Rød og blå på Billboard

I en artikkel i Stairway to 11 om trender blant konsumentene kommer det frem noen tall og plasseringer som de to samlealbumene til The Beatles kan vise til. Til tross for at årene går fortsetter The Beatles å være aktuelle og elsket, spesielt i USA hvor de tidløse sangene settes pris på av millioner. Ifølge tidsskriftet Forbes har denne uken bragt en oppsving i populariteten til de to røde og blå samlealbumene og dette skal ifølge Forbes vise den varige suksessen til bandet.

Disse to samlealbumene kom jo opprinnelig ut i 1973 og har senere vært nyutgitt mange ganger, på både svart og farget vinyl.  Det som er nytt med denne siste reutgivelsen er jo at man har pusset opp lydbildet og snudd rundt på hvor i stereobildet de forskjellige stemmene og instrumentene er plassert. Og et par av sangene er jo nå presentert i ekte stereo for første gang, da masterbåndene ikke lenger eksisterer. Ny teknologi har sørget for at også monoopptak kan splittes opp i hvert enkelt instrument eller stemme, noe som har virkeliggjort stereomiksingen. I tillegg er albumene utvidet med mange sanger som ikke var på de opprinnelige og senere utgivelsene av disse.

Tallene Forbes viser til er fra de dedikerte rockelistene til Billboard, hvor det fremgår at det røde albumet, “1962-1966”, som inneholder tidlige hits, klatrer på Billboards “Top Rock & Alternative Albums” liste, hvor det stiger fra plass nr. 20 til nr. 18. Likeledes, på “Top Rock Albums” listen stiger albumet fra nr. 16 til nr. 14. Også det blå albumet “1967-1970” klatrer, men kun på den ene av disse listene, fra plass nr. 33 til nr. 34 på “Top Rock & Alternative Albums” listen i sin nittende uke i denne omgangen.

Likevel, påpeker Stairway to 11, gjør ikke Beatles det like bra på den listen som virkelig teller, Billboards “Top 200”, som ikke er sjanger-spesifikk. Der møter The Beatles hardere motstand fra nåtidens populære artister og grupper. På Top 200-listen forblir “1962-1966” relativt stillestående på plass nr. 94, med 10 995 enheter solgt, noe som representerer en marginal nedgang på 2,6 % fra forrige periode. Omvendt opplever “1967-1970” en nedgang på Billboard 200, og falt fra nr. 148 til nr. 152, til tross for at det solgte 8 841 tilsvarende enheter forrige uke, noe som markerer en nedgang på i underkant av 2%.

Vi må innrømme at vi er litt forbauset over at det er det røde albumet som gjør det best, da sangene fra den tidlige perioden har hatt en litt stemoderlig behandling av markedsførerne de siste årene. I tillegg har vi trodd at det er de senere sangene – sanger som ligger nærmere dagens lydbilde – som har vært foretrukket av de yngre lytterne.

Legg inn en kommentar