Beatlesfotograf Henry Grossman

Henry Grossmans bilde av Beatles som ble benyttet på forsiden av Asia-utgaven av magasinet “Life”. Bladet har blitt et ettertraktet samlerobjekt.

New York Times melder at fotografen Henry Grossman er død. Han skal ha forlatt denne verden i november i fjor, så nyheten når omverdenen noe forsinket. Grossman begynte å fotografere The Beatles da de skulle opptre på Ed Sullivan Show i 1964, og fotograferte dem senere flere ganger, både i USA og i England, samt på location under innspillingen av filmen “Help!”.

Henry Grossman med sitt mest kjente bilde av The Beatles.

Som fotograf var Henry Grossman mest kjent for sine formelle portretter av kjendiser og andre offentlige personer – men som også hadde en karriere på si i New York, som tenor ved Metropolitan Opera og skuespiller i småroller på Broadway.

Grossman døde 27. november i Englewood, New Jersey. Han døde på et sykehus flere måneder etter å ha pådratt seg skader etter et fall. Grossman var 86 år gammel.

Mr. Grossman tok portrettfotografier av størrelser som Eleanor Roosevelt, Richard M. Nixon, Elizabeth Taylor, Martha Graham, Leontyne Price, Leonard Bernstein og Nelson Mandela. Han fotograferte nye Metropolitan Opera-produksjoner for magasinet Time og var den offisielle fotografen for mange Broadway-show.

Hans portretter av John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson ble publisert på forsiden av The New York Times den 23. november 1963, sammen med nyheten om at den unge presidenten var blitt myrdet i Dallas dagen før og etterfulgt av sin visepresident.

Henry Maxwell Grossman ble født 11. oktober 1936 på Manhattan i New York City. Hans far, en immigrant fra Russland, var en kjent kunstner hvis arbeider henger på museer. Faren døde imidlertid da Henry kun var 10 år gammel, og moren forsørget familien videre ved å selge kunstverk etter Henrys far. Etter å ha studert antropologi og teaterkunst i Massachusetts, hvor han også hadde fotografert tilreisende kjente foredragsholdere, flyttet han tilbake til New York og ble frilans-fotograf for magasiner som Life, Time, Newsweek og Paris Match, samt for avisen The Times.

Henry Grossman var bare 27 år gammel da han i februar 1964 fikk i oppdrag av magasinet Life å dekke The Beatles’ amerikanske TV-debut, på den populære CBS-serien “The Ed Sullivan Show”.

Ett av Grossmans bilder fra Ed Sullivan show.

Grossman fotograferte kvartetten ved siden av en jungel av TV-kameraer, forsterkere og andre hindringer bak scenen, og han tok bilder fra balkongen for å fange deres effekt på publikum. I løpet av de neste fire årene tok han 7000 bilder av Beatles. Han ble gode venner med George Harrison på den første USA-turneen til The Beatles senere i 1964, noe som gjorde at han ble regnet med i den indre kretsen og fikk tilgang til de fire privat.

Henry Grossman med Ringo under den første USA-turnéen til The Beatles.

Takket være vennskapet med George ble Grossman også invitert med på “Dark Horse” USA-turnéen i 1974.

I 2008 ga han ut en dyr innbundet bok i begrenset opplag med tittelen “Kaleidoscope Eyes: A Day in the Life of Sgt. Pepper“, som inneholdt bilder han hadde tatt i EMIs studioer i Abbey Road mens bandet drev med innspillingen av “Lucy In The Sky With Diamonds”. Tidligere på dagen hadde han fotografert dem privat i Ringos hjem, Sunny Heights.

I 2012 kom det ut nok en bok, “Places I Remember: My Time with the Beatles,” hvor ikke mindre enn 1000 Beatlesfotos kom for dagen.

“De var vant til å se meg med et kamera, dokumentere alt som skjedde rundt meg,” forklarte han i boken. “Det var rett og slett en del av meg, en del av den jeg var. Mer enn det, jeg hadde blitt en venn. Jeg var først en venn og for det andre en fotograf,” la han til. “Så når jeg tok frem kameraet, var det ingen som tenkte noe over det. Ingen brydde seg. Det ble ikke sett på som invaderende.”

Henry Grossman var også med under filmingen av “Help!” i de østerrikske alpene. Dette er ett av bildene han tok, som var til salgs som et print i begrenset opplag i 2012.

Henry Grossman etterlater seg sine to barn, David og Christine Grossman, begge profesjonelle musikere, og søsteren Suzanne Grossman.

Kilde: New York Times
Nettsted: HenryGrossman.com

Legg inn en kommentar