Terry O’Neill

Alle fotos: Terry ONeill

Den britiske fotografen Terry O’Neill sovnet lørdag 16. november stille inn i sitt eget hjem etter lang tids sykeleie. Han ble 81 år gammel. O’Neill slo for alvor gjennom på 60-tallet, da han tok bilder av kjendiser og offentlige personer. Han er kanskje spesielt kjent for sine fotografier av bandene The Beatles og The Rolling Stones, samt den franske skuespilleren Brigitte Bardot og «Bond»-stjerna Sean Connery.

Fra Beatles juleshow 1964

Terry vokste opp i enkle kår i London. Fotograf ble han nærmest ved en tilfeldighet. Uten noen bakgrunn i faget fikk han som 20-åring en jobb som innebar å fotografere folk på Heathrow flyplass. Allerede her ble bildene hans lagt merke til, og han fikk tilbud om å jobbe deltid som fotograf for en avis. Kunstskolen som skulle gi ham en grunnleggende opplæring i fotografi, ble en skuffelse. Opplæring i et studio med perfekte forhold var uinteressant for den unge mannen, han var opptatt av virkeligheten.

Full av nyoppdaget talent og teft ble han raskt kastet ut i det. Hans første oppdrag for avisen The Daily Sketch var å oppsøke studioet Abbey Road; ta bilder av The Beatles!

Også etter at Beatles var oppløst tok ONeill bilder av enkeltmedlemmene hver for seg eller sammen.

“Jeg ble spurt om å gå ned til Abbey Road og ta noen portretter av et nytt band. Jeg visste ikke hvordan jeg jobbet med en gruppe, men siden jeg var musiker selv og den yngste i redaksjonen, var det alltid meg de spurte”. “Portrettet ble publisert i avisa dagen etter, og avisa ble utsolgt. Det bandet ble det største bandet i verden, The Beatles,” har O’Neill tidligere fortalt. “Den gangen trykket ikke avisene bilder av popband, men utgaven med Beatles-bildet solgte så bra at sjefene min ba meg dra ut og flinne flere band. Sånn ble det til at jeg også ble kjent med The Rolling Stones,” fortalte O’Neill til Dagsavisen i 2016.

Nesten samtlige av O’Neills mange blinkskudd er sort-hvitt-fotografier. De første bildene han tok av Beatles var den dagen de spilte inn “She Loves You” i Abbey Road Studios. Han fikk de til å posere utenfor studioet, i en trappeoppgang.

Da Ringo Starr giftet seg med Barbara Bach i 1981 var O’Neill med på selskapet og fotograferte de tidligere Beatlesmedlemmene idet de jammet sammen på festen etterpå.

Paul ved pianoet på bryllupsfesten til Ringo og Barbara, 1981.

Han tok også bildene av de tre gjenlevende Beatles-medlemmene med koner rundt bryllupskaka.

“Jeg pleide å møte Beatles og Stones på pub i London og jeg husker vi snakket om hva vi skulle gjøre når den gyldne tiden var over,” sa O’Neill til Aftenposten i 2015 da han besøkte Norge i forbindelse med en utstilling av noen av hans kjendisfotografier på The Thief i Oslo. Året etter var han i Oslo igjen, da Galleri Fineart på Tjuvholmen arrangerte en pop-up utstilling med bildene hans.

Elton John og Ringo Starr på Prince’s Trust Rock Gala, Wembley, 1987. Ett av O’Neills sjeldne fargefotos.

O’Neill skal ha lidd av prostatakreft.

Her er et utvalg av hans Beatles-relaterte fotografier.

Legg inn en kommentar