Lizzie Bravo er død

Lizzie Bravo med boken sin

5. oktober kom nyheten om at brasilianske Lizzie Bravo fra Rio de Janeiro var død, 70 år gammel, på grunn av komplikasjoner med hjertet.

Elizabeth Bravo ble født 29. mai 1951. Hun var middelklassejente og gikk på skolen Colégio Stella Maris Rio de Janeiro fra 1963 til 1965. Elizabeth var Beatlesfan på sin hals og etter at hennes idol John hadde sunget «Dizzie Miss Lizzie» på «Help!» LPen, begynte hun å kalle seg Lizzie. Sammen med venninnen Denise dyrket hun The Beatles og håpet at de kom til Brasil for å gi konserter.

Da The Beatles sluttet å turnere i slutten av 1966, skjønte jentene at de aldri kom til å se dem i Brasil. Denise klarte å overbevise både sine egne foreldre og Lizzies å sende jentene til London i gave til deres 15 -årsdager, som hadde vært i mai og juni. Det eneste formålet med turen var å se Beatles. Denise reiste noen uker før Lizzie siden hun trengte farens signatur for å kunne reise utenlands, og faren var i utlandet, så han fikk ikke signert før han kom hjem til Brasil igjen. I februar 1967 fikk Lizzie omsider reist til London. Hun dro sporenstreks til EMIs studiobygning i Abbey Road, og så de fire Beatles, Brian Epstein og Mal Evans samme dag som hun kom. De drev og spilte inn «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» og forlot EMI Studios om natten.

Fra Lizzies bok “Do Rio a Abbey Road”

Fra da av møtte Lizzie trofast opp utenfor studiobygget i Abbey Road på nesten daglig basis. Beatles drev jo med sine innspillinger på ettermiddagene og kveldstid, for ikke å si nattestider, så Lizzie fikk seg etter hvert jobb som værelsespike på et hotell om dagen. Hun var jo ellers en overklassepike og hjemme hadde de egen hushjelp, så hun hadde aldri før trengt å re opp en seng. Ferien i London ble til et mer permanent opphold, nå dro hun hjem til Rio de Janeiro i feriene. Ellers var hun en av jentene som hang rundt Abbey Road. Hun distanserte seg noen ganger fra de som blir kalt «Apple Scruffs» – det var en annen gjeng, som hang utenfor Apple-bygningen i Savile Row 3. Andre ganger omfavnet hun denne betegnelsen, og hun var også å finne utenfor Apple, etter at de slo seg ned i Savile Row 3.

Fra Lizzies bok “Do Rio a Abbey Road”. Her utenfor Pauls hus i Cavendish Avenue.

Lizzie og gjengen hennes hadde med seg små kameraer som de tok amatørbilder av Beatles-medlemmene med når de kom og gikk. 4. februar 1968 holdt Beatles på med innspillingen av Johns nye sang, «Across The Universe» i Studio 3. To opptak av sangen hadde blitt spilt inn dagen før. I løpet av dagens første økt (14.30-17.30) spilte de inn ytterligere fire, nummerert 4-7; det var ingen «take 3». Grunnsporet hadde Lennon på akustisk gitar, George Harrison som spilte en tambura og Ringo Starr på trommer.

Lizzie utenfor EMIs studiokompleks i Abbey Road med “Two Virgins” button.

I løpet av kveldsøkten (20.00-22.00) gjorde man overdubbinger på tagning 7. Lennon spilte inn hovedvokalen, med båndet som gikk saktere enn vanlig for å heve tonehøyden ved avspilling. Paul McCartney fikk en idé om å ha med høye jentestemmer som kor i bakgrunnen, men så sent var ingen korister å få tak i. Men han visste råd: kanskje noen av de jentene som hang rundt studioet kunne synge?

Det var bare en håndfull av fans som ventet på at de skulle komme ut den kvelden. Det var en søndag og de var vanligvis ikke i studio i helgene. Dørvakten hadde vært snill og sluppet dem inn i bygningen for å varme seg. Paul kom ut av glassdørene og spurte: «Kan noen av dere jenter holde en høy tone?» 16 år gamle Lizzie gikk inn og ba om å få med seg sin venninne på 17, Gayleen Pease. Nå var jentene vant til å se Beatlesgutta nesten hver dag, men denne kvelden var bare en mye hyggeligere situasjon siden de var inne og ikke utenfor studioene. I rundt to timer fikk Lizzie og Gayleen være med Beatles i studio, mens de sang inn sine bidrag. Jentene delte en mikrofon med John og Paul, det var to mikrofoner, Lizzie sang sammen med John først og deretter byttet de, så hun sang sammen med Paul.

Hendelsen ble nevnt i marsnummeret av Beatles Monthly Book, men ellers var det ikke noe oppstyr rundt det at jentene hadde fått lov til å være med og synge på en Beatlessang. Og sangen ble dessuten lagt på hylla og forble uutgitt.

Lizzie syntes slett ikke det var rart at Paul ikke hadde skoene på seg på forsidebildet av “Abbey Road”, han ankom ofte studio barfot.

Utover i 1969 sluttet Beatlesgutta å komme så ofte til studioene eller til Apple hver dag som før. Det var litt åpenbart at noe var på gang. Lizzie ønsket å fortsette med livet sitt. Hun hadde vært værelsespike på et tredjeklasses hotell, senere hushjelp hjemme hos en familie og senere igjen au-pair hjemme hos en annen familie. Nå var det på tide å komme seg hjem.

Lizzie hadde et stort øyeblikk da hun på et radioprogram med DJ Kenny Everett for første gang fikk høre den ferdige sangen. Sent i oktober 1969 flyttet hun hjem igjen. Og 12. desember 1969 kom omsider «Across The Universe» ut på plate, The Beatles hadde gitt den bort til samle-LPen «No One’s Gonna Change Our World», som ble utgitt til inntekt for WWF – World Wildlife Foundation. Nå kunne alle få høre Lizzie Bravo og Gayleen Pease kore på denne sangen. Men da den kom ut på nytt igjen på «Let It Be» LPen et halvt år senere, hadde Phil Spector fjernet jentestemmene og satt ned hastigheten på Johns hovedstemme samt fjernet naturlydene.

Fra Lizzies bok “Do Rio a Abbey Road”

På syttitallet bodde Lizzie Bravo en stund i New York. Til tross for at hun nå var i samme by som sitt store idol, John Lennon, oppsøkte hun ham aldri.

I februar 1990 var Lizzie til stede på en pressekonferanse Paul McCartney holdt i Indiana for brasiliansk media i forbindelse med at han skulle komme og holde konserter i Brasil. Her dro Paul kjensel på jenta. «Hvorfor kjenner jeg deg igjen?» lurte han på, og Lizzie fortalte ham da historien.

Lizzie Bravo var en sentral figur i den brasilianske Beatlesfanklubben etter å ha kommet hjem igjen og var involvert i utgivelsen av et fanzine der. I 2010 gjenforente et britisk TV-program fra BBC Lizzie og Gayleen i London, og de fikk igjen besøke Abbey Road.

Lizzie hadde tatt vare på fotografiene og dagboken fra sitt opphold i London på sekstitallet, og ga dette ut i bokform på portugisisk på eget forlag, «Do Rio a Abbey Road» i 2015. Opplaget var på kun 1000 eksemplarer. Under pandemien fikk hun trykt opp et nytt opplag – nå med en 62×42 cm stor plakat. Også dette var på 1000 eksemplarer. Bøkene ble ikke solgt via bokhandlere, kun direkte fra Lizzie, som hadde opprettet sitt eget domene på nettet for dette. Hun arbeidet med en engelsk utgave, men dette arbeidet gikk tregt siden hun også måtte pleie sin syke gamle mor i dennes siste leveår.

Plakaten som medfølger andre opplag av Lizzies bok.

Lizzie var meget aktiv på Facebook, for det meste kommenterte hun i Beatlesgrupper om ting som var feil, eller hun postet Beatlesbilder. Bare dagen før hun brått døde hadde hun kommentert på en forespørsel om boken sin på hennes egen Facebook-side. Halve opplaget var solgt og hun håpet at resten også ble solgt i løpet av året.

Hvil i fred, Lizzie.

Etterskrift: I etterkant av nyheten om Lizzie Bravos død har det kommet frem at hennes venninne som hun sang sammen med på “Across The Universe”, Gayleen Pease også døde i år. Hun led av kreft i bukspyttkjertelen og døde i juli – bare ti uker før Lizzie. Gayleen levde ikke et like offentlig liv som det Lizzie gjorde, så hennes bortgang fikk ikke den samme oppmerksomheten.

Legg inn en kommentar