MAL reddet Revolvermiksen

Pressekonferanse i Capitol Records Tower, Los Angeles 28. august 1966.

Det amerikanske Beatles-fanmagasinet “Beatlefan” rapporterte på sin Facebook-side at Universal holdt et lytteparty i Los Angeles for den kommende “Revolver”-utgivelsen denne uken. Interessant nok ble en Dolby Atmos-miks av albumet spilt, selv om det ble opplyst at den miksen ikke vil bli gjort kommersielt tilgjengelig.

Vi tror at Dolby Atmos miksen finne veien til strømmetjenester som har denne muligheten, så som Apple Music og TIDAL, på samme vis som de nylige Doby Atmos miksene av McCartneys tre selvtitulerte album.

Produsent Giles Martin var på plass, og snakket om hvordan problemet tidligere med å prøve å remikse “Revolver” var at man på ett og samme spor kanskje har trommer, bass og rytmegitar, og du kunne ikke skille dem. Men med lydprogramvaren utviklet av Sir Peter Jacksons Wingnut Films for “The Beatles: Get Back”, kan de ta ethvert instrument ut av et spor og plassere det hvor som helst i miksen de vil. Med andre ord, Jackson-programvaren ga dem muligheten til å lage en ekte remiks av albumet.

Peter Jacksons team trengte å løfte ut diskusjoner fra mono Nagra-båndene til “Get Back”-innspillingene. Teamet gjennomsøkte akademiske artikler om bruk av AI (artificial intelligence – kunstig intelligens) for å skille lydkilder, men innså at ingen av de tidligere forskningene ville kunne fungere for en musikkdokumentar. De konsulterte Paris Smaragdis ved University of Chicago og begynte å lage et nevralt nettverk kalt MAL (maskinassistert læring – navnet MAL var en bevisst hyllest til HAL-datamaskinen i “2001: A Space Odyssey” – og til den allestedsnærværende Mal Evans fra dokumentarfilmen) og et sett med opplæringsdata som var av høyere kvalitet enn datasett brukt i akademiske eksperimenter. Ved å bruke MAL var Jackson og kollegene hans i stand til møysommelig og presist å isolere hvert eneste lydspor – det være seg musikkinstrumenter, sang eller studioprat. Til slutt gjorde denne innovative teknologien dem i stand til også å lage stereomikser fra monobåndene, og Jackson var i stand til å gi Paul McCartney et isolert vokalspor fra John Lennon for sangen “I’ve Got A Feeling”, noe Paul gjorde bruk av i sin “Got Back”-turné og påfølgende Glastonbury-konsert.

Noen få av uttakene som skal inkluderes ble også forhåndsvist på lytteøkten. Blant uttakene for det nye bokssettet er en tidlig versjon av “Yellow Submarine” hvor det er John Lennon som synger den uferdige sangen mens han spiller akustisk gitar – en indikasjon på at han kan ha vært mye mer involvert i sangens tilblivelse enn man tidligere hadde trodd.

En oppføring på Amazon som kom og gikk tidfestet utgivelsesdatoen for den nye “Revolver”-utgivelsen til 28. oktober og priset 5-platers luksusutgaven (CD) til ca $140.

Legg inn en kommentar