Emericks bånd

6. juni 1962 var Beatles for første gang i EMI-studioene i Abbey Road, og for siste gang for Pete Bests vedkommende – inntil han besøkte etablissementet for kort tid siden igjen.

Avdøde Geoff Emerick var tekniker på innspilingene til The Beatles fra 1966 av. Men han var på plass i Abbey Road allerede fra september 1962 av. Og nå viser det seg at teknikeren, som døde i 2018 har etterlatt seg et båndopptak fra det første studiobesøket i Abbey Road for Beatles. Arvingene forsøker nå å prøve eierskapet til dette båndopptaket for retten.

Det var 6. juni 1962 at John, Paul, George og Pete for første gang satte sine ben innenfor EMIs studiokompleks i Abbey Road og tok fatt på platekarrieren. For Pete skulle det også bli siste gang, men det visste ingen den gangen.

I studio 2, som senere skulle bli et fast tilholdssted spilte de seg først gjennom en del sanger, før de gjorde innspillingsforsøk av fire sanger i denne rekkefølgen: «Besame Mucho», «Love Me Do», «PS I Love You» og «Ask Me Why». De var i studio fra kl 19 til kl 22, ifølge EMI-protokollen.

Nå viser det seg at Geoff Emerick har tatt vare på et båndopptak fra denne dagen, et opptak som han hadde blitt bedt om å ødelegge. På “Anthology vol. 1” var versjonen av «Love Me Do» fra denne innspillingen bevart, takket være en prøveplate George Martins kone fant i et skap. Bootleggere hadde allerede utgitt «Besame Mucho» tidligere og undertegnede pratet på 80-tallet med en som mente at hele båndet fra denne dagen var i samleres hender.

Båndesken er en del av bevismaterialet i den pågående rettssaken, og er således avbildet i dokumenthaugen. Den viser at det er snakk om flere tagninger av de fire sangene, hvor BD indikerer breakdown, altså at man avbryter sangen før den er slutt, FS False start, altså at man ikke riktig kommer i gang, samt at det er lagd prøveplater – «laquers» til matrisene av «Love Me Do» tagning 4 og «PS I Love You» tagning 1.

Båndesken som spolebåndet ligger i viser hvor lange disse innspillingene var, og indikerer dessuten falsk start (FS) og sammenbrudd (breakdown – BD).

  • Besame Mucho: 1 tagning, lengde 2:14.
  • Love Me Do: 4 tagninger, hvorav nr 2 og 3 var breakdowns. Prøveplate av tagning 4. Lengde 2:19
  • PS I Love You: 5 tagninger, hvorav nr 2 var en falsk start og nr 3 en breakdown. Prøveplate av første tagning.
  • Ask Me Why: 1 tagning, varende i 4:20 men det kan være inkludert stillhet eller dialog.

Som man ser, så konsentrerer man seg om «Love Me Do» og «PS I Love You», her er det flest forsøk på å få til ferdige versjoner. Det er både flest tagninger og det er kun disse det lages prøveplater av. Hadde man allerede valgt ut sporene til førstesinglen?

Prøveplaten av «Love Me Do» ble som kjent funnet hjemme hos George Martin og inkludert på Anthology Vol. 1. Den andre sangen fra dette båndet som har blitt utgitt er «Besame Mucho». Men etter som den ikke ble lagd prøveplate av, må den ha dukket opp fra et bånd. Den var jo aktuell allerede da EMI uten å informere Beatlene satte sammen sin «Sessions» LP i 1984. Geoff Emerick var veldig involvert i det prosjektet, og mikset sangene for utgivelse. Kanskje var det han som stilte til EMIs disposisjon denne versjonen av sangen? Etter at guttene i Beatles ble informert om “Sessions” LPen satte de foten ned, og EMI fikk ikke utgitt albumet. Men til glede for oss hadde albumet lekket ut og ble lagd bootleg av tidlig i 1986.

Sessions-LPen var planlagt som en offisiell utgivelse, men endte opp som bootleg.

Nå skal eierskapet til Emericks bånd prøves for retten. Allerede 22. januar 2019 begynte Emericks arvinger jobben med å få en rettslig avgjørelse om hvem som egentlig eier båndet, Emericks arvinger eller Universal Music. Båndet skal være evaluert til 5 millioner pund. Det forventes ikke en avgjørelse i saken før 26. februar 2021.

Kilde: The Sun (som trodde dette var en film) via Daily Mail

Legg inn en kommentar