The Beatles – Just fun

The Beatles med sølvplaten for “Please Please Me” singlen, sammen med produsent George Martin under et PR stunt for deres første album, som også het “Please Please Me”.

Som vi skrev i vår beskrivelse av den kommende radiospesialen på BBC så tar Paul McCartney opp gitaren sin i løpet av samtalen med Sean Lennon og spiller litt av den uutgitte Lennon/McCartney-sangen “Just fun”. I etterkant av dette har det gått en nyhetshistorie rundt i media om at Paul skal spille en Beatlesversjon av sangen for oss, i anledning Lennons 80-årsdag, med både John, Paul, George and Ringo.

Vi har jo stadig vekk blitt ertet med små smakebiter av “Just fun” helt siden vi fikk tyve sekunder av den i “Let It Be” filmen på kino i 1970. Siden da har Paul sunget små utdrag av den flere ganger under intervjuer på TV, som regel kun starten og noen verselinjer. Første gang jeg kan huske at han gjorde dette var på “South Bank Show” som gikk på lufta på ITV i januar 1978, et program faktisk også NRK sendte, da med tittelen “Portrett av Paul McCartney”. Eller “Portrett av John McCartney”, som programvertinnen utannonserte det som. Det er faktisk et opptak fra NRK av dette programmet som ligger ute på YouTube. Paul fremførte også et lite utdrag av sangen i 1999 på “Big Breakfast Show“.

Tekst:
We said that our love was just fun
The day that our friendship begun
There’s no blue moon that I can see
There’s ever been in history

Because our love was just fun…

Paul med programleder Melvyn Bragg på South Bank Show, som gikk på lufta i 1978.

“Just fun” stammer sannsynligvis fra sent i1957, etter som McCartney har sagt at den var en av de første sangene han og John komponerte sammen, i likhet med “Too Bad About Sorrows” (som han også ga oss en liten smakebit av i “Portrett av Paul McCartney”). Men første gang vi fikk høre litt av sangen var altså i “Let It Be”-filmen, og den ble også fremført en annen gang under filmopptakene i januar 1969.

Det førstnevnte ble innspilt 6. januar hvor Paul snakker inn i kamera og minnes at han og John skrev den en dag de skulket skolen. Så synger han spontant første vers. Dette er versjonen vi fikk se og høre i “Let It Be”-filmen.

Den andre versjonen starter med en kort bemerkning fra Lennon den 8. januar. Etter å ha sunget litt av starten på “Too Bad About Sorrows”, synger han plutselig en linje fra “Just fun”: “There’s no blue moon in history”, noe som fører til latter fra de andre. Deretter fører dette til en røff fremføring som ikke ble med i filmen, men som sirkulerer blant samlere.

Den lengste versjonen vi har fått så langt er fra lydprøven før Paul McCartneys konsert i Zürich, Sveits den 2. juni 2004. McCartney går gjennom sangen på akustisk gitar og gir oss faktisk en to minutter lang utgave. Det som er interessant her, er at vi får et andre vers med tekst vi ikke har hørt tidligere under hans korte utdrag i intervjusammenheng. Dessverre har bootleggeren som tok opp lydprøven stått for langt unna, ettersom han befant seg utenfor stadion Letzigrund, hvor lydprøven ble holdt før innslipp av publikum til konserten. Lydkvaliteten er derfor så bedrøvelig at selv om vi kan høre annerledes tekst på vers to, så er det umulig å høre HVA den teksten er.

Det som er interessant for de som studerer forholdet mellom John og Paul er at originalteksten, skrevet i 1957 da McCartney og Lennon nettopp hadde begynt å spille sammen og skrive sanger starter med: “They say that our love is just fun / the day that our friendship begun”. Linjene høres selv-refererende ut, som om den er en av McCartneys sanger hvor han snakker om forholdet til Lennon.

Så hva med denne nyheten om en Beatlesversjon som McCartney skal gi oss snart? Finnes det kanskje et øvingsopptak fra Cavern Club? Mest sannsynlig tror vi det er at de som skriver for massemedia som har gjort ti høns av en fjær og at det vi får er nok en kortversjon fra Paul. Om BBC er litt smarte kan de la denne gli over i “Let It Be”-versjonen.

Kilder:
EarlyBeatlesSongs
Geo TV

Legg inn en kommentar