Konsertbilder fra 1966 til salgs

15 lysbilder, som antas å være de eneste lysbildene i farger som ble tatt av The Beatles under deres siste turné – den i USA i 1966 – er nå til salgs for første gang av Heritage Auctions i Dallas, Texas. Sluttbudene kommer lørdag.

Bildene viser Beatles på scenen under en konsert i Busch Stadium i St Louis, Missouri den 21. august 1966 mens det regnet voldsomt. Bildene forventes å oppnå en pris på omlag $50,000 (ca 428 000 kroner) på auksjonen. Dette var den kontroversielle turnéen som fulgte i kjølvannet av at et amerikansk tenåringsblad hadde slått stort opp et halvt år gammelt intervju med John der han hadde tatt avstand fra kristendommen.

Mark Richman (73) hadde kjøpt billett til konserten i St. Louis men endte opp med ikke å bruke den, da han fikk komme inn sammen med pressen, som fotograf. Han sier: “Jeg arbeidet i en fotobutikk i St. Louis og jeg kjente mange av de profesjonelle fotografene som dro på konserten. Jeg visste at de brukte svarthvitt film, derfor bestemte jeg meg for å ta med diasfilm i farger”.

“The Beatles kom på scenen tidlig og jeg løp frem til scenekanten og befant meg bare fire meter unna dem. Jeg ble stående og gape i forbløffelse med en gang, men så begynte jeg å ta bilder. Det var ikke så enkelt, for regnet var litt av en utfordring. Etterpå sendte jeg filmen til Kodak og ca en uke etter fikk jeg lysbildene. Jeg tok helt av da jeg fikk se dem, spesielt bildet med alle fire samtidig.”

Richman spurte for mange år siden Apple om tillatelse til å selge disse bildene med fulle rettigheter, og fikk tilbake en fax fra dem, der de ga tillatelse til dette. Sammen med bildene følger det også rettigheter til nettadressen www.beatlesatbusch.com.

Ringo hadde på seg en rutete caps på denne konserten.

Bildet av alle fire er noe annerledes i fremkallingen, da de ellers grønne dressene deres ser brune ut.

Legg inn en kommentar