Kreftfri Tor Olsen med Betales-fest på Chat Noir

Tor Henning Olsen, primus motor i det norske Beatles-coverbandet Det Betales har hatt en pause fra scenen i forbindelse med at han ble kreftsyk. Nå er han frisk igjen og til helgen står han på scenen igjen, idet Det Betales inntar revyscenen Chat Noir i Oslo.  Nylig sto Tor frem i Drammens Tidende og fortalte om den tøffe tiden.

Det Betales-vokalist kreftfri – feirer med konsert på Chat Noir
Tor Henning Olsen er tilbake etter kreftsykdommen. 24. og 25. mai inntar han og bandet Det Betales scenen på Chat Noir i Oslo.
I fjor høst fikk Tor Henning Olsen, vokalist og frontfigur i Det Betales, sjokkbeskjeden: Du har kreft i halsen. Åtte måneder senere og etter harde behandlingskurer er han erklært kreftfri. Det feires med comeback i hovedstaden.
Tjue kilo lettere, men med blytung sykdomshistorikk friskt i kroppen, er Tor Henning klar for å entre scenen på Chat Noir 24. og 25. mai.
Stemmen er intakt, en tanke klarere, dog ikke like utholdende som før – foreløpig. Vokalisten lover likevel å gjennomføre den totimers lange konserten både fredag og lørdag.
– Gutta får ta de sangene som ligger aller høyest på toneskalaen. Jeg skal lede konserten som jeg pleier – og jeg behøver jo ikke delta på alle låtene. Stemmemusklene trenger litt tid før de er trent opp igjen, forklarer han. Dessuten er han trygg på at bandet etter tjue samspilte år vet å utfylle hverandre når det trengs.
Ett år er gått siden det velrenommerte tributebandet sist hadde konsert på Chat Noir. En konsert som ble så vellykket at de ble bedt om å komme tilbake, og ny dato ble tidlig plottet inn i bandets spillekalender.

– Når folk hører at vi skal spille på Chat Noir, er det mange som sperrer øynene opp. Scenen forbindes jo av mange med Leif Juster og andre revyartister. Det er et veldig spesielt sted og jeg er ydmyk over å få lov til å spille der. I likhet med Drammens Teater er det et sted hvor historikken og sjarmen sitter i veggene. Og akkurat det passer både bandet og publikummet vårt, sier Tor Henning.

Et mål
Å kunne delta på den lenge planlagte konserten ble tidlig et mål i sykdomsforløpet. Da han sto på scenen i Drammens Teater 10. november lovet han publikum at neste konsert ville bli på Chat Noir i mai – og da skulle han være frisk.
– Det løftet betydde mye for motivasjonen. Selv om jeg ennå ikke er helt frisk, er jeg likevel klar, sier han.
I løpet av de tjue årene kompisene har spilt sammen, har ingen av dem vært rammet av alvorlig sykdom.
– Gutta i bandet har alltid stått hverandre nær. Nå står vi om mulig enda nærmere hverandre. Vi er jo som familie og regne. Sykdommen har gjort at vi snakker mer om livet – og døden. I tillegg mimrer vi mer, og tar i alle fall ikke ting for gitt lenger, smiler han.

Denne helgen inntar Det Betales Chat Noir – med Tor Henning Olsen på plass igjen.

Kreftfri
Ettervirkningene av sykdom og behandling gjør at noen dager føles ekstra tunge. Han blir fort sliten, mangler matlyst, spyttproduksjon, og er tidvis frustrert over treg fremdrift.
– Behandlingen knakk kreften, og sikkert litt annet også, men jeg velger å tro på legene som sier at ting vil bedre seg. Selv om jeg har vært mye redd, har jeg prøvd å tenke positivt og er lykkelig over at jeg lever!
Det var rett før en travel Norgesturné i fjor høst at Tor Henning fikk beskjed om at «brødsmulene» han lenge hadde kjent i halsen skyldtes kreft i mandlene.

Etter fem beinharde cellegiftkurer, 36 strålebehandlinger og et påfølgende isolatopphold for å skjerme et nedbrutt immunforsvar, kunne legene i april endelig erklære ham kreftfri.
– Å være kreftfri betyr at det nå går en vei, og det er framover, sier 63-åringen optimistisk.

Ny innsikt
De tunge månedene med sykdom og usikkerhet har paradoksalt nok også tilført livet noe verdifullt, nemlig innsikt om hva som er viktig – og ikke. Sammen med kona Nina er han derfor i ferd med å ommøblere tilværelsen.
– Tidligere var det et evig jag etter å skaffe seg ting og ikke minst inntekter for å finansiere alt sammen. Nå forstår vi hvor dyrebar tiden vi har er, sier han.
Derfor er huset i Spania lagt ut for salg. Det samme er hyttetomta i Uvdal, som de aldri rakk å bygge noen hytte på. Og kanskje selger de også huset, som de flyttet inn i da Tor Henning ble syk. Men en ting har de kjøpt: bobil!
– Vi har snakket om å finne på noe helt annet et halvt års tid. Kanskje bare reise rundt. Jeg blir aldri lei av å være på veien. Den er på en måte målet, og med en bobil kan vi ta det akkurat som det kommer. Under turneer rekker vi jo aldri å se mye av stedene vi besøker, men det kan vi nå, sier han fornøyd.
Fremover blir det litt færre konsertjobber enn normalt, men Tor Henning blir med på alle som er booket.
– Gutta får ikke dra uten meg. Dessuten er jeg den eneste som kan kjøre bussen med henger, ler han.
Tekst : Anne-May Tjugum

Konsertene på Chat Noir finner sted fredag 24/5 kl 20 og lørdag 25/5 kl 20. Det er fortsatt ledige billetter: Billettbestilling.

Det Betales’ Facebook-side

Legg inn en kommentar