Rupert the bear 100 år

Picture discen fra 1984 nyutgis – nå også med plakat.

6. november feires det at tegneseriefiguren “Rupert Bear” er 100 år gammel. I den anledning kommer Paul McCartney’s tegnefilm med figuren ut på nytt i restaurert utgave, og sangen “We All Stand Together” er også remastret og nyutgis.

I et begrenset opplag utgis picture discen fra 1984 ut på nytt, nå med remastret lyd og medfølgende plakat. Den skal ikke kunne dukke opp i vanlige nettbutikker, kun fra Universal Musics og Paul McCartneys nettbutikk, men den kan også føres av uavhengige platebutikker, slike som også deltar i Record Store Day. Utgivelsen slippes 6. november, og samtidig legges den nyoppussede tegnefilmen ut på YouTube. Sangen “We All Stand Together” har også jubileum, det er 40 år siden Paul begynte å jobbe med den. Den ble produsert av George Martin og The King’s Singers og koret til St Pauls Katedral medvirker også.

Paul skriver: “Gratulerer til Rupert med 100-årsdagen. Det flotte er at han aldri ser en dag eldre ut. Etter å ha vært en fan av ham siden mine tidlige dager i Liverpool, vet jeg hva han betyr for generasjoner av unge og gamle barn. I sin karakter og holdninger til verden oppsummerer han det beste av britisk tradisjon og minner oss om en uskyld som vi alle sammen vil elske. Så, gratulerer min lille bjørn. Dine fans feirer 100-årsdagen din, og jeg synes du fortjener et telegram fra dronningen.”

Pauls tegnefilm fra 1984 ble dubbet av June Whitfield og Windsor Davies, samt McCartney selv, som hadde stemmene til både Rupert selv, og vennene hans.

Illustrasjonen viser et bilde fra filmen før og etter at den er restaurert. Dette er Rupert og faren hans.

Filmen ble vist som forfilm til Paul McCartneys spillefilm “Give My Regards To Broad Street” på kino, og kom også ut på videokassett. Den henvendte seg helt klart til barn, som var det publikummet Paul hadde i tankene med dette prosjektet. Både sangen og filmen var en kjempesuksess, sangen nådde tredjeplass på de britiske hitlistene, og sistnevnte ble en av de bestselgende videoene i 1985. Den vant også den britiske BAFTA prisen for beste animerte kortfilm og VHS-kassetten var den bestselgende videokassetten for barn det året den kom ut. Paul vant også en Ivor Novello-pris for beste film soundtrack og han ble nominert til Grammy.

Rupert and the frog song – videokassetten

Noen som aldri ble komfortable med at Paul McCartney involverte seg i prosjekter rettet mot barn var de britiske journalistene som skrev for aviser og musikkblader. Muligens fordi de allerede bar nag til Paul og “tok Lennons side” i feidene etter Beatlesbruddet, kom de stadig med nedsettende bemerkninger mot Paul, og trakk gjerne frem eksemplene “Mary Had A Little Lamb” og “We All Stand Together” som de syntes var hans verste sanger. Fullstendig ute av stand til å skjelne mellom sanger rettet mot barn kontra sanger som henvendte seg til voksne. Men dette er kun et britisk fenomen, journalister i andre land har ikke fulgt etter.

I 2020 fyller altså Rupert Bear 100 år, og Paul McCartney feirer dette med utgivelsen av en picture shaped disc, som er en replika av en plate han ga ut i 1984. I tillegg har han bekostet en digital restaurering av kortfilmen. Den ble som sagt tidligere utgitt på videokassett da den var ny, og den har også vært ute på DVD i McCartneys animasjonssamling “Music and Animation” fra 2004. Paul er fortsatt opptatt av tegnefilm, og har under produksjon en film basert på sin barnebok fra 2005, “High in the clouds”.

Foruten Rupert and the Frog Song inneholdt DVDen i tillegg de nyere “Tropic Island Hum” og “Tuesday”.

Forelagt den oppgraderte tegnefilmen sier filmens tegner Geoff Dunbar: “Det er herlig og helt spennende. Jeg er veldig imponert over den og lydkvaliteten også. Jeg har alltid fastholdt hvilket fantastisk stykke arbeid det var. Den ble seriøst elsket og en massiv hit over hele verden.”

Legg inn en kommentar