Lennon-auksjon i Danmark

Som vi nevnte tidligere skal en kassett med et opptak av et intervju John Lennon ga i Danmark legges ut for salg på auksjon. Nå er detaljene her, og i tillegg til kassettopptaket medfølger det en hel del bilder som ble tatt under seansen, og John fremførte også to sanger akkompagnert av eget gitarspill, samt deltok på en dansk julesang.

Et kassettopptak med John Lennon og Yoko Ono, datteren Kyoko og journalister ble innspilt 5. januar 1970 på New Experimental College, Skyom Bjerge, Danmark. Det var en 16 år gammel elev som var såpass smart at han hadde med seg kassettopptaker. Han tok også bilder, og hele seansen ble rapportert i hans skoleavis den gangen, Siva Aciamaj (Jamaica Avis stavet baklengs). Auksjonen omfatter kassetten, skoleavisen, 19 fargebilder og 5 svart-hvitt fotos. Bildene dokumenterer hendelsen, og John Lennon er med på alle bildene unntatt ett, som er av Yokos datter Kyoko.

Kyoko og litt juleribbe

Innspillingen består hovedsakelig av John Lennon som snakker. Journalister stiller spørsmål og Lennon svarer lenge på disse sammen med Ono. Han snakker om grunnen til å være i Skyom Bjerge, hvordan deres kunst og musikk støtter verdensfreden og hvordan alle kan bidra til fred på jord. Det snakkes om lengden på håret hans, og parets mikro-makro diett, hvordan det var å spille med Beatles og viktigheten av å ødelegge Beatle-imaget. En student spør om de vil vurdere å spille inn blues -musikk som Lennon svarer at alt de spiller er blues. På et tidspunkt foreslår noen en dans rundt juletreet mens han synger en dansk julesang (Lennon slenger seg delvis på selv om han ikke kan teksten). En student spør om Lennon vil spille gitar, og han spiller “This is radio Peace”, etterfulgt av “Give peace a chance”. Arrangementet avsluttes.

Kassett, bilder og skoleavisen

I opptaket på omlag 33 minutter blir flere viktige temaer som definerte Lennon i den perioden berørt: Parets fredskampanje, The Beatles og Lennons hår. Mens Vietnamkrigen raste, var Lennon og Ono inderlige talspersoner for fredsøkende bevissthet med såkalte bed-ins og fredssanger. Intervjuet i Danmark var intet unntak fra denne meldingen, der de fremførte “Radio Peace” (aldri spilt inn, men fremført ved bed-ins) og “Give Peace a Chance” som angivelig blir presentert i en litt annen versjon i dette intervjuet. Originalt skulle “Radio Peace” ha vært jinglen til radiostasjonen Radio Peace i Amsterdam, men den ble det aldri noe av. Dermed gikk sangen i glemmeboken. Men opptaket av sangen fra denne kassetten ble spilt på den nord-jyske radiostasjonen “Folkets Radio” ved juletider i fjor.

I desember 1969 hadde Beatles spilt inn sitt siste album, Abbey Road, og selv om det ikke var offisielt, hadde gruppen da skilt hverandre. I dette opptaket lufter Lennon sin frustrasjon over imaget til The Beatles. Lengden og formålet med Lennons hår er også forklart og avslører ingen planer om å klippe det.

John fremførte “Radio Peace” og “Give Peace A Chance” og dette er med på kassetten.

Men to uker senere ble en frisør tilkalt for å klippe håret til Lennon, Ono og Kyoko. Ifølge frisøren ønsket Lennon en Beatles-sveis, men da han så resultatet, ba han om å bli klippet enda kortere, noe som skapte stor oppsikt internasjonalt.

Sjekk ut alle bildene på auksjonsiden her: Bruun-Rasmussen.dk
Her er et TV-program hvor det blir spilt litt fra kassetten 9:20 inn i programmet: TV 2 Nord – Da Lennon kom til Thy

Legg inn en kommentar