Quino, Mafaldas skaper dør

Manolito: Hvordan kan du like det når du ikke forstår hva de synger? Mafalda: Halve verden liker hunder; og fortsatt er det ingen som vet hva voff betyr.

Joaquín Salvador Lavado Tejón, født 17. juli 1932 er bedre kjent under sitt pseudonym “Quino”. Vi må dessverre melde at han døde av slag 30. september 2020. Quino var en Argentinsk serietegner, og hans mest kjente stripe “Mafalda”, som han skrev og tegnet mellom 1964 og 1973 er populær i mage deler av Amerika og Europa, også her til lands.

I Norge gikk serien i Dagbladet på 1980-tallet, og et par pocketbøker er også utgitt (“Mafalda viser navlen”,1988 og “Mafalda – Verden på ville veier”, 1991). Serien gikk også som biserie i bladet “Tommy og Tigern” i perioden 1989–90. Figuren Mafalda har vært sterkt inspirert fra den amerikanske tegneren Ernie Bushmillers tegneserie fra 1933, “Nancy”, som i Norge var kjent under navnet “Trulte”.

Tegneserien har blitt hyllet for sin bruk av satire som kommenterer virkelige problemer i verden. Men et tema som alltid vendte tilbake var Mafaldas kjærlighet til The Beatles. Hvil i fred, Quino.

Legg inn en kommentar