Båndopptak fra Apple-møte luftes

Amatørbilder av individuelle Beatlesmedlemmer rundt denne tiden, september 1969.

Båndopptak fra et forretningsmøte mellom John, Paul og George 8. september 1969 avslører at John hadde planer om nytt album og julesingle fra The Beatles.

Vi nevnte dette møtet i Norwegian Wood 157 i sommer, i artikkelen “Albumet det ikke ble noe av”. Nå har dette båndopptaket fått ny aktualitet, idet Beatleshistoriker Mark Lewisohn har latt en journalist fra The Guardian fått lytte til deler av det i forbindelse med promoteringen av hans multimediakåseri “Hornsey Road“. Han har også greid å tidfeste opptaket til 8. september, tidligere har man ikke kjent til eksakt dato.

The Beatles er ferdige med innspillingene av “Abbey Road”-albumet, og venter på utgivelsen om to uker. Ringo Starr er på sykehus, og gjennomgår tester for tarmsår. I hans fravær samles John Lennon, Paul McCartney og George Harrison på Apples hovedkvarter i Savile Row. John har tatt med seg en bærbar båndopptaker. Han legger den på bordet, slår den på og sier: “Ringo – du kan ikke være her, men dette er slik at du kan høre hva vi diskuterer.”

Det de diskuterer er planer om å lage et nytt album – og kanskje en singel for utgivelse i tide til jul. “Det er en åpenbaring,” sier Lewisohn til The Guardian. “Bøkene har alltid fortalt oss at de visste at Abbey Road var deres siste album, og at de ønsket å gå ut mens de kunstnerisk var på høyden. Men nei – de diskuterer neste album. Og du trodde at John var den som ønsket å bryte dem opp, men når du hører dette, er han ikke det. Omskriver det ikke stort sett alt vi trodde vi visste?”

Lewisohn slår båndet på igjen, og vi hører John foreslå at hver av dem skal få inn sanger som kandidater til singelen. Han foreslår også en ny formel for å sette sammen deres neste album: fire sanger fra Paul, George og ham selv, og to fra Ringo – “Hvis han vil ha dem.” John viser til “Lennon-og-McCartney-myten”, noe som tydelig indikerer at komponisten av sangene deres, som hittil har blitt presentert for publikum som et partnerskap, endelig bør krediteres individuelt.

Så svarer Paul – skal vi si avslappet – på nyheten om at George nå har lik status som komponist med John og seg selv ved å mumle noe mildt sagt provoserende: “Jeg trodde inntil dette albumet at Georges sanger ikke var så bra,” sier han, noe som er et ganske lugubert kompliment siden de tidligere komposisjonene han implisitt anser som mindreverdige inkluderer “Taxman” og “While My Guitar Gently Weeps”. George: “Det er et spørsmål om smak. Folk har likt sangene mine opp igjennom”.

John reagerer ved å si at ingen i gruppen likte Pauls “Maxwell’s Silver Hammer” og at han heretter kanskje bør gi bort “slike sanger” til andre Apple-artister, så som Mary Hopkin osv.

14 dager etter dette forretningsmøtet ba John om skilsmisse fra gruppen, men som vi hører av dette opptaket, 8. september var han altså positiv til å fortsette videre.

Lewisohn kommer formodentlig til å avspille deler av båndet på sin foredragsturné.

Kilde: The Guardian

Legg inn en kommentar