Gjerrige herr Mustard

Beatles ved tre av dem musiserer i Rishikesh, India i 1968.

Mark Lewisohns foredrag “Hornsey Road” inneholdt mye vi visste men var også krydret med interessante fakta Lewisohn hadde forsket seg til. Blant annet hadde han lagd en mini-biografi om Mr. Mustard, ja sangen er basert på en virkelig person, som døde i 1984. Mest sannsynligvis uvitende om sangen han hadde inspirert. Biografien ble illustrert av mange avisomtaler Lewisohn hadde funnet fra 1967, da historien om gjerrigknarken John Mustard fra Elgin i Skottland (selvsagt) hadde blitt behørig omtalt i avisene.

Fra Daily Record 7. juni 1967.

Grunnen til at han barberte seg i mørket var at han sparte på strømmen! Selv om Lewisohn hadde forsket grundig, og til og med kunne fremvise Mustards autograf og testamente (han var gift tre ganger) hadde han ikke funnet noe bilde av ham! Etter som Lennon ikke hadde skrevet sangen i 1967 da mannen hadde fått så mye medieomtale, men derimot under sitt opphold i Rishikesh i 1968, spekulerte Lewisohn på om John kanskje hadde brukt noen gamle aviser til å pakke inn ting til reisen med. Når han så pakket opp dette fikk han øye på avisoppslaget og lagde sangen om “Mean Mr Mustard”.

Et annet avisutklipp

I et intervju med bladet Playboy i 1980 kommenterte John denne sangteksten: “Jeg hadde lest i en eller annen avis om denne gjerrige fyren som gjemte fempundsedlene sine, ikke opp i nesa men et annet sted, og så skrev jeg om ham.”

Legg inn en kommentar