Dansk pike traff Beatles

Birthe Skrydstrup og Paul McCartney i 1968. Privat bilde.

Birthe Skrydstrup fra Danmark møtte sitt store idol på sin første tur til Paul McCartneys adresse i London. Hun ble en del av den indre kretsen av fans som samlet seg rundt The Beatles på slutten av sekstitallet, og historien hennes kan oppleves i utstillingen ‘Birthe & Beatles’ fra 11. april på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK i Roskilde. 

Av Karina Edlund Jensen

Beatlemania var ikke bare stort i Liverpool og omegn på 1960-tallet. Danmark hadde også falt pladask for The Beatles, og spesielt for en dansk tenåring kom dette til å bety et nytt kapittel i livet hennes. For 17 år gamle Birthe Skrydstrup fra Rødding banket ungdomshjertet så fort at hun i 1968 dro fra Sønderjylland for et au pair-år i London for å komme så nært som mulig Paul McCartney.

Og den unge dansken kom veldig nær. Det viser de mange fotografier, brev, dagbøker, autografer og private gjenstander som Birthe oppbevarte gjennom hele livet.

Birthe Skrydstrup gikk dessverre bort i januar 2024. Før det fikk hun imidlertid ektemannen Per til å love å hjelpe henne med hennes siste store ønske, nemlig å donere sin kjære koffert med minner til rockemuseet i Roskilde.

Per har holdt ord til Birthe, og derfor kan Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, vekke Birthes uvanlige tid med The Beatles til live fra 11. april i utstillingen ‘Birthe & Beatles’.

Beatlemania som fenomen

Utstillingen er basert på Birthes private gjenstander, og det er første gang rockemuseet baserer en utstilling utelukkende på en privat donasjon:

– Det er mange gode grunner til å gjøre det denne gangen, for jeg slapp helt ærlig da jeg skjønte hva Birthe hadde etterlatt oss, forklarer museumskonservator ved Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, Rasmus Rosenørn.

Han har forsket på den omfattende fankulturen som oppsto rundt Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr, og på bakgrunn av dette ga Rasmus Rosenørn ut boken ‘Beatlemania – 1964’ i 2018.

Når museumsinspektøren ser Birthe Skrydstrups samling for første gang, blir han derfor svært overrasket over innholdet.

“Det blir raskt klart at dette er langt utenfor de vanlige minnesamlingene jeg har sett. Det er en LP av John Lennon som Lennon selv skrev på og dedikerte til Paul og Linda McCartney. Det er fantastiske bilder, og det dukket bare opp ting jeg aldri har sett før,” sier Rasmus Rosenørn.

En del av den indre sirkelen

I denne perioden var det grupper av dedikerte Beatles-fans som permanent slo leir foran Paul McCartneys hjem i London på Cavendish Avenue – en adresse som fortsatt tilhører Sir Paul – og det begynner å gå opp for museumskonservatoren at Birthe må ha blitt en del av deres indre krets under oppholdet som au pair i 1968-1969. En teori han får bekreftet av ektemannen Per.

“Det viser seg at Birthe allerede blir venn med en haug med mennesker under hennes første besøk på Paul McCartneys adresse og møter til og med McCartney. Han merker at det er et nytt ansikt i gruppen og kommer bort til Birthe selv for å spørre om hun vil ha autograf,” sier Rasmus Rosenørn.

Birthe har kun kartet sitt over London, som hun brukte for å finne veien til Cavendish Avenue noen timer tidligere, og her får hun nå McCartneys autograf. Det første overveldende møtet mange har ventet på for den unge dansken.

Skattejakt i søppelbøtta

Rockemuseet er nå i ferd med å ferdigstille alle gjenstandene som forberedelse til den kommende utstillingen. Ved hjelp av Birthes dagbøker og private korrespondanse kan man blant annet konkludere med at hun og de andre fansen i gruppen også fikk invitasjoner til å besøke The Beatles’ plateselskap Apple Records. Både på kontoret og hjemme fant de unge fansen seg ofte i å rote gjennom søppeldunker på jakt etter suvenirer.

Teamet ved rockemuseet har derfor gjentatte ganger fått øynene opp for å se hva Birthe har fått tak i, sier Rasmus Rosenørn:

“Det er et stykke papir med tegninger av mange mennesker på rad og rekke. Gjennom forskningen kan vi se at det er slik Paul McCartney jobber, og plutselig går det opp for oss at det må være en av hans tidlige sketsjer for Sgt. Pepper-albumet. Det er hans visjon vi direkte ser komme til live her,” sier Rasmus Rosenørn.

Nøyaktig hvordan tegningen havnet hos Birthe er ikke kjent. Utstillingen vil derfor også fokusere på hvilke grenser Beatlemania muligens fikk unge fans til å krysse, og hvordan dette kan overføres til moderne idoldyrkelse i dag. Sammen gir utstillingen et omfattende og ærlig innblikk i fankultur gjennom tidene, forklarer Rasmus Rosenørn og legger til:

“Samtidig må du huske at det var en spennende tid for de danske fansen, fordi det var første gang vi så en hel generasjon unge mennesker reagere så sterkt og gjøre opprør mot foreldregenerasjonen gjennom musikk, slik de gjorde med The Beatles,” sier Rasmus Rosenørn.

Første utstilling med privat bakgrunn

Når ‘Birthe & Beatles’ åpner 11. april, er det første gang rockemuseet i Roskilde vil basere en utstilling utelukkende på en enkelt privat donasjon. Men det trenger definitivt ikke være siste gang.

“Som kulturhistorisk museum får vi jevnlig henvendelser med tilbud om å motta gjenstander fra private givere til samlingen vår. Det er en tillit vi er utrolig stolte av. Det er kke alt som kan fylle en hel spesialutstilling i seg selv, som i dette tilfellet, men vi tar veldig gjerne imot henvendelser, da vi som museum alltid er nysgjerrige på å høre hvilke historier som skjuler seg på loftene rundt om i Danmark,” understreker Isabella No’omi Fuglø, leder for publikum og samlinger ved ROMU.

“Birthe & Beatles” åpner 11. april på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK i Roskilde. Det vil også være et arrangementsprogram på rockemuseet knyttet til utstillingen, som publiseres fortløpende.