Little Richard

Da har mannen med pianoet og stemmen forlatt denne verden. «Little» Richard Wayne Penniman ble født i Macon, Georgia 5. desember 1932 og gikk bort 9. mai 2020 i Nashville, Tennessee. Han ble 87 år gammel.

Little Richard var en av de tidlige rockepionerene og som sådan hadde han stor innflytelse på John, Paul, George og Ringo, særlig de to førstnevnte. Paul McCartney var en god Little Richard-imitator og underholdt gjerne sine klassekamerater med sangene hans. Da kameraten Mike Hill introduserte John Lennon for Little Richards «Long Tall Sally» i april 1956 ble han helt satt ut og fikk ikke frem ett ord, så bra syntes han den var.

Long Tall Sally var nok Beatles’ favoritt, her som single med Paul fra 1986.

Sangen ble fort med i repertoaret til Johns gruppe og det var Paul som i egenskap av Litte Richard-imitator som regel var hovedvokalist når hans sanger skulle fremføres. På konsertene var det vanlig at Beatles avsluttet med “Long Tall Sally”.

Little Richard-sanger Beatles covret på plate: “Long Tall Sally” (EP), “Lucille” (Live at the BBC), “Ooh! My Soul” (Live at the BBC), “Kansas City”/”Hey Hey Hey Hey” (Beatles for sale). I tillegg har både John og Paul fremført sanger solo. John spilte inn “Slippin’ and Slidin'” og “Rip It Up” til sin Rock’n’Roll LP, Paul fortsatte å bruke “Long Tall Sally” som konsertavslutning med Wings i 1972 og -73, og avla sangen en gjenvisitt i 1986 på “Prince’s Trust Birthday Party”, han fremførte “Lucille” live med Rockestra i 1979 og spilte inn en studioversjon for CHOBA B CCCP-albumet i 1988.

The Beatles traff Little Richard da de begge spilte på Star-Club i Hamburg i 1962 og ble forbløffet over artistens eksentrisitet. Møtet er kanskje i ettertid best kjent fordi de med dette knyttet kontakt med Little Richards organist, Billy Preston. Senere traff de hverandre igjen på samme konsert i New Brighton, arrangert av NEMS. Epstein ville gjerne ha sine artister på samme plakat som idolet Little Richard fra selveste USA.

John Lennon og Little Richard sto på samme scene da de begge opptrådte på Rock and Roll Revival-festivalen i Toronto, Canada i 1969.

Little Richard oppnådde et gjennombrudd med sangen «Tutti Frutti» i 1955, og fulgte opp med en serie internasjonale hits: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Jenny Jenny», «Keep A-Knockin’», «Good Golly Miss Molly», «Ooh! My Soul» og flere andre. I Norge var hans største hit «Baby Face» i 1957. Paul McCartney fremførte denne i filmen «One Hand Clapping» i 1974.


Med sin unike sangstil og voldsomme energi fikk Little Richard enorm betydning for utviklingen av rock’n’roll. Han sanger er blitt framført og innspilt av Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Don Covay, Joe Tex, Larry Williams, Creedence Clearwater Revival, Mitch Ryder, Hollies, The Swinging Blue Jeans, The Chambers Brothers, Jimi Hendrix, Isley Brothers, MC5, Queen og mange, mange flere.

I 1988 var Little Richard til stede da Beatles ble innlemmet i Rock’n’Roll Hall of Fame. Her med George.

Av de gamle rockepionerene fra de første årene er bare the Killer, Jerry Lee Lewis fortsatt med oss. Dermed går det troll i ord da ett av albumene hans het «Last Man Standing».

Ringos Tweet:

Pete Bests Tweet:

Mark Lewisohns Tweet

Paul mintes Little Richard på Facebook og Twitter med et litt lengre budskap:

Fra «Tutti Frutti» til «Long Tall Sally» til «Good Golly, Miss Molly» til «Lucille» kom Little Richard skrikende inn i livet mitt da jeg var tenåring. Jeg skylder mye av det jeg gjør Little Richard og hans stil; og han visste det. Han pleide å si: “Jeg lærte Paul alt han kan”. Jeg måtte innrømme at han hadde rett.

I de første dagene til The Beatles spilte vi med Richard i Hamburg og ble kjent med ham. Han lot oss henge i garderoben hans og vi var vitne til ritualene hans før showet, med hodet under et håndkle over en bolle med dampende varmt vann ville han plutselig løfte hodet opp til speilet og si: “Jeg kan ikke hjelpe for at jeg er så vakker”. Og det var han.

En flott mann med en nydelig sans for humor og som vil bli savnet av rock and roll-samfunnet og mange flere. Jeg takker ham for alt han lærte meg og godheten han viste ved å la meg være hans venn. Farvel Richard og a-wop-bop-a-loo-bop. ‘

– Paul McCartney

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    RIP!

Legg inn en kommentar