Ronnie Spector er død

Ronnies 1971-single på Apple Records, komponert av George Harrison.

Ronnie Spector sovnet stille inn onsdag 12. januar 2022 etter kortvarig kamp mot kreft, står det i en uttalelse fra familien.

Ronnie, med døpenavnet Veronica Yvette Bennett, stiftet bandet Ronnie and the Relatives som senere fikk navnet Ronettes sammen med sin storesøster Estelle og kusinen Nedra Talley. Bandet gjorde seg kjent i New York-området og skrev i 1963 platekontrakt med den legendariske musikkprodusenten og låtskriveren Phil Spector.

Ronettes var kjent for en rekke hitlåter på begynnelsen av 1960-tallet, blant annet “Be My Baby”, “Baby, I Love You” og “(The Best Part of) Breakin’ Up”. Ronnie Spector gjorde solokarriere etter at Ronettes ga seg i 1967, og hun samarbeidet med en rekke artister gjennom årene. Hun ga ut sitt siste album i 2016. Ronettes ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2007.

Det første og eneste albumet med Ronettes kom ut i november 1964.

Ronettes og The Beatles
I januar 1964 reiste Ronettes til England for å holde noen konserter. Og mens de var der dro de på privat fest den første kvelden og der var John, Ringo og George. Paul var formodentlig hjemme med kjæresten Jane Asher. Guttene hadde sett Ronettes opptre på TV-programmet “Sunday Night at the London Palladium”.

Ronettes i 1964. (fra venstre: Ronnie og Estelle Bennett, samt Nedra Talley)

Jentegruppa og Beatlesguttene hadde det veldig morsomt og danset. De tre jentene lærte Beatles-guttene de siste dansetrinnene fra Amerika: The Pony, The Jerk og Nitty-Gritty. Til tross for at han vanligvis var en motvillig danser, viste John seg ivrig etter undervisning fra Ronnie. “Hver gang vi begynte å danse, kom John bort og sa ‘Jeg vet ikke om jeg har fått til denne ennå, Ronnie. Jeg trenger kanskje litt ekstra instruksjon.’ Det tok meg ikke lang tid å finne ut at han likte meg.” Og det ble tydelig at Estelle og George flørtet og de to dro seg tilbake til et privat rom. Ronnie og John dro også til et annet privat rom og de begynte å kysse, men Ronnie stoppet det etter det. Hun var stadig vekk jomfru, etter hva hun skrev i sin selvbiografi. Men de fire datet flere ganger på fancy London-restauranter, og George fløy til og med tilbake til London under en kort pause i Paris-turen for å tilbringe litt tid med Estelle.

The Ronettes, Phil Spector og George Harrison med flere.

“Moren min var med oss ​​overalt på turnéene. John og George skulle hente oss på hotellet for å ta oss med på middag. De var så hyggelige og høflige, de sa: ‘Mrs. Bennett, vil du være med på middag med oss?’ Og mamma sa: ‘Jada, la meg hente veska!’ Jeg fikk nesten et hjerteinfarkt! Vi var akkurat i den alderen at vi ville ut og ha det gøy, og her er mamma med oss!? Nei nei nei. Men vi visste ikke hvordan vi skulle si det. Så vi tok henne med på middag som gode små piker, og selvfølgelig var John og George så høflige: ‘Ok, Mrs. Bennett, vi venter på at du henter vesken din.’ Og jeg ser på dem: ‘Vi vil se England uten mamma!'”

Neste måned – februar 1964 – dro Beatles til USA for første gang, og også Ronettes forlot England og reiste hjem til USA. Men ikke på samme fly, selv om Phil Spector var på samme fly som The Beatles. Mens The Beatles bodde på Plaza Hotel i New York, inviterte gutta Ronettes over, og jentene tok med seg radio DJ Murray the K.

John og Ronnie i 1974.

Lennon var stadig Ronnies guide hver gang Ronettes kom til London, fortalte hun i et intervju med People i 2017. “Han var så hyggelig og høflig, han tok meg med til klubber, og han tok meg med til Carnaby Street for å kjøpe alle t-skjortene. Vi visste ikke hva som var i London, så John sa: ‘Ikke bekymre deg, Ronnie: Jeg tar deg med rundt.’ Og så om kvelden tok de oss med til klubber. Jeg husker en kveld jeg var sammen med John og han sa: ‘Ronnie, syng litt Be My Baby i øret mitt.’ Så jeg sang av full hals Be my little baby! Og han holdt på å stryke med. Jeg kan ikke synge lavt, jeg måtte synge av mine lungers fulle kraft. Det blåste nesten hodet av ham.”

John Lennon sang selv inn “Be My Baby” med Phil Spector som produsent da han spilte inn det som skulle bli albumet “Rock’n’Roll”. Den var med på piratalbumet “Roots”, men ble ikke valgt da “Rock’n’Roll ble satt sammen. Jeg husker at Johns “Be My Baby” ble spilt av Staffan Olander i hans radioprogram “Beatlestimmen” på Svensk P3, og til slutt havnet den på en offisiell plate, da den dukket opp som et av sporene på John Lennon Anthology boksen i 1998.

På 1966-turnéen i USA og Canada var Ronettes med som en av oppvarmingsgruppene for The Beatles. Phil Spector nektet Ronnie å være med på den turnéen, og kusinen Elaine vikarierte for henne. Nedra sang da hovedstemmen mens Elaine og Estelle var korister og harmonistemmer. De ble backet av bandet The Remains.

John, Estelle, George og Nedra i flyet på 1966-turnéen.

Estelle og Paul på flyet

Etter at turneen deres med Beatles ble avsluttet, og deres nye single “I Can Hear Music” ikke slo gjennom, dro Ronettes på turné i Tyskland tidlig i 1967. Etter denne turnéen ble de enige om å bryte opp og gå hver til sitt. Like etterpå giftet Nedra Talley seg med kjæresten Scott Ross, Ronnie Bennett giftet seg med Phil Spector, og Estelle Bennett slo seg til ro med Joe Dong, en mangeårig kjæreste.

Bilde fra “the lost weekend”: PR-mannen Pete Bennett (ikke i slekt), Ronnie, John, Bianca Jagger og May Pang.

Ronettes uten Ronnie sto på plakaten under den aller siste Beatlesturneen.

Phil Spector var en svært sjalu ektemann. På et tidspunkt holdt han Ronnie fanget i hjemmet deres i California. Han ville ikke la henne gå inn på kjøkkenet og spise, eller forlate huset særlig mye, og han gjemte skoene hennes når han var bortreist, for at hun ikke skulle kunne flykte. Huset ble inngjerdet med piggtrådgjerde og på eiendommen patruljerte vakthunder. Han fikk laget en gyllen kiste med en glassplate til lokk og fortalte henne at det var der hun ville være hvis hun noen gang prøvde å dra, for da ville han drepe henne og stille henne til skue i kisten. Ronnie begynte å drikke og meldte seg inn i Anonyme alkoholikere for å komme seg ut av huset og gå på deres møter.

I 1972 klarte hun å flykte barbent ved hjelp av sin mor. Ronnie skilte seg til slutt fra Phil, og det var et stort rot av en skilsmissehøring. Til og med John Lennon og May Pang var med i retten som vitner den ene dagen. De ble endelig skilt i 1974, og Ronnie måtte si fra seg royalties fra innspillingene med Ronettes for å få det til. Ronnie ville gjenopplive Ronettes, men fikk ikke med seg Nedra og Estelle, så de nye Ronettes var med to andre jenter. De spilte inn noen sanger for Buddha Records, men uten suksess og Ronnie fortsatte solokarrieren. Hun valgte å beholde Spector-navnet da det var det hun var kjent under.

Siste gang Ronnie så John Lennon var i 1976 utenfor Dakotabygningen. De pratet litt, og John fortalte henne hvor glad han var å være hjemmeværende ektemann. Og så introduserte han henne for en i musikkbransjen som hjalp henne å komme tilbake på sporet, noe som resulterte i at hun ga ut fem solo-LPer i perioden 1980-2016.

I 1988 saksøkte de originale Ronettes Phil Spector for 10 millioner dollar over ubetalte royalties og for ubetalte inntekter han tjente fra lisensiering av Ronettes musikk. Phil Spectors advokater dro saken ut i fjorten år, og enden på visa ble at Ronnie fikk en million dollar av Phil i 2002. De to andre i Ronettes fikk ingenting, da den utbetalte summen var Ronnies andel av det som ble inntjent mens hun var gift med Spector.

I 2004 publiserte Ronnie sin selvbiografi “Be My Baby: How I survived Mascara, Miniskirts, and Madness, or My Life as a Fabulous Ronette”. Ronnie holdt det gående som artist, og hun satte også sammen nye konstellasjoner av Ronettes, med andre jenter som erstattet Nedra og Estelle. Hennes siste turné som Ronnie Spector & The Ronettes var i desember 2019, med julekonserter i England og Irland. Ronettes hadde jo tre julehits, som var på Phil Spectors julealbum (en utgave kom også ut på Apple Records): “Frosty The Snowman”, “Sleigh Ride” og “I Saw Mommy Kissing Santa Claus”. Det ble lagd en animert musikkvideo til “Sleigh Ride” i 2020, og Ronettes versjon av sangen kom inn på topp 10 på Billboards singleliste nå sist jul – i 2021!

Ronnie ville gjerne ha opptrådt mer, men Covid-19 satte en stopper for det. Hun hadde en artistside på Facebook, og hennes siste hilsen til fansen var den 9. januar da hun postet et bilde av seg sammen med David Bowie i anledning hans fødselsdag.

Den meste kjente referansen til Ronnie Spector i Beatlessammenheng er kanskje hennes single på Apple Records, “Try Some, Buy Some”, med baksiden “Tandoori Chicken” av Harrison-Spector.  Planen var egentlig å produsere et comeback-album, hvor Harrison sto for mange av sangene, og gi det ut på Apple Records.

A-siden av singlen var komponert av George Harrison. Hun spilte inn flere av hans sanger under innspillingene i London, deriblant “You” og “When Every Song Is Sung” − men hennes versjoner ble aldri utgitt. “Try Some Buy Some” la George sin egen vokal på og ga den ut selv på albumet “Living In The Material World”, “You” spilte han inn for albumet “Extra Texture” og “When Every Song Is Sung” fikk ny tittel “I’ll Still Love You” og ble spilt inn av Ringo Starr og utgitt på hans album “Ringo’s Rotogravure”.

Singelen “Try Some, Buy Some” med Ronnie oppnådde minimal kommersiell suksess, og høyeste plassering var nummer 77 på den amerikanske Billboard Hot 100-listen.

Den eldre søsteren, Estelle Bennett som hadde hatt et så godt øye til George Harrison levde et prøvet liv etter at sangkarrieren var over, hun ble rammet av anoreksi og schizofreni. Til tider bodde hun på gaten som en hjemløs. Estelle ble funnet død av tarmkreft i sin leilighet i New Jersey i 2009, i en alder av 67 år.  Nå har altså også lillesøsteren Ronnie gått bort, 78 år gammel. Kusinen Nedra Talley (født i 1946) er fortsatt med oss.

Ronnies familie postet denne videoen på Vimeo: Ronnies versjon av “I’ll Follow The Sun”, sunget inn på eldre dager.

Legg inn en kommentar