Beatles i Karlstad – filmen som forsvant

En av plakatene fra Karlstad

I dag er det seksti år siden The Beatles spilte konsert på “Nya Aulan” i Sunsta Lärovärk i Karlstad. Her kommer historien om konsertfilmen som ble innspilt – men aldri vist.

The Beatles spilte konsert i Karlstad 25. oktober 1963 – det nærmeste de kom Norge. Det er ca 22 mil mellom Oslo og Karlstad og bare 14 mil unna Rømskog.

John Lennon «backstage» i et rom under scenen i aulaen. Foto: Margot Karlsson.

“Det var en helvetes bråk!” Filmfotograf Åke Hermansson i Karlstad minnes Beatles i Karlstad. Han ble sendt av nyhetsprogrammet Aktuellt for å filme den første konserten. Men opptakene ble aldri sendt.

“I Stockholm syntes de nok ikke det var interessant nok”

Heller ikke Åke Hermansson var for imponert over de fire engelskmennene.
“Det jeg hadde sansen for av rockemusikken var Elvis, Bill Haley og Johnny and The Hurricanes. Men dette var bare gitarer og støy.” “– Og ingen blåsere”, legger Åke Hermansson lattermildt til. Frekk som han var krøp han rundt med filmkameraet på scenegulvet. “Jeg slo borti noens gitar, men ingen brydde seg. De spilte videre og var fornøyde!” Lydtekniker Konrad Larsson var også på scenen.

Salen i “nya aulan” sett fra Ringos ståsted.

“De spilte så høyt, jeg var ikke vant til det volumet og alle målerne i utstyret mitt krasjet,” sier Konrad Larsson.

Med litt fiksing og miksing fikk han i hvert fall opptaket til å fungere.

Alt mens kollegaen Hermansson krøp og gikk rundt for å filme de engelske musikerne…

Filmfotograf Åke Hermansson filmer nærbilde av Paul.

Etterarbeid med konserten: Avsted til sentrum for å forberede materialet. Så direkte med materiellet til jernbanestasjonen og toget til Stockholm. Tanken var at bilder og lyd fra konserten i Karlstad skulle sendes i Aktuellt kvelden etter. Men det skjedde ikke. Og ikke neste eller kvelden etter det…

Det er ingen helt sikker informasjon om hvor Åke Hermansson og Konrad Larssons Beatles-film ble av. Men det meste tyder på at sluttdestinasjonen var en av TV-Aktuellts søppelkasser. Unektelig en mørk skjebne for en musikkhistorisk dokumentar.

I 2013 sa Konrad Larsson om The Beatles: “De er flotte, jeg har mange plater med gruppen og jeg har nok alltid likt Beatles”.

Åke Hermansson var ikke like entusiastisk. Han klamret seg fortsatt til sine gamle idoler.
“Og, sa han, det var et skikkelig høydepunkt da Johnny and The Hurricanes kom til CCC Karlstad for noen år siden…!”

Tekst: Mats Dahlberg

Legg inn en kommentar