Johnny Gentle

Det eneste kjente bildet av Johnny Gentle og en beatle på Skottlands-turnéen.

John Askew har gått bort i en alder av 87 år. Han var en del av stallen til den berømte manageren Larry Parnes, som hadde en hang til å omdøpe sine artister ved å gi dem etternavn etter sine egenskaper. Askew ble til artisten Johnny Gentle, fordi han for det meste sang kjærlighetsballader. I noen år fra 1959 av var han en “beat-ballade”-sanger som ga ut plater, dukket opp på TV og turnerte rundt i teatrene – deriblant en uke i Skottland i 1960 med de den gangen ukjente Beatles.

Muligens fra samme konsert.

Fra Liverpool

John Askew ble født og vokste opp i Liverpool. Etter å ha sluttet på skolen gikk han i lære som snekker, og ved å bruke en lånt bok for instruksjoner laget han sin egen gitar. Han slo seg sammen med Bobby Crawford og paret begynte å opptre på lokale klubber, og sang Everly Brothers-sanger, før Askew tok seg jobb på et luksus-cruiseskip. Da han kom tilbake, deltok han i talentkonkurranser som solosanger, og skiftet artistnavn, først til George Baker og deretter til Ricky Damone. Han flyttet til London og jobbet på en byggeplass, før han vant en talentkonkurranse på Locarno Ballroom i Streatham. Han var på audition for manager Larry Parnes, som sikret ham en platekontrakt med Philips Records i 1959, og ga ham artistnavnet Johnny Gentle.

Platekarriere

Gentle ga ut to singler på Philips i 1959, den selvskrevne “Wendy” og “Milk From The Coconut”, men de kom ikke på hitlistene, og heller ikke en EP, “The Gentle Touch”, som inneholdt “I Like the Way” , “Darlin’ Won’t You Wait”, “Milk from the Coconut” og “This Friendly World”.

EP: The Gentle Touch (Philips)

I begynnelsen av mai 1960 promoterte Parnes, sammen med Allan Williams, et show på Liverpool Stadium med Gene Vincent i hovedrollen med support av lokale grupper Cass and the Cassanovas, Rory Storm and the Hurricanes og Gerry and the Pacemakers. Parnes mente det ville være en god idé å bruke Liverpool-grupper som backingband for sine artister, som inkluderte Billy Fury, og holdt auditions 10. mai 1960. Dette resulterte i at Silver Beetles ble valgt til å backe Gentle på en kort skotsk turné.

Skottlandsturnéen med Beatles

Turneen, som fant sted mellom 20. og 28. mai 1960, inkluderte forestillinger på Alloa, Inverness, Fraserburgh, Keith, Forres, Nairn og Peterhead.

På den tiden besto gruppen av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe og trommeslager Tommy Moore. Selv om gruppen selv ikke ble spesifikt kreditert i turnépublisitet, og ble annonsert som “Johnny Gentle and his group”, brukte McCartney uformelt pseudonymet Paul Ramon, Harrison kalte seg Carl Harrison, Lennon var “Long John”, og Sutcliffe gikk under navnet Stuart de Staël.

“We met at the venue just half an hour before our first public performance together and all things considered we sounded pretty good from the off. Every night the sound we made got better, by the end of the tour I knew these boys were as good as any I’d worked with…..” – Johnny Gentle.

Repertoaret deres inkluderte “It Doesn’t Matter Anymore”, “Raining in My Heart”, “I Need Your Love Tonight”, “Poor Little Fool”, “(I Don’t Know Why) But I Do”, “C’ mon Everybody” (en hyllest til Eddie Cochran, som hadde dødd mens han var på turné med Gene Vincent noen uker tidligere), og “He’ll Have to Go”.

Skrev sang med Lennon?

Gentle skrev en sang på turneen, “I’ve Just Fallen For Someone”, som han i sin selvbiografi “Johnny Gentle & the Beatles: First Ever Tour” fra 1998 skrev at han hadde komponert med hjelp fra John Lennon. Sangen ble senere spilt inn av Adam Faith på hans andre album, og om opplysningen om Lennon stemmer er dette den første utgitte sangen Lennon har vært med og komponert, dog uten å ha blitt kreditert som co-komponist.

Johnny Gentle hevder også å ha foreslått for Larry Parnes at han burde signere kontrakt som manager for gruppen, men Parnes var på den tiden kun interessert i å administrere solosangere. Etter at de kom tilbake til Liverpool, sang Gentle på scenen med gruppen på en av opptredenene deres, men da han neste gang trengte et band å turnere med, var de utilgjengelige siden de hadde reist til Hamburg og var over på neste steg i karrieren.

Johnny Gentle ga ut ytterligere tre singler på plateselskapet Philips: “Darlin’ Won’t You Wait”, “After My Laughter Came Tears” (begge i 1960) og “Darlin'” (1961). Han opptrådte også flere ganger på TV og radio. Etter å ha endret sitt artistnavn til Darren Young utga han sin egen innspilling av “I’ve Just Fallen For Someone” på Parlophone i 1962, igjen uten å få en hit.

Legg inn en kommentar