Ringos statue plassert

Foto:Chris Pizzello | Invision | AP | NTB Scanpix

Da Ringo Starr bestemte seg for å bo permanent i Beverly Hills, planla han å beære sin adopterte hjemby med en ekstravagant gave — et 362 kilo tungt monument av hånden hans som viste fredstegnet.

Byen takket høflig nei.

“Kommisjonen takker herr Starr for hans generøse tilbud men dessverre møter ikke donasjonen kriteriene for ‘fin kunst’,” skrev den nå oppløste komiteen for kunst etter enstemmig å ha takket nei til gaven i september 2017.

Skulptør Guy Portelli virkeliggjorde Ringos visjon med denne bronsehånden i 2002.

“De sa, beklager Sir Ringo, takk for tilbudet, men du er ingen kunstner og arbeidet er ikke kunst,” sa skulptør Jeremy Morrelli, som hjalp Ringo med å lage en versjon av statuen som var tenkt for rådhuset. “De ga oss en definisjon av kunst som er ekstraordinær. De ville ha avvist Van Gogh eller Picasso med de samme grunnene.” Morrelli anslår imidlertid vekten av skulpturen til 816 kg.

Men tirsdag kveld endret byen seg. Byrådet ga tillatelse til at det 243 centimeter høye kunstverket skulle plasseres på Santa Monica Boulevard, hvor man forventer at det vil tiltrekke masse turister når det skal avdukes til høsten.

“Vi ønsker å være en by med kjærlighet og fred”, sa borgermester John Mirisch til byens Kunst og Kulturkommisjon forrige uke, da debatten gikk om hvilken plassering man skulle anbefale byrådet. “Når du tar et bilde med rådhuset i bakgrunnen, så vil dette symboliseres.”

En talsmann for byrådet sa at den forrige kommisjonen “hadde snevre kriterier” for offentlig kunst og at styret kunne overprøve denne.

Ringo skapte skulpturen i 2002 og betalte for å få sendt bronseoriginalen over til USA da han flyttet fra Storbritannia. Han ble overrasket da byrådet i sin tid takket nei. Hans medarbeidere anket så snart de hadde fått avslaget, men ifølge saksgangen hadde da allerede de 14 dagene som var fristen for anke gått ut. Likevel fortsatte Ringo sitt korstog for å få gitt skulpturen et offentlig hjem, og da den nye borgermesteren var på plass i mars, tok han saken. Kunstkommisjonen ble gjenopplivet i april med nytt navn og nye medlemmer, som godkjente Ringos kunstverk i mai.

Men så var det plasseringen. Ringo ønsket å forsikre seg om at fans skulle kunne ta selfies med monumentet — men kun fra håndflatesiden og ikke fra baksiden av hånden, noe som signaliserer et uhøflig tegn i England. Etter flere runder med plasseringsforslag ble det besluttet at skulpturen skulle stå foran rådhuset, og rammes inn av store planter, slik at man ikke skal kunne ta bilder fra baksiden.

Tirsdag kveld sendte Ringo et takkebrev til borgermesteren og andre “for their passion on this project. … I’ll see you all at the unveiling, Peace and Love — Ringo.”

Kilde: LA Times

Legg inn en kommentar