Georges bursdag

George Harrison ville ha hatt 80-årsdag i disse dager. Men hvilken dag? Er det den 24. eller er det den 25. februar han ble født? I forbindelse med feiringen ble søkelyset satt på dette, og diskusjonen gikk livlig for seg blant fansen på sosiale medier.

I alle år var det jo bare fastsatt at George ble født den 25. februar 1943, og dette faktum ble slått fast allerede på fødselsattesten. Det var en hjemmefødsel og det var rett over midnatt, altså kl 00:10 som vi pleier å skrive det som her hjemme eller 12:10 A.M. som de skriver det i Storbritannia. Det var Georges mor Louise som selv noterte ned 12:10 A.M. som tidspunkt for fødselen. Også i Georges selvbiografiske bok fra 1979/80 “I Me Mine” opererer George med denne fødselsdatoen.

Men rundt 1992 rettet han på dette, og sa i en sammenheng at han nå hadde fått greie på at datoen egentlig var 24. februar klokken 23:10. Hva skjedde?

Jo, det viser seg at en som studerte astrologi hadde henvendt seg til George for å forhøre seg om dato og klokkeslett for hans fødsel, da han ønsket å stille horoskopet til George. Her er Georges svar:

Georges svar til astrologen, på Dark Horse Records brevpapir.

“The time of my birth was; 12.10 A.M. 25/2/43. Best wishes with your astrology project, George Harrison.”

Astrologen gikk til verks og bragte til torgs følgende opplysning, som skulle endre Georges oppfatning. Under krigen innførte den britiske regjeringen en ekstra time! Så i perioden 1940-1945 la de sommertiden til GMT pluss to timer, og vinterstid til GMT pluss en time. Til vanlig er ellers vanlig klokkeslett likt med GMT, bortsett fra britisk sommertid som er GMT + 1 time. GMT står for Greenwich Mean Time, som var den uforanderlige egentlige tiden ble innført som referansetid over hele verden i 1884 og var offisiell verdenstid frem til 1972, da UT1 og UTC ble innført og overtok rollen.

Astrologer forholder seg til verdensrommet. Hvordan ser stjernehimmelen ut på det og det tidspunktet, sett fra den og den geografiske lokasjonen? Så da ser man bort fra hva myndighetene måtte innføre av sommertid, vintertid eller andre kunstige endringer av klokkeslettet. Dermed måtte astrologen ta utgangspunkt i at klokken egentlig var 23:10 den 24. februar da George ble født. Og da forandret det astrologiske kartet seg, for eksempel ville den tidligere rapporterte fødselen gitt George ascendanten i Skorpionen mens det korrigerte tidspunktet ga George ascendant i Vekten. Ascendanten er det stjernetegnet som befinner seg på den østlige horisonten idet man fødes.

George tok det hele humoristisk, for nå hadde han to fødselsdatoer han kunne spøke med. Når han ble gratulert den 24. svarte han “du er for tidlig ute”, mens de som gratulerte den 25. fikk høre at de var for sene!

Olivia Harrison på radioprogrammet “Breakfast with the Beatles” 25. februar 2007: “Vel, han ble faktisk født rett etter midnatt, men det var krigstid, og på grunn av blendingen ble klokkene stilt frem enda en time. Og så, egentlig, når – hvis man er glad i astrologi slik vi var og er, så var sanntid før midnatt, så egentlig var det den 24. Og så noen ganger gjorde han det – du vet, noen ganger hvis du sa gratulerer med dagen den 24. sa han: ‘Det er ikke bursdagen min’. Hvis du sa det den 25., ville han sagt: ‘Du gikk glipp av den.'”

Kilder:

The Week: In 1940, the nation was put on Double British Summer Time – two hours ahead of Greenwich Mean Time in the summer and one hour ahead during winter. This was intended both to increase productivity in the war industries and to help workers get home before the blackout began.

Atlas Obscura: The change meant that Britain stayed outside of its normal time zone through the remainder of World War II, with up to two hours of extra daylight at the end of the day.

 

Legg inn en kommentar