Klas Burling

Klas Burling

Den svenske radioprofilen Klas Burling er død etter lang tids sykdom, det melder flere svenske medier. Burling ble 82 år.

Kona Dana Dragomir sier til Aftonbladet at han døde fredelig hjemme omgitt av familien.

– Vi var alle så nær ham og elsker ham. Det er en stor sorg, sier Dana i en pressemelding.

Klas Burling begynte sin karriere i Sveriges Radio med et vikariat, og ble snart frilansprogramleder for ulike musikkprogrammer med popmusikk rettet mot ungdom. Hans første program het “Rock 61”, som ble etterfulgt av “Pop 62”. Burling spilte ikke bare aktuelle pop- og rockeplater, han skrev også sine egne manus, kompilerte spillelister og intervjuet aktuelle artister. I et intervju med Dagens Nyheter fortalte Klas Burling om hvordan han som 20-åring kjempet for å få mer pop og rock på radio.

– Jeg kjempet som en galning for å få mer pop inn i sendingene. Melodiradion handlet mest om slagere. I tillegg uttalte programlederne ofte artistenes navn feil, forklarte Klas Burling.

Første intervju med The Beatles
I august 1963 planla Burling å reise på bilferie til Frankrike. På veien dit ville han besøke England og sjekke situasjonen på popfronten. Han spurte Sveriges Radio om han kunne gjøre dette og de ga klarsignal. Han ville få 50 kroner per intervju – forutsatt at de ble sendt på radio. Han hadde imidlertid ikke med seg båndopptaker, noe som gjorde det vanskelig å gjennomføre jevnlige intervjuer. Før han reiste hadde han fått et introduksjonsbrev fra plateselskapet EMI. I London besøkte han selskapets kontor, hvor han presenterte seg selv og sin misjon og fikk låne en båndopptaker.

Burling fant ut om The Beatles’ turnéplan og bemerket at første stopp ville være Bournemouth, hvor han tidligere hadde vært på språkreise. Han reiste sammen med sangeren Michael Cox, som i likhet med The Beatles kom fra Liverpool. Til tross for dette hadde ikke Cox sett gruppen og han var minst like nysgjerrig på The Beatles som Burling. Burling var veldig fornøyd med det han hørte og så, og han fikk også muligheten til å intervjue The Beatles i pausen under showet deres i Bournemouth. (Hør intervju) Han var nå overbevist om at det ville lønne seg å prøve å få gruppen over til Sverige.

Burling foreslo produksjonsselskapet Telstar, med Bengt-Åke Bengtsson som manager. I september 1963 var Burling tilbake i Sverige og tok over det populære radioprogrammet “Tio i topp”. Telstar holdt da akkurat på å sette sammen en turné med The Beatles i Sverige, og Burling tok kontakt med gruppens manager Brian Epstein og signerte en avtale om en radio- og en TV-jobb.

Klas Burling på jobb i Sveriges Radio i 1962.

The Beatles i Sverige
Onsdag 23. oktober 1963 besøkte The Beatles Sverige for første gang. Dagen etter var Burling programleder og produsent for radioprogrammet “Popgrupp från Liverpool på besök i Sverige“. Innspillingen ble gjort med publikum til stede i radioens såkalte Karlaplansstudio i Stockholm, i dag teatersalongen Maxim. Innspillingen av programmet innebar en ilddåp for Sveriges Radios lydteknikere, da de aldri før hadde spilt inn en popgruppe live. The Beatles gjorde to opptredener og i pausen spilte gitarist Hasse Rosén og hans gruppe The Norsemen tre instrumentallåter.

Det rundt 25 minutter lange radioprogrammet  ble spilt inn 24. oktober, men ble ikke sendt på radio før mandag 11. november på Sveriges Radio P1 klokken 22:30. Det var et historisk program, som hadde få lyttere på grunn av det sene tidspunktet og på det som for popungdommen var en merkelig radiokanal.

Onsdag 30. oktober var det tid for innspilling av TV-programmet “Drop In”, hvor Burling presenterte The Beatles. Programledere for programmet var Kersti Adams-Ray og Kjell “Kulan” Eriksson. The Beatles ville først og fremst fremføre to sanger, og hvis det var tid til overs, ville de fremføre en annen sang. Programtiden var imidlertid nok til at The Beatles kunne fremføre fire låter: “She Loves You”, “Twist and Shout”, “I Saw Her Standing There” og “Long Tall Sally”. Se film.

De svenske TV-seerne måtte imidlertid vente til søndag 3. november med å se programmet som gjorde The Beatles til et seriøst gjennombrudd også i Sverige. De med svenskeantenne på taket kunne også se programmet i Norge, og NRK kjøpte inn episoden med The Beatles og sendte den 7. desember.

Klas Burling var også til stede da The Beatles besøkte Sverige 28.–29. juli 1964 for en serie konserter på Johanneshovs isstadion i Stockholm. Her er et intervju han gjorde med Paul McCartney:

 

Etter det ble det 1967 før Burling fikk muligheten til å møte The Beatles igjen. Det var på lanseringsfesten for “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts’ Club Band”  hjemme hos Brian Epstein i London. Der var det også en annen svenske til stede, fotografen Jan Olofsson.

Siste gang han hadde muligheten til å møte et medlem av The Beatles var høsten 1969, da han ble invitert av John Lennon til å delta på en visning av hans og Yoko Onos kortfilmer. I forbindelse med besøket fikk Burling en forhåndskopi av Abbey Road-albumet.

Klas Burlings portrett av medlemmene av The Beatles kan kort oppsummeres: “Paul var diplomaten, John hadde en ironisk holdning til det meste, George virket litt sjenert, Ringo holdt seg mest i bakgrunnen”.

Som souvenir fra Beatlesturnéen i 1963 hadde Klas Burling dette signerte bildet. Men han manglet Ringos autograf.

Sveriges Radio P4 Plus har på sin nettside litt reprisestoff om Klas Burling.

Legg inn en kommentar