Skoleelev gjorde tidlig konsertopptak av The Beatles

Det tidligste kjente komplette opptaket av The Beatles som spiller en konsert i Storbritannia har blitt avdekket av BBC Radio 4-programserien Front Row, nesten nøyaktig 60 år etter at opptaket ble gjort.

Opptaket som er en time langt ble gjort av 15 år gamle John Bloomfield ved Stowe internatskole i Buckinghamshire 4. april 1963 da bandet spilte en konsert på skolens scene.

De hadde blitt booket av medeleven David Moores, som hadde skrevet til manager Brian Epstein. Manageren gikk med på bookingen for et honorar på £100, og Moores samlet inn pengene ved å selge billetter til skolekamerater.

John Bloomfield var en selverkjent tech-nerd som var ivrig etter å prøve ut en ny spolebåndopptaker. Nå er han i 70-årene og da en reporter, Samira Ahmed  fra BBC dro til Stowe for å lage en Front Row-spesial om 60-årsjubileet for konserten avslørte Bloomfield opptakets eksistens.

Stowe var en privatskole kun for gutter, så på denne konserten er det fravær av den sedvanlige skrikingen som opptak med et blandet publikum kjennetegnes av.

Beatles spiller en blanding av coverlåter og Lennon-McCartney komposisjoner. De starter med “I Saw Her Standing There”, som går over i Chuck Berrys “Too Much Monkey Business”. Den hadde de tidligere på dagen fremført på BBC radio.

Når han snakket om betydelsen av opptaket, sier Beatleshistoriker Mark Lewisohn: “Muligheten som dette båndet gir, som er helt ut av det blå, er fantastisk fordi vi hører dem akkurat på vei til gjennombruddet for fullstendig verdensberømmelse. Og på det tidspunktet kom alle publikumsopptak til å bli preget av skriking.”

Beatles møter elever på Stowe etter konserten.

“Så her er en mulighet til å høre dem i Storbritannia, i et miljø der de kunne bli hørt og hvor båndet faktisk fanger dem skikkelig, på et tidspunkt da de også kan snakke med publikum.”

“Jeg synes det er en utrolig viktig innspilling, og jeg håper det skjer noe bra og konstruktivt og kreativt til slutt.”

Noen få snutter av opptaket debuterte på BBC Radio 4 i programmet Front Row mandag 3. april. Du finner programmet på BBC Sounds.

Legg inn en kommentar