Hunter Davies donerer sitt arkiv

Hunter Davies og en av utgavene av Beatlesbiografien hans.

Forfatteren av den offisielle biografien om The Beatles fra 1968, Hunter Davies donerer arkivmaterialet fra dette arbeidet til British Library. Originalmanuset med tante Mimis antegninger (les sensur) skal være blant materialet.

Dette betyr at historiens etterforskere kan besøke biblioteket og fordype seg i Davies’ notater fra forarbeidet til boken. Kanskje dukker det opp noe vi ikke visste?

Blant notatene finner vi Paul McCartneys tegnede karikaturer av George og John. Illustrasjon: © British Library

Mens han skrev boken, tilbrakte Davies atten måneder med bandet og hadde enestående tilgang til John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, så vel som til de som var med på turen til en av de mest innflytelsesrike musikkgruppene i historien. Han var til stede ved sentrale øyeblikk i The Beatles-arven, deriblant deres historiske fremførelse av “All You Need Is Love” som en del av Storbritannias bidrag til Our World-satellittsendingen i juni 1967.

Hunter Davies’ biografi om The Beatles kom på norsk i 1969, oversatt av Erik Heyerdahl.

Hunter Davies sier: “Jo lenger vi kommer vekk fra The Beatles, jo større blir de. Jeg hadde aldri trodd at alle disse årene senere skulle de losslitte notatbøkene mine være av så stor interesse – og jeg er glad for at de vil bli gjort tilgjengelig for et bredere publikum av Beatles-fans og forskere gjennom British Library.”

Greg Buzwell, kurator for Contemporary Literary Archives ved British Library, sier “Vi er glade for å ha anskaffet Hunter Davies’ arkiv om hans biografi. Hans samling av notatbøker, minnesaker og fotografier gir oss et fascinerende innblikk i Beatles-karrieren på topp.”

“Arkivet gir også en unik oversikt over hvordan Hunter gikk fram for å skrive det som fortsatt er den eneste autoriserte biografien om gruppen. Ettersom han ble gitt uovertruffen tilgang til John, Paul, George og Ringo, sammen med andre innflytelsesrike skikkelser i deres liv, er Hunters forskningsnotater for boken hans et viktig tillegg til bibliotekets samlinger, og tilbyr et rått førstehåndsperspektiv på hvordan Beatles ble til ikoner for 1960-tallets motkultur og endret ansiktet til populærmusikken for alltid.”

Notater fra intervju med John om klærne til de tidlige Beatles. Illustrasjon © British Library

For å feire begivenheten vil Davies tilby en titt bak kulissene på skrivingen av biografien, dele eksklusiv innsikt i arkivet hans, ved et personlig arrangement på British Library og på internett 11. november 2022.

Kilde: British Library (Lenke til arrangementet).

Legg inn en kommentar