Bob og George

Utgivelsen fra 4. desember 2020

For å beholde opphavsretten til egne innspillinger under EU-lovverket ga Bob Dylan 4. desember i fjor ut en trippel-CD med 74 spor i lavt opplag, med tittelen “Bob Dylan 50TH ANNIVERSARY COLLECTION 1970”. Utgivelsen inneholder materiale innspilt mellom 3. mars og 12. august 1970.

Dylan utgir jevnlig arkivmateriale på denne måten, og har gjort dette siden 1962-utgivelsen i 2012. Årsaken er at EUs regelverk frigir opphavsrett til innspilt materiale etter 50 år, dersom rettighetshaveren selv har unnlatt å utgi det offisielt i løpet av de 50 årene. Når opphavsrett er frigitt, kan et hvilket som helst plateselskap utgi sanger i hytt og pine. I USA er det strengere lover.

Like etter utgivelsen annonserte Universal Music Publishing Group at de hadde inngått en avtale om å kjøpe hele sangkatalogen til Dylan.

Mange av Dylans utgivelser i denne arkivserien inneholder tagning etter tagning av den samme sangen og vil ikke være av noen som helst interesse for et kommersielt marked, men kun for de som er mye mer enn gjennomsnittlig interessert i Bob Dylan. På grunn av at opplagene er lave, oppnår disse utgivelsene gjerne mer enn $1,000 hver på bruktmarkedet.

Forsiden på den kommende kommersielle utgivelsen, som kommer 26. februar 2021.

Den nye utgivelsen på 3 CD-plater ble solgt av den britiske platebutikken Badlands og et par butikker i Tyskland og Frankrike, raskt utsolgt og man begynte å oppnå høye priser for den på auksjonsnettsteder som ebay. Senere i midten av desember ble det besluttet at nettopp denne utgivelsen skulle komme ut i ubegrenset opplag for et større publikum den 26. februar 2021. Muligens fordi den også har et publikum fra en annen fanskare, Beatlesfansen.

Det var 23. april 1970 at George, sammen med Patti og Derek Taylor reiste fra London til New York hvor George skulle produsere Billy Prestons Apple-album «Encouraging Words» samt sjekke ut Apples nye New York kontorer, som befant seg i en bygning med adresse 1700 Broadway. Mens han befant seg i Apple-kontorene ble George den 28. april intervjuet av WPLJ Radio. Dagen etter dro George og Derek og besøkte Bob Dylan i hans hus i MacDougal Street i Greenwich Village. Neste dag, 30. april spilte George og Bob inn uformelle versjoner av «When Everybody Comes To Town» og «I’d Have You Anytime» i dette huset. George ble deretter invitert av Bob til å komme og besøke ham i innspillingsstudioet neste dag, 1. mai. Det er fra den dagen sporene vi omtaler her stammer fra. George og reisefølget hans returnerte til London 5. april.

George ankommer New York, april 1970

Den kommersielle utgivelsen heter «Bob Dylan 1970 with special guest George Harrison» og skal inneholde to ekstra spor som man glemte å ta med i 4. desember-utgaven av trippelalbumet. Feilen besto i at to tagninger av «If Not For You» ble tatt med to ganger og to andre spor som skulle ha okkupert den plassen ble utelatt. På grunn av denne misforståelsen er de to «nye» sporene faktisk nå utenfor opphavsretten og kan dermed gis ut av hvem som helst i Europa.

De kuttene som George spiller gitar på er to spor på cd 1 og syv på cd 2 og stammer fra 1. mai 1970 da Bob, George og medmusikanter var i Studio B hos Columbia Records i New York City og jammet sammen. Anledningen var egentlig at Dylan drev med innspillinger for sitt kommende album, «New Morning». De andre musikerne er trommeslager Russ Kunkel og bassist Charlie Daniels. Noe av materialet har tidligere vært utgitt på bootlegs i dårligere kvalitet.
George medvirker på ni av sporene, og disse finner man på CD1 og 2 i trippel CD-samlingen:

CD 1:
20. Time Passes Slowly
24. Mama, You Been on My Mind
CD 2:
2 I Met Him on a Sunday/Da Doo Ron Ron ( Medley )
3 One Too Many Mornings – take 1
6 All I Have to Do Is Dream – take 1
7 Gates of Eden – take 1
10 Matchbox – take 1
11 Your True Love – take 1
16 It Ain’t Me Babe

I tillegg til de nevnte musikerne medvirker også Bob Johnston på piano på spor 24, «Mama, You Been on My Mind – Take 1» på CD 1 og på sporene 2 og 3 på CD 2.

Innholdsfortegnelse. Klikk for større utgave

 

George Harrison besøkte Bob Dylan i hans hus i Byrdcliffe, Woodstock, New York i november 1968.

«Time Passes Slowly» er en tidlig versjon som senere ble innspilt på nytt for «New Morning», ellers jammer de også på noen andre Dylansanger, «One Too Many Mornings», «Gates of Eden», «Mama, You Been On My Mind» og «It Ain’t Me Babe». Medleyen består av The Shirelles’ (kjent for «Boys») «I Met Him On A Sunday» og The Crystals’ «Da Doo Ron Ron», komponert bl.a. av Phil Spector. De har også med et par fra Georges gitarhelt Carl Perkins, «Matchbox» og «Your True Love» samt Everly Brothers-klassikeren «All I Have to Do Is Dream».

På utgivelsen finner vi også en versjon av “Yesterday” fra 1. mai 1970, men her skal ikke George Harrison ha medvirket. Han kan likevel ha vært til stede i studio uten å delta og muligens var det hans tilstedeværelse som gjorde at sangen ble fremført.

Utgivelsen skal etter sigende ikke ut som nedlastinger eller via strømmetjenester, kun på disse fysiske CD-utgivelsene. Du kan forshåndsbestille fra f.eks Skvis.no til kr 249,00 i skrivende stund, eller fra Platekompaniet til kr 269,00. Billigst i øyeblikket er Big Dipper som har priset utgivelsen til kr 219,00.

I mellomtiden har noen lastet opp noe av det angjeldende materialet på YouTube:

Legg inn en kommentar