Tommy Hanleys bok og utstilling

48 fotografier tatt av avdøde Tommy Hanley er for tiden utstilt i vinduet til “The Hari” i London.

I London kan man nå gå innom “The Hari” og betrakte et utvalg på 48 fotografier tatt av fotografen Tom Hanley, utstillingen varer frem til 2. april og skjer i forkant av lanseringen av en bok.

Vindusinstallasjonen fokuserer på spesielt utvalgte Beatles- og relaterte eksklusive fotografier (som også inkluderer folk som Billy Preston, Cilla Black og Harry Nilsson) produsert direkte fra den avdøde fotografens originale negativer. Disse og flere bilder skal komme ut i bokform, dog i begrenset opplag.

Bildene er tatt i en periode på 30 år og inkluderer bilder av John and Yoko i Tittenhurst Park under innspillingene for “Imagine” albumet, såvel som det først publiserte bildet av de tre gjenlevende Beatles-medlemmene under “Anthology” prosjektet. Det var da Hanley solgte et av disse bildene til tabloidblekka “The Sun” at fotografen fikk sparken fra Apple. Det var første gang noen fikk nyss om at de tre i Beatles drev med denne gjenforeningen som resulterte i sangene “Free As A Bird” og “Real Love”, “Anthology” TV-serien, platene og boken. I den kommende boken forteller Tom Hanley sin versjon av denne historien.

Vindusinstallasjonen er en forløper for Tom “Tommy” Hanleys bok i begrenset opplag, “With a Little Help from My Lens” som dokumenterer tiden han tilbragte sammen med “Fab Four”. Den kommende boken er Tom Hanleys personlige fortelling, opprinnelig skrevet i 2009. Det er hans sønn Tony Hanley som har funnet frem manuset og blåst nytt liv i bokprosjektet hans far aldri fullførte. Det begrensede opplaget er på bare 1000 eksemplarer og boken skal inneholde mer enn 100 av Tom Hanleys fotografier, fra da gruppen var på topp tidlig på 60-tallet til fascinerende og intime bilder tatt i Apples kontorer på slutten av deres karriere sammen.

Boken skal komme i et begrenset opplag på kun 1000 eksemplarer.

‘Min avdøde far, Tommy, skrev denne boken for godt over 12 år siden. Dessverre ble helsen hans sakte dårligere til det punktet at han ikke lenger kunne fortsette, så jeg lovet å bringe det til live en dag. Det er virkelig et flott øyeblikk å kunne dele, bare et lite utvalg av bildene hans som ved hjelp av dagens digitale teknologi har blitt vekket til live og vises i all sin prakt i boken, samt hans fascinerende og personlige beretning av vennskapet han nøt godt av med The Beatles. Tommys bilder er tydeligvis ikke av det vanlige slaget, og utvalget av verkene hans som vises til Art Vinyl-utstillingen, er et stolt øyeblikk og en sjanse for alle til å nyte arbeidet hans med The Fab Four så vel som mange av de andre personlighetene som var også en del av 1960-talls scenen.’

– Tony Hanley

Tommy Hanley og The Beatles i Paris, januar 1964. Paul har funnet noe samtidslitteratur.

Mark Lewisohn, Beatleshistoriker og forfatter av “Tune In” forklarer i bokens forord at: “Hanley var nok en Londoner som hadde The Beatles’ fortrolighet, såvel som en førsteklasses teft for når han skulle trykke på utløserknappen. Han var ofte den eneste fotografen til stede i rommet, noe som gjorde at han fikk gode, eksklusive bilder.”

“With A Little Help From My Lens” tar oss med på Tom Hanleys reise med arbeid for The Beatles, helt frem til 80-tallet da han ble utnevnt til arkivist for Apple Corps for å hjelpe til med katalogiseringen av billedmateriale og memorabilia for The Beatles’ “Anthology”-prosjekt. Den jobben fikk han da han tilfeldigvis støtte på Neil Aspinall på gaten.

Derek Taylor, Neil Aspinall og Tom Hanley da fotografen ble ansatt av Apple Corps for å systematisere bildearkivet deres.

Hanley ga ut en bok på 98 sider i 2010 med en liknende tittel, “The Esher Collection: With a little help from my lens”. Der var det ikke bare Beatles som var i fokus, men som vi ser av omslaget også andre artister, som Louis Armstrong. Samme Beatlesbilde prydet også det omslaget, men da i svarthvitt, mens bildet er fargelagt på omslaget til den kommende boken.
Hanley var frilans fotograf på 60, 70 og 80-tallet og tok bilder av en hel rekke berømtheter i løpet av de årene, vi kan nevne dronning Elizabeth, Tina Turner, Rolling Stones, James Brown, Marc Bolan, Led Zeppelin, Duke Ellington og Ella Fitzgerald. Hans bilder etterspørres stadig vekk av blader og magasiner hver gang et jubileum skal feires og det er sønnen som har hånd om arkivet.

Lenker:
The Hari
Tom Hanley’s website
Tom Hanley’s Facebook page
Tom Hanley’s Instagram

Legg inn en kommentar