Nye rekorder for The Beatles

Første gang vi fikk høre John Lennons demo av “Now and Then” var på denne bootlegen fra 1996.

Elsket og mislikt – det som har blitt kalt “den siste Beatlessangen” har ført til at det har blitt satt nye rekorder for The Beatles i Storbritannia. Denne uken ligger den siste sangen på førsteplass på den offisielle singlehitlisten.

“Now And Then” ble offisielt annonsert 26. oktober 2023 og utgitt 2. november 2023 i en rekke forskjellige formater: 7-tommers single i svart, blå, spettet og gjennomsiktig vinyl, svart 10-tommer i enkelte land, 12-tommer i svart og rød vinyl, CD-single og kassettsingle.

De ulike variantene

Sangen debuterte i uke 44 på den offisielle single hitlisten i Storbritannia og steg til 1. plass påfølgende uke. Dette var britisk rekord for tiden det hadde gått mellom forrige førsteplass og denne, hele 54 år gikk det etter at “The Ballad of John and Yoko” hadde ligget på førsteplass og til “Now and Then” gjorde det samme. (Til opplysning kan vi nevne at “Let It Be” kun kom på 2. plass på singlelisten i 1970, den ble holdt unna toppen av Lee Marvins “Wandering Star”.)

Andre tall: 78200 enheter solgt i UK frem til den kom på førsteplass, dette er salg basert på både strømming og fysiske medier. Første ukens salg var på 48600, rekord for dette tiåret, raskest selgende vinylsingel dette århundre med 19400 eksemplarer (uken den kom inn på topp 1). Flest strømminger på en uke (mer enn 5 millioner) av alle Beatles sanger.

The Beatles har også nå rekorden på tid mellom første nr 1 single og siste, med 60 år og 6 måneder mellom “From Me To You” og “Now And Then” (De regner ikke med “Please Please Me” i UK, som kjent, til tross for at den toppet både Melody Makers og NMEs singlelister). De er også det eldste bandet med en nr. 1-hit.

I Norge og de andre skandinaviske landene ble singlene rasjonert, hver av de forskjellige singlene i ulike farger kom det kun 100 av inn i landet i første omgang. Og Platekompaniet fikk 150 og hadde dessuten enerett på en variant: 12-tommer på rød vinyl. Den samme eneretten på denne varianten hadde forskjellige platebutikkjeder i andre land, Target i USA, HMV i UK, Tower Records i Japan osv. I Norge debuterte sangen på en 15. plass på VG-lista i uke 45.

Lenker:

The Official Singles Chart
VG-lista: Singler

Legg inn en kommentar