Peter Jackson om musikkvideoen

George, Ringo og Paul i 1995.

Peter Jackson debuterer som musikkvideo-regissør. Det er selvsagt “Now and Then” han nå har lagd video til. Den debuterer på YouTube i morgen, 3. november. Selv ser han ikke på den som en musikkvideo, men som en kortfilm.

Her forteller han om dette oppdraget:

Da Apple spurte meg om å lage musikkvideoen, var jeg veldig motvillig – jeg trodde de neste månedene mine kom til å være mye morsommere dersom denne vanskelige oppgaven var noen andres problem og jeg kunne være som enhver annen Beatles-fan, nyte kveldens -førjulsspenning da utgivelsen av en ny Beatles-sang og musikkvideo nærmet seg – jeg elsket den barnslige spenningen jeg følte i 1995 da utgivelsen av “Free As A Bird” nærmet seg.
Jeg kunne fått den opplevelsen igjen – alt jeg trengte å gjøre var å si nei til The Beatles.

For å være ærlig, bare det å tenke på ansvaret for å lage en musikkvideo som ville være verdig den siste sangen The Beatles noen gang vil gi ut, førte til en masse bekymringer som nesten var for overveldende til å håndtere. Min livslange kjærlighet til The Beatles traff en vegg av ren frykt ved tanken på å svikte alle. Dette skapte intens usikkerhet i meg fordi jeg aldri hadde laget en musikkvideo før, og jeg klarte ikke å forestille meg hvordan jeg i det hele tatt kunne begynne å lage en for et band som brøt opp for over 50 år siden og som faktisk aldri hadde fremført sangen og ikke lenger hadde mer enn halvparten av medlemmene blant oss.
Det ville vært mye lettere å bare stikke av.

Jeg trengte bare litt tid til å finne på en god grunn til å takke nei til The Beatles – så jeg har faktisk aldri sagt ja til å lage musikkvideoen til “Now And” Then (det har jeg faktisk fortsatt ikke den dag i dag).

Jeg fortalte Apple hvordan mangelen på passende filmopptak bekymret meg. Vi måtte bruke mye sjeldne og usette opptak, men det var veldig lite av denslags … Ingenting så ut til å eksistere som viste Paul, George og Ringo som jobbet med “Now And Then” i 1995 … Det er ikke mange opptak av John fra midten av syttitallet da han komponerte demoen … Jeg ble forferdet over mangelen på usette Beatles-opptak fra 60-tallet … Og de spilte ikke engang inn noe som viste Paul og Ringo i arbeid med sangen i fjor.

I 1994-95 var det Jeff Lynne som produserte de nye Beatles-sangene.

En Beatles-musikkvideo må ha flotte Beatles-opptak i kjernen. Under ingen omstendigheter skal skuespillere eller CGI Beatles brukes. Hvert bilde av The Beatles måtte være ekte. På den tiden hadde jeg egentlig ingen anelse om hvordan noen kunne lage en “Now And Then”-musikkvideo hvis de ikke hadde skikkelige opptak å jobbe med, og det var langt fra en dårlig unnskyldning. Min frykt og usikkerhet hadde nå solide grunner til å seire og la meg si nei uten å se ut som en kylling.

Jeg visste at The Beatles ikke tar nei som svar hvis de finner på noe – men de ventet ikke engang på at jeg skulle si nei. Jeg ble revet med da de raskt adresserte bekymringene mine. Paul og Ringo gjorde nye opptak av seg selv og sendte det til meg. Apple avdekket over 14 timer med glemte opptak som ble tatt under 1995-filmingen, inkludert flere timer med Paul, George og Ringo som jobbet med “Now And Then”, og ga meg alt sammen. Sean og Olivia fant noen fantastiske usette hjemmeopptak og sendte det. For å runde av det hele, ble noen dyrebare sekunder av The Beatles som opptrådte i sine skinndresser, den tidligste kjente og aldri før sette innspillingen av The Beatles, velvillig levert av Pete Best.

(Vi har en mistanke om at det er dette opptaket Jackson her beskriver. Det ble oppdaget i 1995 og Pete Best kjøpte rettighetene til stumfilmen, som han senere publiserte i sin egen dokumentarfilm “Best of the Beatles” som kom ut på DVD i 2005. Red)

Å se disse opptakene endret situasjonen fullstendig – jeg kunne se hvordan en musikkvideo skule kunne lages. Egentlig fant jeg det mye lettere hvis jeg tenkte på det som å lage en kortfilm, så det var det jeg gjorde. Min mangel på selvtillit med musikkvideoer spilte ikke lenger noen rolle hvis jeg ikke lagde en.

Imidlertid hadde jeg fortsatt ingen fast visjon for hva denne kortfilmen skulle være – så jeg henvendte meg til sangen for veiledning.
Etter at vi skilte ut Johns stemme på demobåndet for over et år siden, hadde Giles produsert en tidlig miks av “Now And Then”. Den hadde blitt sendt til meg i 2022. Jeg elsket den. Siden da må jeg ha hørt på “Now And Then” over 50 ganger, bare for nytelsens skyld.

Strykerpålegg på “Now and Then” i Capitol Studios i Los Angeles. Musikerne fikk ikke vite at det var en Beatles-sang de skulle jobbe med.

Nå begynte jeg å lytte intenst til den av andre grunner. Jeg håpet at ideer eller inspirasjon til kortfilmen på en eller annen måte ville strømme ut av musikken. Og det begynte å skje. Mens jeg fortsatte å lytte, føltes det som om sangen skapte ideer og bilder som begynte å danne seg i hodet mitt – uten noen bevisst innsats fra min side.
Jeg slo meg sammen med Jabez Olssen, min Get Back-editor, for å prøve å finne ut hvordan de nye opptakene kunne brukes til å støtte disse skjøre ideene. Det var en veldig organisk prosess og vi begynte sakte å bygge små fragmenter, skyve bilder rundt og musikk rundt på forskjellige måter til ting begynte å falle på plass.
Vi ønsket at kortfilmen skulle få noen tårer, men det er vanskelig å skape følelser ved å bruke bare arkivopptak. Heldigvis gjorde den enkle kraften til denne vakre sangen mye av jobben for oss, og vi fullførte de første 30 eller 40 sekundene av filmen ganske raskt.

Sean Lennon insisterte på at dette bildet av hans far skulle være med i den nye musikkvideoen, noe som ble respektert. Bildet ble tatt av Nishi F. Saimaru på fergen til Nine Dragon Island i Hong Kong i juni 1977. Nishi var ansatt hos John & Yoko fra 1976 til 1979.

Etter å ha gjort dette, hoppet vi rett til slutten og prøvde å lage noe som kunne oppsummere omfanget av The Beatles’ arv – i de siste sekundene av deres siste innspilling. Dette viste seg å være umulig. Deres bidrag til verden er for enormt og deres fantastiske musikkgave har blitt en del av vårt DNA og trosser nå beskrivelsen.
Jeg innså at vi trengte enhver seers fantasi for å gjøre det vi ikke kunne, og la hver seer lage sitt eget personlige farvel til The Beatles – men vi måtte forsiktig styre alle der. Jeg hadde noen vage ideer, men visste ikke helt hvordan jeg skulle oppnå dette.
Heldigvis var Dhani Harrison tilfeldigvis på besøk i New Zealand på den tiden. Jeg diskuterte slutten med ham og beskrev en vag idé jeg hadde lekt med. Øynene hans ble umiddelbart fylt av tårer – så det var den veien vi gikk.

Peter Jackson. Foto: John Phillips

Jabez og jeg begynte nå å tenke på den midtre delen. Vi kunne faktisk øyne begynnelsen og slutten nå, og innså raskt at vår opprinnelige plan om å ha en lignende følelsesmessig kraft for å fortsette gjennom midtseksjonen ville være helt feil. Det var ikke det The Beatles var. Innerst inne var de uærbødige og morsomme, og midtdelen burde fange den ånden. Vi trengte å le av The Beatles og le med dem. De lo alltid av seg selv – og jo mer seriøst andre tok dem, jo ​​mer klovnet de rundt.

Heldigvis fant vi en samling usette uttak i arkivet der The Beatles er avslappede, morsomme og ganske ærlige. Disse vil være ryggraden i midtseksjonen vår, og vi flettet humoren inn i noen opptak fra 2023. Resultatet er ganske sprøtt og ga videoen en sårt tiltrengt balanse mellom det triste og det morsomme.

Den ble endelig ferdig etter at WētāFX fullførte noen få enkle, men vanskelige VFX-bilder.

For å være ærlig, mens vi håper vi har gitt The Beatles et passende siste farvel, er det noe du må bestemme selv når den endelig slippes.
Nå som jeg har kommet til slutten, er jeg veldig glad for at jeg ikke venter på utgivelsen av noen andres “Now And Then”-musikkvideo. Jeg er oppriktig stolt av det vi har gjort, og jeg kommer til å verne om det i årene som kommer. En stor takk til Apple Corps og Fabs for å gi meg all støtten jeg trengte – og for ikke å la meg smyge unna.

Legg inn en kommentar