Live and Let Die i Dolby Atmos
I anledning 50-årsjubileet for Roger Moores debut som James Bond i filmen “Live and Let Die” fra 1973 har Giles Martin sammen med Steve Orchard lagd en ny Atmos-miks av tittellåten. Den nye miksen er tilgjengelig via Apple Music eller Tidal.
Paul fikk i oppdrag å skrive tittelmelodien i 1972, og han måtte overvinne sin første tvil om at det han kom opp med kanskje ikke ville tåle sammenligning med slike klassikere som “Goldfinger”, “From Russia With Love” og “Diamonds Are Forever”. Men bekymringene hans var ubegrunnede, “Live And Let Die” ble den første Bond-tittelsangen som ble Oscar-nominert for beste originale sang, og den vant en Grammy-pris i 1974.
I Stuart Grundy og John Toblers bok The Record Producers fra 1982 fortalte George Martin: “Det hele startet med at Paul ringte meg og sa: «Hør her, jeg har en sang til en film. Vil du produsere den og arrangere den for meg?» Jeg sa: «Jada,» og tilbrakte litt tid sammen med ham hjemme hos ham for å gå gjennom saken, og fra mitt synspunkt var det en plate vi skulle lage, så det gjorde jeg at ikke sparte på utgiftene og bestilte et stort orkester”.
“Jeg sa: «Dette er måten vi skal gjøre det på – vi skal gjøre det med Wings, og jobbe med innspillingen kun med gruppen, og så på kvelden vil jeg hente inn orkesteret, men vi skal fortsatt beholde Wings der, og prøve å gjøre det live i det hele tatt, for å prøve å få en live-følelse på den,» og det var det vi gjorde, bortsett fra at jeg fant at opptaket fra strykerne var for høyt for Pauls stemme, så jeg tok strykerne ut og overdubbet dem. Bortsett fra det var det et liveopptak, og så satte vi på bakgrunnskoring, og laget det jeg syntes var en bra plate.”
“Jeg synes det høres bra ut, jeg er veldig fornøyd med det,” sier Giles Martin til ABC Audio. “Det er hyggelig fordi det er min fars arrangement, og så det er alltid en ganske fin ting.” Han legger til, “Jeg prøver ikke å være for Martin partisk på det, men det er et fantastisk arrangement.”
I en avstemming fra februar 2020 kom “Live and Let Die” på andreplass over de beste sangene fra James Bond, slått av Adeles “Skyfall” fra 2012. Her er rangeringen:
- Skyfall (Adele) – 2012
- Live And Let Die (Paul McCartney & Wings) – 1973
- Diamonds Are Forever (Shirley Bassey) – 1971
- Goldfinger (Shirley Bassey) – 1964
- A View To A Kill (Duran Duran) – 1985
- The Spy Who Loved Me – Nobody Does It Better (Carly Simon) – 1977
- Spectre – Writing’s On The Wall (Sam Smith) – 2015
- GoldenEye (Tina Turner) – 1995
- For Your Eyes Only (Sheena Easton) – 1981
- Casino Royale – You Know My Name (Chris Cornell) – 2006
- Die Another Day (Madonna) – 2002
- The Living Daylights (A-ha) – 1987
- From Russia With Love (Matt Monro) – 1963
- The Man With The Golden Gun (Lulu) – 1974
- Licence to Kill (Gladys Knight) – 1989
- No Time To Die (Billie Eilish) – 2020
- Thunderball (Tom Jones) – 1965
- Tomorrow Never Dies (Shirley Bassey) – 1979
- Quantum of Solace – Another Way to Die (Jack White & Alicia Keys) – 2008
- Moonraker (Shirley Bassey) – 1979
- You Only Live Twice (Nancy Sinatra) – 1967
- The World Is Not Enough (Garbage) – 1999
- On Her Majesty’s Secret Service (The John Barry Orchestra) – 1969
- Octopussy – All Time High (Rita Coolidge) – 1983
- Dr. No (Monty Norman) – 1962
Også Paul McCartney feirer femtiårsjubileet. Her er en videosnutt han har lastet opp til YouTube:
I tillegg er sangen tema i hans intervjuspalte på nettstedet sitt, PaulMcCartney.com.
En språkmessig blemme Paul gjorde i teksten har vært gjenstand for kritikk. Det dreier seg om setningen “this ever changing world, in which we live in”, hvor ordet “in” er brukt en gang for mye. Begge stedene ordet benyttes er korrekt grammatisk, men når man bruker det begge disse stedene blir det “smør på flesk”. Han kunne lett ha sluppet unna blemmen med en liten omskriving: “this ever changing world in which we’re livin'”.
Siste kommentarer