Italiensk dokumentar fra 1968 om Beatles i India

Nyhetsteamet fra den italienske Kanal 7 kom litt sent til Beatles’ inntog i Maharishi Mahesh Yogis meditasjonsleir i Rishikesh, India, men det var sikkert til fordel for dem. Dager før hadde det vært mengder av reportere der fra massemedia verden over for å dekke nyheten, men disse hadde blitt stående utenfor inngangsporten fordi de ikke kunne det hemmelige passordet “Jai Guru Dev”.

TV-teamet kom da det var blitt roligere og fikk eksklusiv tilgang til Maharishi og hans gjester. Opptakene deres ble deretter laget til en nesten halvtimes TV-spesial kalt “I Beatles in Ritiro” (The Beatles trekker seg tilbake).

Bortsett fra opptak av indisk fattigdom og av Maharishi og andre ikke-Beatle-gjester, var det også noen fantastiske opptak av Beatles og Maharishi som gikk ned til elven Ganges for litt moro i solen, inkludert en allsang med Paul, John og Donovan på akustiske gitarer.

Dette er en kopi hentet fra TV-stasjonens mastertape og varer i over 27 minutter. Vi vet ikke grunnen til dette, men Beatles-scenene har usynkron lyd, mens andre opptak av Donovans sang er perfekt synkronisert.
TV-spesialen har blitt sendt på nytt på italiensk TV minst to ganger, i 1988 og 1993. Denne kvalitetskopien har ennå ikke blitt lagd bootleg DVD av, men det skjer sikkert nå.

Videoen ble funnet på nettet og jobbet med av en av de nye stjernene blant videoopplastere av Beatles-materiale på YouTube, alias «Kitsu Beatles». Han restaurerte kopien ved å rydde opp i støv og bildestøy og oppskalerte den til høy oppløsning. Etter som dubbing har ødelagt italienernes mulighet til å lære seg engelsk slik vi gjør det – ved teksting – er det en italiensk fortellerstemme som kan være noe irriterende. Kitsu har lagt inn et tekstvalg, der man kan få denne oversatt til engelsk.

Beatles i India har forøvrig nylig kommet i søkelyset, ikke kun på grunn av vår artikkelserie om George og India i Norwegian Wood-bladet, men også i form av to nye dokumentarfilmer som kom på markedet i 2020 og 2021.

Legg inn en kommentar