McCartney skrev om Norge i 1959

Forsiden av Pauls notisbok.

En notatbok fra Paul McCartneys tid som elev i sjetteklasse på Liverpool Institute har funnet veien til en auksjon som ble avsluttet i dag, 28. mars. Boken har vært brukt av Paul i faget Geografi, og blant landene han har skrevet om er Norge.
På forsiden har McCartney skrevet navnet sitt og klassen, ‘AM2’. Det er ytterligere en signatur på innsiden av omslaget. Det er omtrent 66 sider av boken som inneholder tekst av McCartney. Paul meldte seg opp for å ta den såkalte ‘O-Level’ i geografi og strøk. Året etter ble han som kjent profesjonell musiker og så seg aldri tilbake. Boken ble auksjonert på Omega Auctions Beatles Collection, med et estimat på £5,000 – £10,000, men gikk for £14,000, ca 180 000 kroner.

Oppslag fra Paul McCartneys kladdebok i 1959. Foto: Omega Auctions

Mest interessant for oss er jo sidene om Norge, som er omlag fire sider før han går over til å skrive om Finland. Et annet land han tar for seg er Russland. Boken har senere havnet hos en skolekamerat av Paul, som altså nå har auksjonert den ut. Det er stort sett de geografiske forholdene ved Norge Paul beskriver, og han ramser blant annet opp en del fjell (han bruker tødler i stedet for de norske tegnene æ, ø og å, f.eks. “Snehätta” og “Galdhöppigen”) og forteller om årstider og temperaturforhold.

Legg inn en kommentar