Burt Bacharach

Baby It’s You, en EP og CD-single med The Beatles fra 1995.

Legenden Burt Bacharach døde 8. februar, 94 år gammel. Han var en pianist, komponist og arrangør som leverte hits i en årrekke, spesielt til hans favorittartist Dionne Warwick.

Burt Bacharach vokste opp i Queens i New York City og studerte musikk ved McGill University i Montréal, Mannes School of Music i New York og Music Academy of the West i Santa Barbara. Etter endt militærtjeneste arbeidet han som pianist, både som solist og som akkompagnatør for artister som Vic Damone, Polly Bergen, Steve Lawrence, Ames Brothers og Paula Stewart, som også ble hans første ektefelle.

I 1950-årene og tidlig i 1960-årene var han pianist, arrangør og kapellmester for Marlene Dietrich, som han turnerte sammen med. De besøkte blant annet restaurant Regnbuen i Oslo i 1960. Sammen med blant andre lyrikeren Hal David, som han traff i 1957 da de arbeidet sammen i Brill Building i New York, skrev han mange populære sanger i 1960- og 1970-årene. Du har sikkert hørt f.eks. “Raindrops keep falling on my head”, “Close to you”, “The look of love”, “I’ll never fall in love with you”, “Respect” og “Walk on by”, for å nevne noen.

Bacharachs musikk er blitt fremført av et utall artister, inkludert The Carpenters, Aretha Franklin, Jack Jones, Tom Jones, Dusty Springfield, Luther Vandross og spesielt Dionne Warwick, som spilte inn demoene hans. Han har besøkt Norge to ganger i dette årtusen, i 2009 spilte han og hans orkester i Langesund, og i 2013 gjestet han Folketeatret i Oslo og Grieghallen i Bergen.

Cilla Black med Burt Bacharach ved pianoet og George Martin som overvåker.

I vår sammenheng kan vi fortelle at også The Beatles spilte inn en av Bacharachs komposisjoner, nemlig “Baby It’s You”. Deres bysbarn Cilla Black sang inn “Anyone who had a heart” og fikk Burt Bacharach i egen person til å delta i hennes innspilling av sangen “Alfie” i 1966. På YouTube kan du se en video med George Martin, Burt Bacharach og Cilla i arbeid i EMI-studioet i Abbey Road.

Burt Bacharach, Brian Epstein og George Martin i kontrollrommet.

“Baby It’s You” er en sang hvor melodien ble skrevet av Burt Bacharach og teksten av Mack David og Barney Williams. Williams’ egentlige navn var Luther Dixon som også var produsent for “Baby It’s You” med The Shirelles. Sangen ble utgitt på singel i desember 1961, og 3. februar 1962 nådde den 8.-plass på Billboard Hot 100 i USA.

Burt Bacharach var veldig stolt av det faktum at The Beatles hadde spilt inn en av hans komposisjoner på sitt britiske debutalbum, “Please Please Me”. Gruppen spilte “Baby It’s You” på sine konserter i 1962 og 1963.
11. februar 1963 befant de seg i EMI Studios i Abbey Road, og blant de siste sangene de spilte inn var “Baby It’s You”. De spilte inn tre tagninger. Ni dager senere la produsent George Martin på celeste og piano uten at gruppen var tilstede i studio. Pianoet ble sløyfet under remiksingen. Den ferdige innspillingen ble utgitt 22. mars 1963 på albumet “Please Please Me”.

The Beatles spilte også inn Bacharachs sang for BBC radio to ganger, første gang i programmet “Side by Side” som ble innspilt 1. april 1963 og sendt på radio 22. april 1963. Neste gang var for deres egen programserie “Pop Go The Beatles”, innspilt 1. juni 1963 og kringkastet 11. juni 1963. Det sistnevnte radioopptaket ble utgitt på albumet “Live at the BBC” i 1994 og sangen ble valgt som hovedspor på en EP og en CD-single i 1995. I anledning dette satte man også sammen flere versjoner av en musikkvideo til sangen.

Kilde: Wikipedia og Dagsavisen ved Geir Rakvaag

Legg inn en kommentar