Mark Lewisohn om den siste Hamburgturen

I am the Eggpod er en Beatles podcast-serie med gjester. Hver episode tar for seg ett album enten av The Beatles, eller fra solokarrierene. Nyttårsaften ble det lagt ut en episode der forfatter og Beatleshistoriker Mark Lewisohn tok for seg “The Beatles Live! At The Star-Club, Hamburg 1962”. Platen kom ut i 1977 og inneholdt opptak fra flere konserter med Beatles fra nettopp Star-Club i Hamburg, i slutten av desember 1962. Etter dette kastet en rekke små, uavhengige plateselskap seg over opptakene og ga de ut på egne plateetiketter. I 1998 ga det mye større plateselskapet Sony ut plater med opptakene, og da reagerte Beatles-selskapet Apple. Etter en høring fant høyesterett i Storbritannia alle utgivelsene ulovlige, og de forsvant fra plateforretningene.

Lewisohn med den aktuelle platen

Ettersom det nettopp hadde blitt kjent at Neil Innes hadde gått bort, minnes Lewisohn og programleder Chris Shaw Innes, som også gjestet podcasten i mai 2019.

Lewisohn kommer med flere betraktninger rundt Hamburg-tiden og opptakene, gir eksempler på John Lennons hørbare humoristiske innslag og avslører bl.a. at det er Paul selv som har lagd engelsk tekst til sangen “Falling in love again” som blir fremført på opptakene. Du kan høre podcasten nedenfor.

Lewisohn hadde faktisk selv bidratt litt til den store floraen av plater som ble utgitt med Star-Club opptakene, ved at han hadde ført i pennene historien om opptakene på baksideomslaget til en serie plater på det lille plateselskapet Breakaway Records i 1983. Plateserien het “The Hamburg Tapes”, og besto av tre LP-plater, Vol. 1 – 3.

Mark Lewisohn bidro med liner notes til denne plateserien, og dessuten også til en plate med Decca-opptakene på samme etikett.

I løpet av programmet kommer det frem at Lewisohn selv var til stede i 1998 under rettssaken der det ble besluttet at alle utgivelsene av disse opptakene ble kjent ulovlige, etter at George Harrison hadde møtt opp som vitne. Også til stede var mannen som opprinnelig hadde tatt opp konsertene, Ted “Kingsize” Taylor.

6. mai 1998: George Harrison møter i høyesterett i London for å vitne om at opptakene fra Star-Club er ulovlige å utgi.

Du finner flere episoder av podcasten her.

Legg inn en kommentar