Boken til Horst Fascher

The Beatles med Horst Fascher

Horst Fascher ble født i Hamburg 5. februar 1936. Som voksen konkurrerte han som bokser i fjærvektklassen, og representerte både Hamburg og det vesttyske landslaget, men ble utestengt fra ringen etter å ha drept en sjømann ved et uhell i en slåsskamp. Kort tid etter å ha sonet en fengselsstraff for drapet, ble han utkaster på Bruno Koshmiders klubb, Der Kaiserkeller i Grosse Freiheit, en sidegate til Reeperbahn i Hamburgs St. Pauli-distrikt. Sammen med noen venner fra Hamburgs bokseakademi dannet han en tropp utkastere som gikk under kallenavnet med kallenavnet «Hoddels gjeng», som utgjorde et formidabelt team av sterke mannfolk.

Bokseren Horst Fascher

Horst ble venner med The Beatles allerede første gang de kom til Hamburg i 1960, og ga dem beskyttelse. Han tok dem under sine vinger, og inviterte dem til sitt hjem i Neustadt for å møte moren og brødrene og smake på Frau Faschers ertesuppe. Han sto ofte opp på scenen med dem etter midnatt for å synge en av Eddie Cochrans sanger.

Imidlertid hadde det vært litt spenning i starten. Det ble påstått at da George Harrison kom med en bemerkning om at han var nazist, slo Horst ham. Det er også påstått at da John Lennon kom med en lignende bemerkning, tok Horst ham inn på herrens toalett og urinerte over ham. Horst motsatte seg spesielt slike kommentarer ettersom familien hans hadde skjult en jødisk familie for nazistene under andre verdenskrig.

Transvestittbaren

Beatles trommeslager Pete Best fortalte denne anekdoten, “Horst Fascher, som var dørvakten for Koshmider den gang, og en venn av oss, tok oss med til en transvestittbar. Vi ble fortalt at guttene som var utkledt som jenter var vakre. “Du kommer ikke til å merke forskjellen,” sa han. “Ah, kom igjen,” sa vi, “hvem tror du du lurer?” Så vi gikk inn, mange av oss, og gikk bak Horst inn i den mørke og grumsete baren. Vi så oss rundt og sa: “Nei, vi tror deg ikke, Horst. Se på dem, de er nydelige jo, du kødder med oss. Han sa: ‘Nei, jeg kødder ikke, de er menn.’

For å motbevise våre vantro utsagn, sa han: ‘Ok, gå med en. ‘Så snart hansken ble kastet ned, sa jeg at John ville gjøre hva som helst, men til og med John sa: ‘Jeg tror deg på ditt ord’.

Top Ten Club

Da Beatles dukket opp på Top Ten Club, hadde Horst flyttet til klubben, som lå på selve Reeperbahn. The Beatles spilte sammen med Tony Sheridan, som Horst var manager for på den tiden.

Pete forteller videre: “Da vi måtte forlate Hamburg for første gang, var Horst veldig opprørt. Så, på vårt andre besøk, da vi spilte i tre måneder på Top Ten Club, var det der han jobbet. Han så oss hver kveld, pleide å spise med oss, drikke med oss, le og spøke med oss, og da vi dro for å reise tilbake til Liverpool for første gang som vi alle dro sammen, var han i tårer. Her var denne utadvendte mannen som hadde rykte for å være hard og kunne klare seg selv, og åpenlyst felte tårer over det faktum at guttene hans skulle forlate Hamburg og han visste ikke når han ville se dem igjen.

“Så var det gleden i ansiktet hans da han var i posisjon til å komme til Liverpool og forhandle med Epstein om å åpne Star-Club. Og mens han var der en kort periode drakk vi oss fulle sammen, og han sa: ‘Jeg kan knapt vente med å se dere i Hamburg.'”

Paul, kjæresten Dot og Stuart Sutcliffe på båttur rundt Hamburgs havn. Fargelagt bilde.

“Da vi kom dit styrte han klubben og hadde mye ansvar. Han var veldig stolt av det, men han hadde egentlig ikke forandret seg. Hans nye stilling betydde at han hadde kommet seg opp i verden, og Star-Club var det største som skjedde i Hamburg på den tiden – og han hadde vært med på det, men han ønsket fortsatt å være en av guttene når tiden tillot det.

“Han hadde denne store amerikanske Cadillacen med enorme vinger på. Da vi først så den sa vi: ‘Herregud, se på størrelsen på denne, ta oss med en tur i bilen din, Horst!”

Star-Club

Som manager for Star-Club husket han: “På åpningskvelden hadde vi Beatles og andre grupper, og Brian Epstein kom også. Det var mye drinker. Neste morgen dro vi alle til en klubb og Brian var litt full. og John Lennon helte øl over ham. Det var en liten krangel.”

Horst og Paul

Da Adrian Barber spilte inn Beatles under deres nyttårsopptreden på Star Club på slutten av 1962, var Horst vokalist på sangen ‘Hallelujah, I Love Her So’, selv om han ikke er kreditert på albumet ‘The Beatles Live! At The Star-Club in Hamburg, Germany, 1962.’ Broren hans, Fred, kom også opp på scenen for å synge ‘Be-Bop-A-Lula’, men han blir kreditert som Herr Ober, som er tysk for «herr kelner».

Personlige tragedier

Horst skulle gifte seg med Ali, datteren til Faron, leder av Faron’s Flamingos, og paret fikk et barn, Rory. Ekteskapet varte ikke, og dessverre døde babyen i en ulykke i Hamburg forårsaket av en defekt barneseng.

Horst og hans neste partner Elisabeth fikk en jente, Marie-Sophie, som led av et sjeldent hjerteproblem. Paul McCartney kom sjenerøst til unnsetning ved å hyre et team med spesialister som fløy over fra New York og opererte henne ved Great Ormond Street Hospital i London. Paul sørget også for at Horst og Elisabeth hans skulle fly til London og bli mens operasjonen pågikk. Dessverre kunne ikke babyen reddes, og Horst ble kastet inn i depresjon etter å ha sett begge barna sine dø i løpet av relativt kort tid.

På syttitallet forsøkte Horst å starte opp nye klubber, alle med navnet «Star-Club» rundt om i Hamburg, siste gang i 1994. Da han åpnet en Star Club i Grossneumark-distriktet 15. desember 1978, med Tony Sheridan som åpningsartist, var både Ringo Starr og George Harrison til stede den første kvelden.

Horst i 2023 er en gammel mann som lever på minnene fra Beat-perioden i Hamburg.

Boken

I 2006 publiserte Horst Fascher sin selvbiografi, «Let The Good Times Roll – Der Star-Club Gründer Erzählt». Boken foreligger nå i engelsk oversettelse og er oppdatert til 2023. Den kan bestilles fra Amazon.

Boken til Horst foreligger nå på engelsk.

Baksiden av boken

Legg inn en kommentar