Beatlesmaleri til salgs igjen

“Images of a Woman” Bilde: Christie’s

Et maleri som alle fire i Beatles har bidratt til skal nå igjen på auksjonsblokken, og det forventes å kunne innbringe over 600 000 dollar.

Mens Beatles var “fanger” på sitt eget hotellrom under Japan-oppholdet i juni/juli 1966 fordrev de tiden med å sitte og male. De hadde fått malesaker i gave av konsertarrangøren. De la et stort ark av japansk kunstpapir på bordet, og midt på arket sto en bordlampe. John, Paul, George og Ringo satt i hvert sitt hjørne og malte hver sin del av arket. Både vannfarger og akrylmaling var i bruk. De holdt på i to dager og signerte til slutt “verket” i den rundingen lampen hadde etterlatt.

Foto: Robert Whitaker

Da de forlot Japan forærte de det ferdige verket til Beatles’ fanklubb i Tokyo, og det ble tatt vare på av presidenten i klubben, Tetsusaburo Shimoyama. Beatles hadde ikke gitt maleriet noen tittel, men på åttitallet var det en journalist som syntes McCartneys del av bildet minnet om kvinnelige kjønnsorganer, og han døpte bildet til “Images of a Woman”. Tittelen ble hengende ved bildet.

I 1989 etter at Shimoyama hadde gått bort, begynte bildet å skifte eiere via auksjoner. Den første kjøperen var Takao Nishino, og bildet ble dermed værende i Japan. Han beholdt det frem til 2012, da det ble lagt ut for auksjon igjen av Philip Weiss Auctions på Long Island i staten New York. Prisestimat den gangen var 80-120 000 dollar, men verket gikk til slutt for 155 000 dollar, noe vi rapporterte i Norwegian Wood nr 130.

Nå har det gått 12 år og maleriet skal igjen på auksjonsblokken, denne gangen via Christie’s “The Exceptional Sale” 1. februar 2024. De regner med en ganske bratt verdiøkning siden 2012, estimatet deres er 400 000 – 600 000 amerikanske dollar. Innrammet måler maleriet 99.7 cm x 101 cm, mens selve bildet er 54.6 cm x 78.8 cm.
Budvinneren får foruten det innrammede maleriet et ekthetsbevis fra Tracks UK og fotograf Robert Whitakers bok: “Eight Days a Week: Inside The Beatles’ Final World Tour” fra 2008, hvor man finner flere bilder Whitaker tok av The Beatles mens de jobbet med maleriet.

Lenke til objektet.

OPPDATERING: Maleriet ble solgt for nesten tre ganger så mye som estimatet, $1,744,000 – rundt 18 millioner kroner.

Legg inn en kommentar