Seksti år siden Beatles i Sverige

Gammelt postkort med foto fra da Beatles ankom Arlanda flyplass. Selvsagt fikk de gule og blå blomster.

I disse dager er det seksti år siden The Beatles dro på sin første utenlandsturné, og Sverige var det utvalgte landet de reiste rundt i.

Det var den 23. oktober de landet på Arlanda flyplass i Stockholm. Musikkbransjen ville at det skulle se ut som at bandet hadde fans, også i Sverige. Anna-Karin Axborn og hennes venninner ble engasjert og møtte de kommende popstjernene på Arlanda. Hør hennes fortelling:

Beatles ble innkvartert på Hotel Continental og på kvelden besøkte de utestedet Nalen. Beatlesturister kan merke seg at Beatles hadde hotellrommene 205, 206 (Neil Aspinall), 208, 209 (Paul McCartney) og 210 på Hotel Continental.

John sjenker te til Paul på ett av hotellrommene de disponerte.

Stockholm

Neste dag, altså 24. oktober befant de seg på Sveriges Radios studio på Karlaplan, hvor de holdt hva som regnes som deres beste radiokonsert, i et program som hadde den lange tittelen “Pop grupp från Liverpool på besök i Stockholm” og ble sendt mandag 11. november, etter at Beatles hadde reist hjem igjen.

Svenska Dagbladet den 24. oktober 1963

Mer om dette kan du lese hos svenske Beatlesnytt.
Også fredag 25. oktober ble tilbragt i Stockholm, da var de rundt om i byen og ble tatt bilder av på bl.a. Stadshuset og på Hötorget. Bildet som skulle pryde omslaget på den britiske “Long Tall Sally” EPen ble tatt denne dagen. Etter dette ble alle fire satt i samme bil, og det bar i vei til Karlstad. På turen snødde det, til Ringos store begeistring.

Smalfilmopptak i farger fra konserten i Göteborg.

Karlstad

I morgen onsdag er det altså da 60 år siden The Beatles spilte konsert i Karlstad – det nærmeste de kom Norge. Det feirer de der med arrangement i egen by, hvor bl.a. beatlesforfatter Hans Olof Gottfridsson skal holde foredrag på selve åstedet for konserten: Lärovärket Sunsta-aulaen, den gangen kalte de den den nye aulaen.

En av plakatene fra Karlstad.

Begge forestillingene (kl 19 og 21) var for litt slunkne hus, bare tre fjerdedeler av billettene var solgt. Under fremføring av ekstranummeret “Twist and Shout” på den første konserten sviktet mikrofonen, så hele sangen ble ikke fremført. To Karlstadjenter hadde vært au pair i England og visste hvordan fansen skulle oppføre seg, så de sto oppreist og ropte “We want The Beatles”, “We want The Beatles”!

Stockholm

Dagen etter var de tilbake i Stockholm, hvor de skulle spille på Kungliga Tennishallen. Denne gangen var ikke Beatles hovedattraksjonen, amerikanske Joey Dee and The Starliters sto øverst på plakaten. Han holdt fest på sitt hotell Foresta etter konserten. John og Ringo dro på festen, Paul og George holdt seg på sitt eget hotell, Continental. John og Ringo må ha likt hotell Foresta, for da Beatles returnerte i 1964 valgte også de det hotellet.

Gøteborg

Annonse for Gøteborgkonserten, rykket inn av arrangørselskapet Telstar som siden ble EMA Telstar.

Fredag er det 60 år siden Beatles spilte tre konserter i Gøteborg, kl 15, 17 og 19. Eneste sted med tre konserter samme kveld. Beatles bodde på Park Hotel og spilte konserter i Circus i Lorensbergsparken. Dette blir feiret på radio med et timeslangt program torsdag, men det blir også egen feiring i byen torsdag og fredag. Da skal det vises smalfilmopptak i farger fra konsertene, av både The Beatles og de andre artistene.

Det er Radio Nostalgi som har et drøyt timeslangt minneprogram nå på torsdag 26. oktober kl.10.00, hvor det blir tilbakeblikk på konsertene, flere intervjuer med bl.a. Klas Burling (i arkivopptak) og Viveka Lärn fra Göteborgs-Posten og selvsagt Beatlesmusikk.
Lytt på Radio Nostalgi FM 95,2 Kungsbacka om du bor nær nok, eller på nett: www.radionostalgi.se eller i appen Tunein.

Borås

Etter suksessen i Gøteborg dro Beatles til Borås – en kort reise på ca 6 mil. Guttene brukte et par timer på å signere plater i en butikk som heter Waidele Musik på ettermiddagen. Ifølge avisene hadde tusenvis av fans funnet veien til butikken.
Borås-konserten var den største under deres turné i Sverige. 2500 mennesker så den konserten.

Konserten ble holdt i Boråshallen klokken 19.30. Og publikum skrek og ropte så høyt at det var nesten umulig å høre noe. Et velkjent og vanlig fenomen under The Beatles senere konserter rundt om i verden.

Beatles stilte opp i platebutikken Waidele i Borås under Sverigesturnéen i 1963 og signerte plater på løpende bånd. De fleste signaturene havnet på den ferskeste singlen, “She Loves You”, men her ser vi at en kunde også har LPen “Please Please Me”.

Eskilstuna

Onsdag feirer også Eskilstuna dagen, det er de lokale personlighetene Rolf Hammarlund og Peter Torsén som pleier å holde jevnlige SIXTIES-kvelder som nå byr på Beatles-Quiz og underholdning med “Den levende Beatles-Jukeboksen” David Myhr. Du ønsker dine favoritt-Beatlessanger og han spiller dem.

Tirsdag 29. oktober 1963 var Beatles i Eskilstuna. Også på plakaten sto Trio mé Bumba som hadde en stor hit på den tiden med “Spel-Olles Gånglåt”. Sistemann på programmet var den svenske rockeren Jerry Williams, som påsto at han hadde truffet Beatles da de spilte i Hamburg.

Plakat for arrangementet i Eskilstuna.

Det var rundt 2000 ungdommer som samlet seg i Sporthallen for å oppleve denne popgallaen. Av de andre artistene som opptrådte var det selvsamme Jerry Williams som fikk størst respons. Jenter stormet scenen flere ganger og han ble jaget på gaten etter showet, skrev lokalpressen den gangen.

De pisket opp en hysterisk stemning. Overskriftene i lokalavisene var:

IDOLERNAS HÅR RÄCKER ÄNDA NER ÖVER KRAGERNA

og

LÅNGHÅRIG TWISTGÅNG FICK FLICKORNA ATT SKRIKA

Det gikk for seg i Eskilstuna

Bestlesguttene spise lunsj på daværende Metropol, som i dag huser en bingohall. Men biffen må ha vært seig, det sies at George Harrison brakk en tann, og måtte til en tannlege på Kungsplan for å fikses.

Stockholm

Dagen etter var de i Stockholm og spilte inn TV-programmet Drop In.

Etter en søvnig morgen dro guttene til TV-studio. Innspillingen av TV-programmet “Drop In” skulle foregå med publikum på Arenateatern på Gröna Lund. De øvde på dagtid og showet ble spilt inn kl 19.00. Garderobe delte de med Eidsvollbandet Sunbeams som skulle delta i innspillingen av en annen episode av “Drop In”, man spilte inn to episoder av gangen.
Etter et par timers øving dro de til lunsj på en restaurant på Solliden.

Utenfor restauranten på Solliden, med Mal og en barnevogn.

Folkene på restauranten så nysgjerrige på The Beatles. Ikke fordi det var The Beatles, men på grunn av det lange håret! Ryktet sier at John og Paul spilte på et gammelt piano som sto i restauranten på dette tidspunktet.

En svensk fotograf kalt Bo Trenter fikk muligheten til å ta noen virkelig flotte bilder av The Beatles. Dette bildet er tatt ved en av kanonene utenfor restauranten og fant veien til den svenske versjonen av EP-en “All My Loving” fra januar 1964.

Den svenske “All My Loving” EPen.

Tilbake til Arenateatern for de siste forberedelsene til kveldens store begivenhet.

I løpet av ettermiddagen fikk de beskjed på telefon fra England om at hiten deres “She Loves You” som hadde begynt å dale på listene nå hadde klatret igjen og ble nr. 1 for andre gang, noe som var meget uvanlig.

I en pause ble produsenten, Klas Burling bedt av The Beatles om å høre på en akustisk versjon av en. av de nye sangene John og Paul hadde skrevet. Det var “I Want To Hold Your Hand”. Klas har fortalt at han umiddelbart visste at det kom til å bli en ny nr 1-hit.

Med Lill-Babs på Drop In. George prøver seg, men hun holder på John.

Etter showet forlot The Beatles Arenateateret i en grønn politibil med skrikende svenske jenter bak. Programmet ble sendt for første gang i svensk fjernsyn 3. november og på Nrk TV 7. desember 1963.

A-magasinets forhåndsomtale.

Da guttene kom til hotellet var de veldig slitne, men ikke for slitne til å fortsette å spille. Ryktet sier at de fortsatte å spille på Continental Hotel i enda en time. Blant låtene de skulle spille skal man ha hørt “If I Had A Hammer” i følge de som var der.

Beatles musiserer på ett av deres hotellrom på Continental.

Så dro de til den svenske fanklubben for å skrive autografer og for å få masse gaver og brev. Etter det var det tid for senga.

Torsdag 31. oktober 1963

The Beatles forlater Sverige og sier “We’ll be back”
På tide å forlate Sverige etter deres første turné utenfor Storbritannia. Klas Burling gjorde et intervju med Paul og Ringo før gruppen forlot Sverige.
The Beatles tok farvel og tok av i en Caravelle. På andre klasse.

En bootleg fra radiokonserten med omslagsfoto fra da Beatles border flyet på vei hjem.

Legg inn en kommentar