Prøvespillingen for Decca


Hvorfor fikk ikke Beatles kontrakt med plateselskapet Decca etter at de prøvespilte for dem? Var ikke Pete Best god nok på trommene? Bommet Paul McCartney på basstonene? Var John og Paul for nervøse når den røde studiolampa kom på? Kom de for langt borte fra? Var gitargrupper på vei ut?

1. nyttårsdag 1962 prøvespilte The Beatles for plateselskapet Decca. Egentlig var innspillingsleder Mike Smith åpen for å signere kontrakt med gruppen, da han hadde hørt dem spille på deres hjemlige Cavern Club. Men noe gikk galt og manager Brian Epstein fikk nok et avslag og resten er historie. Det var sjefen til Mike Smith, Dick Rowe som tok avgjørelsen om å signere Brian Poole and the Tremeloes i stedet for The Beatles, og han fikk høre det siden.

Joe Pope ga ut sanger fra Decca-innspillingene som singler på farget vinyl. Det var første gang fans fikk høre hvordan det lød.

Rowe gjenopprettet sitt gode rykte da han senere signerte kontrakt med The Rolling Stones, etter å ha fått tips om den gruppen av ingen ringere enn George Harrison. Men hva var det som gjorde at Beatles ikke slo an etter innspillingen for Decca? Var det nervøsiteten i stemmene til John og Paul med en gang det røde lyset gikk på i studio? George er den eneste vokalisten som høres selvsikker og bestemt ut.

Podcasten The Beatles Naked tar for seg prøvespillingen for Decca spor for spor og programlederne diskuterer seg i mellom. Vi får også høre historien bak og hvordan båndet kom på avveie og ble utgitt for og av fans. Hør podcasten her.

Sangliste

 1. «Like Dreamers Do» (Lennon/McCartney)
 2. «Money» (Gordy-Bradford)
 3. «Till There Was You» (Willson)
 4. «Sheik of Araby» (Snyder-Wheeler-Smith)
 5. «To Know Her Is To Love Her» (Phil Spector)
 6. «Take Good Care of My Baby» (Gerry Goffin-Carole King)
 7. «Memphis Tennessee» (Chuck Berry)
 8. «Sure To Fall (In Love with You)» (Perkins-Cantrell-Claunch)
 9. «Hello Little Girl» (Lennon/McCartney)
 10. «Three Cool Cats» (Leiber–Stoller)
 11. «Crying, Waiting, Hoping» (Buddy Holly)
 12. «Love of the Loved» (Lennon/McCartney)
 13. «September In The Rain» (Warren)
 14. «Besame Mucho» (Velazquez–Shaftel)
 15. «Searchin´» (Leiber–Stoller)

På nettstedet til Beatlesforfatter David Bedford har også han tatt for seg denne prøvespillingen – del 1 og del 2. I del 2 gir tre trommeslagere fra Liverpool sine betraktninger om trommingen til Pete Best, og de gir ham kun gode skussmål – i motsetning til vertene i The Beatles Naked.

Til tross for at opptakene er ulovlig å utgi, dukker de opp på plater i vanlig handel. Beatles var den gang under kontrakt med Bert Kaemfert i Tyskland, og Brian Epstein kjøpte de fri fra den kontrakten når de fikk tilbud fra EMI. Men da de spilte for Decca var de faktisk kontraktbundet, så egentlig var det vel Polydor som på lovlig vis kunne ha utgitt plate basert på opptakene fra prøvespillingen.


Decca Tapes (LP) på Platekompaniet


Decca Tapes (MC) på Platekompaniet


Legg inn en kommentar