John Sinclair er død

Plakat for arrangementet til støtte for John Sinclair

Vi har fått beskjed om at jazzpoet og marijuanaentusiast John Sinclair gikk bort 2. april 2024, 82 år gammel. John Lennon skrev en sang om ham.

John Sinclair ble født 2. oktober 1941 og ble en amerikansk poet, skribent og politisk aktivist. Han var fra Flint, Michigan. Sinclairs definerte stil var jazzpoesi og han utga de fleste av sine dikt i lydformat. De fleste av disse akkompagnert av musikk fra en varierende gjeng musikere han samarbeidet med, som alle da gikk under navnet Blues Scholars.

Som ung poet i midten av sekstitallet tok Sinclair på seg rollen som manager for rockebandet MC5 fra Detroit. Dette var et band med et politisk budskap som sammenfalt med Sinclairs egne synspunkter. Publikum besto av radikal ungdom, som gikk under betegnelsen Yuppies. I 1968 var han med og startet den militante antirasistiske gruppen White Panther Party, som var støttegruppe for den svarte bevegelsen the Black Panthers.

Sinclair ble arrestert for å være i besittelse av to gram marijuana i 1969, og ble idømt hårreisende ti år i Ann Arbor-fengselet. “They gave him ten for two”, skrev Lennon i sangen om John Sinclair som han ga ut på hans og Yoko Onos album “Some Time in New York City”.

Some Time in New York City 2LP av John Lennon & Yoko Ono

Aktivisten Abbie Hoffman gikk på scenen under musikkfestivalen Woodstock og forsøkte å tale John Sinclairs sak under konserten med The Who, men han ble avbrutt og lempet av scenen av gitarist og låtskriver Pete Townshend.

De ulike private og offentlige protestene kulminerte i arrangementet “John Sinclair Freedom Rally” i Ann Arbors Crisler Arena 10. desember 1971. Mange kjendiser deltok, og dette var en av de sjeldne gangene John Lennon sto på scenen etter å ha flyttet til USA da han ga en kort apell og fremførte sangen “John Sinclair” sammen med kona, Yoko Ono. Tre dager senere ble John Sinclair løslatt, etter at høyesterett i Michigan hadde avgjort at statens vedtatte lov om marijuana var grunnlovstridig. Han gikk til sak mot staten for ulovlig overvåking og fikk medhold i 1972.

John Sinclair i 2008

Sinclair forlot etter hvert USA og bosatte seg i Amsterdam i Nederland, hvor han drev en radiostasjon, Radio Free Amsterdam og han hadde også et radioprogram på en annen stasjon, The John Sinclair Radio Show.

I 2019, da hans hjemstad Michigan vedtok å tillate bruk av cannabis, dukket Sinclair opp og var en av de første som lovlig kjøpte marijuana.

John Sinclair døde av hjertesvikt på et sykehus i Detroit 2. april 2024.

 

Kilde: Wikipedia

Legg inn en kommentar