De tre øverste plassene på Billboard



VG
viderebringer den samme nyheten som har gått sin gang i internasjonale media de siste dagene, da Ariana Grande (ingen relasjon med Trine Skei) har greid – som første sangartist siden Beatles – å ligge på første, andre og tredjeplass på singlelisten til Billboard i USA.


Det gjelder den amerikanske singel-hitlisten Billboard Hot 100. Nå ligger Grande på de tre øverste plassene med singlene “7 Rings”, “Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored” og “Thank U, Next”.

Billboard skriver at det i topplistens historie kun er fire andre artister som har hatt tre plasseringer blant de fem øverste samtidig i samme uke. De første som oppnådde det er Beatles, som fikk totalt åtte uker med minst tre sanger på topp-fem. I 2005 lå 50 cent med tre topplasseringer i to uker og i 2018 gjorde Drake det samme. Justin Bieber fikk fem uker med tre låter i topp-fem, som gjør at han leder blant soloartister.

Hvis man ser bort fra det faktum at singlene til Beatles var fysiske og dermed besto av to sanger per single, så er det korrekt at hun dermed tangerer The Beatles’ plassering som nr. 1, 2 og 3 i mars 1964 (14. og 21.) 2 uker i strekk.

Men siden Beatlessinglene jo har to sider, så hadde de jo da seks sanger øverst på Billboardlisten?

Den 14. mars 1964 var det “I Want To Hold Your Hand” med “I Saw Her Standing There” på baksiden, “She Loves You” med “I’ll Get You” og “Please Please Me” med “From Me To You” som beslagla de tre øverste singleplassene og uken etter byttet nr 1 og nr 2 plass.

“Can’t Buy Me Love” kom inn på 27. plass den 28 mars, “Twist And Shout” inn som nr. 55 den 14. mars og “Do You Want To Know A Secret” som nr. 79. den 28. mars. For enkelthets skyld nevner vi her kun A-sidene.

Her er listen som bekrefter at Beatles beslagla de fem øverste plasseringene på Billboard i april 1964.

Når man så ser på plasseringen den 4. april 1964 er “Can’t Buy Me Love” nr. 1, “Twist And Shout” nr. 2, “She Loves You” nr. 3, “I Want To Hold Your Hand” nr. 4 og “Please Please Me” nr. 5. Så dessverre for Ariana har hun stadig en Beatles rekord å slå, for nr. 1-5 er tross alt 2 plasser mer enn nr. 1-3.

De fem med Beatles som lå på topp samtidig.

Men så populær som Grande for tiden er, så er det jo mulig hun også klarer dette. Artikkelen opplyser nemlig videre at Ariana har hatt hele 11 sanger inne på top 40 på en gang, som eneste kvinne. De opplyser dessverre ikke tilsvarende for menn! Den 4. april hadde The Beatles som skrevet ovenfor plassene 1-5, 31, 41, 46, 58, 65, 68, 79 altså 12 til sammen. og uken etter hele 15 nemlig 1, 2, 4, 7, 9, 14, 38, 48, 50, 52, 61, 74, 78, 81 og 131. Vi minner om at det stadig vekk er to sanger per single, så det er jo da henholdsvis 24 og 30 sanger som er blitt solgt.

I samtlige uker fra 15. februar til 25. april hadde The Beatles de 2 mest solgte LPene i USA, nemlig “Meet The Beatles” og “Introducing The Beatles”, og den 4. april dessuten nr. 77 “The Beatles and Guests” samt nr. 135 “Jolly What”.

Som dokumentert ovenfor er det fortsatt en vei å gå før alle Beatlesrekorder på Billboards single og LP-lister er slått.

Takk til Arno Guzek fra den danske Beatlesklubben “Beatles Again” for research og argumentasjon.

3 Responses

 1. AG sier:

  Fin research og mye nytt for min del, men må vel si at argumentasjonene rundt denne VG artikkelen er veldig dårlige.
  Virker som om researchen rundt det brukes på en måte som sier at “Beatles er best, ingen protest” istedet for å bygge opp gode argumenter. Er i Grandes målgruppe og har aldri hørt noe særlig eller hatt sansen for hun (ei heller for nymotens musikk), men Beatles har stått høyest for meg så er enig i at det var kun en Beatles og verden kommer aldri til å se det samme igjen, men enkelte rekorder vil bli slått av andre før eller siden. Og det å si at siden det var fysiske singler så hadde Beatles 6 låter på topp 3 er vel kanskje noe av det dummeste argumentet folk både her og på nettet kommer med og at Beatles ikke ble nevnt som den som har hatt flest plasseringer på lista når det ble nevnt at Grande var den kvinnen med flest plasseringen. Det var vel ikke det som var tanken bak hos journalisten å få frem hvem som hadde flest, men å fokusere på at kvinner kommer mer og mer inn i musikkmiljøet.
  Igjen så vil jeg understreke at research rundt om Billboard og Beatles i 64 var bra, og jeg leser gjerne flere innlegg om det, men argumentasjonen var vel litt ut på jordet for min del både her og på nett. Virker som om enkelte tar seg nær av at Trine Skeis “fjerne slektning” har klart det istedet for å se på det som en prestasjon få har klart.

 2. admin sier:

  Vi sier vel at det fortsatt er en vei å gå før alle Beatlesrekordene på Billboards lister blir slått, men jeg synes da at vi legger muligheten åpen? Og vi bemerker også at Grande kan komme til å greie de fem øverste plassene, tatt i betraktning de imponerende salgs- eller skal vi si strømmetallene som foreligger.

 3. AG sier:

  Ser det, men blir pakka inn litt gærnt for min del. Ble bare litt skuffa over argumentene som kommer frem etter VG artikkelen, både her og andre steder på nett. Skal sies at det er det beste innlegget rundt den saken som jeg lest, virker som at enkelte på Facebook tar seg nær av det Grande klarte. Så min kommentar går til både dette innlegget her og andre steder. Kanskje litt teit og pirkete, men det må vel være lov en torsdags ettermiddag :)

Legg inn en kommentar