Ny filmbok

Act Naturally – ny bok om Beatlesfilmene.

“Act Naturally: The Beatles on Film” av musikkjournalisten og historikeren Steve Matteo ser på de fem mest kjente Beatlesfilmene – “A Hard Day’s Night” (1964), “Help!” (1965), “Magical Mystery Tour” (1967), “Yellow Submarine” (1968) og “Let It Be” – og deres respektive historier og innvirkning på både bandets arv og filmindustrien. Boken tar for seg produksjonsprosessen og de originale utgivelsene av de fem filmene og deres respektive amerikanske og britiske lydspor, sammen med deres påfølgende utgivelser for hjemmekinomarkedet (VHS, DVD, Blu-ray) samt restaureringer som er foretatt. Han tar dessuten en titt på bonusmaterialet på hjemmekinoutgivelsene og ser også på Peter Jackson’s “The Beatles: Get Back”, siden dette er en dokumentarfilm om “Let It Be”.

Det er jo ikke sånn at filmene til Beatles er et ubeskrevet kapittel for bokforfatterne, det har vært skrevet en god del bøker som handler om Beatlesfilmene:
“The Beatles A Hard Day’s Night: A Private Archive” av Mark Lewisohn
“A Hard Day’s Night: Music on Film” av Ray Morton
“A Hard Day’s Night” av Stephen Glynn
“Beatles at the Movies: Stories and Photographs from Behind the Scenes at All Five Films” av Roy Carr
“The Beatles Movies (Cassell Film Studies)” av Bob Neaverson
“A Hard Day’s Night” av Phillip J. Di Franco
“Beatlemania: The History of the Beatles on Film, Vol. 4” av Bill Harry
“A Hard Day’s Night: The Ultimate Film Guide” av Lorraine Rolston
“The Beatles on Film” av Roland Reiter
“Fab Films of the Beatles” av Ed Gross.

Likevel har Steve Matteo funnet ut at disse bøkene mangler noe, og han skriver i sitt forord til “Act Naturally – The Beatles on Film” at han har benyttet alle disse tidligere utgitte bøkene som kilder.
I tillegg har han intervjuet folk som var involvert i å lage Beatlesfilmene, og andre regissører og filmmedarbeidere. For eksempel har han både intervjuet og “hengt med” Michael Lindsay-Hogg, som regisserte flere av musikkvideoene til The Beatles, samt “Let It Be”. I tillegg til innholdsrike anekdoter og historier fra bak kulissene setter han også disse filmene inn i sin større sammenheng, en periode med enestående kunstnerisk og kommersiell innovasjon både i britisk-  og verdens filmbransje.

Fra premieren på “A Hard Day’s Night”.

Utgiver: Backbeat Press.
Tittel: “Act Naturally: The Beatles on Film”.
Forfatter: Steve Matteo
Softcover, 344 sider illustrert.
ISBN: 9781493059010

Pris: 299 kr fra AdLibris.

Du kan lese Kenneth Womacks anmeldelse av boken på Salon.com.

Legg inn en kommentar