Fordømmer den italienske regjeringen

Plakat for Italiakonsertene.

I disse dager skulle Paul McCartney ha spilt konserter i Italia, i forbindelse med vår- og sommerturneen sin i Europa. Som kjent ble først Glastonbury, så en og annen konsert og til slutt hele Europadelen av turneen avlyst. I alle andre land har konsertarrangørene sørget for at folk fikk billettpengene sine tilbake.

Men ikke i Italia. Der har konsertarrangøren – med den italienske regjeringens velsignelse –  tilbudt billettholderne at billettene skal kunne brukes på andre arrangementer som arrangøren vil avholde i fremtiden, med andre artister.

Fansen har protestert i hopetall, og noen av dem deltar i denne videoen som adresserer situasjonen:

Nå har Paul selv gått ut og fordømt denne politikken og på engelsk og italiensk bedt regjeringen om “å gjøre det rette”. Dette skal ha blitt lagt ut på hans Facebook-side, men skal senere ha blitt fjernet igjen.

“Vi er sterkt uenig i hva den italienske regjeringen gjør. I alle andre land vi skulle besøke i sommer, har fansen blitt tilbudt full refusjon. Arrangøren av showene våre og de italienske lovgiverne må gjøre det rette her. Vi er alle veldig skuffet over at forestillingene ikke kunne finne sted, og dette er en virkelig fornærmelse for fansen,” skal Paul ha blitt sitert på.

Videre sto det: “På kanselleringstidspunktet ble det gjort i den tro at alle de som hadde kjøpt billetter til forestillingene over hele Europa ville bli tilbudt refusjon. Selv om dette er tilfelle i alle de andre landene Paul og bandet hans skulle besøke i mai og juni, vedtok den italienske regjeringen et dekret slik at alle refusjoner til live-show ville bli tilbudt i form av en kupong som anbefalt av Assomusica, Italiensk promotørforening for levende musikk. Pengene fra billettsalg i Italia blir holdt av promotørene.”

Et tilsvar fra promotør D’allessando e Galli (oversatt fra italiensk) forsvarte kupongsystemet, med henvisning til den alvorlige situasjonen pandemien har forårsaket for levende underholdning. “Vi har lest uttalelsene fra Paul McCartney i morges. Vi forstår kunstnerens bitterhet over disse to konsertene som skulle markere hans tilbakekomst til Italia, og vi forstår hans misnøye i møte med det inntrufne som fansen hans vil måtte opprettholde, ikke ved å motta direkte refusjon, men med kupong.”

“Denne refusjonsmetoden er et ekstraordinært tiltak som Paul McCartneys stab var klar over før avlysningen, og som, hvilket er kjent, ble etablert av den italienske regjeringen for å håndtere en unik krise som risikerte å gi et dødelig skudd for baugen til levende musikkbransjen og de rundt 400 000 arbeidstakerne som er en del av denne, og som risikerer å ikke kunne jobbe på et år.”

“Vi tror at regjeringen har identifisert i kupongen det verktøyet som vil garantere riktig balanse mellom den berettigede skuffelsen fra en fan som ikke vil kunne delta på en gitt konsert og det viktige behovet for å støtte hele produksjonskjeden.”

“For å minimere ulempene for tilskuerne, som vi aldri vil unnlate å respektere, har vi allerede forpliktet oss innen 2021 til å på nytt arrangere nesten alle konsertene som var planlagt i 2020, og vi jobber for å legge til flere, for å tilby et bredere utvalg for de som vil måtte bruke kupongen etter en kansellert konsert.”

For oss som befinner oss i land som Pauls Europaturné ikke hadde tenkt å besøke, og derfor har kjøpt billetter til en konsert i Italia, samt fly og hotell er jo ikke dette kupongsystemet verdet fem sure sild, selvsagt. Og selv for italienske fans som ellers aldri går ut, men går mann av huse for å se Paul, er det også en mager trøst.

Men hjelpen er kanskje nær: Ifølge The Guardian har kulturministeren i Italia, Dario Franceschini kommet på banen og sagt at intensjonen var at kupongene skulle brukes til konserter med samme artist. Og at hvis artisten ikke har satt noen fremtidige datoer, ville folk da likevel ha krav på refusjon.

“Jeg er sikker på at parlamentet vil kunne gripe inn for å fjerne enhver tolkningstvil om regelen,” skal han ha sagt.

Kilde: AOL.com og The Guardian

Legg inn en kommentar