Beatlesfotograf Jean-Marie Perier og de forsvunne negativene

The Beatles i EMI Studios i Abbey Road under innspillingen av “Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band”.

Den franske fotografen Jean-Marie Perier fotograferte The Beatles mange ganger, og rundt 1967 ga han manager Brian Epstein flere av sine bilder av Beatles, som skulle kunne brukes til platecovere. Epstein ga ham deretter i oppdrag å fotografere Beatles til et platecover mens de drev med innspillingene av “Sgt. Pepper”-albumet. Peier rigget opp et midlertidig fotostudio i et av rommene i bygningen og ventet til alle de fire Beatlesmedlemmene hadde tid til å samle seg og få jobben gjort. Resultatet ble den senere så berømte forsiden av “Penny Lane”/”Strawberry Fields Forever” singlen, men også fotografiet i begynnelsen av denne artikkelen. Et liknende bilde har også blitt benyttet som platecover, blant annet på den norske, svenske og danske “Lady Madonna”/”The Inner Light” singlen.

Lady Madonna i Norden.

Da bildet fra “Penny Lane”-singlen senere skulle benytte som forside på en ekstra bonus-EP i en samleboks med Beatles’ britiske EP-plater som EMI ga ut på begynnelsen av 80-tallet hadde de somlet vekk originalnegativet, så de mått avfotografere en gammel single for å få lagd det coveret.

Bonus EPen

Det samme virker å ha skjedd med de andre negativene Perier ga til Epstein. Her er Perier: “Siden den gang har Apple Records aldri gått med på å returnere disse originalene til meg. Jeg bryr meg ikke om de fortsetter å bruke dem, det var avtalen med Epstein, men ikke bare signerte de dem ikke (kontrakten), men fremfor alt svarte de aldri på mine forespørsler. Dette selskapet drives sannsynligvis av gutter med en moderne mentalitet, folk som tenker som maskiner, veldig langt unna lettheten på 60-tallet. De har ingen anelse om forholdet jeg hadde til denne gruppen på den tiden. Det er veldig skuffende…”

Vi må innrømme at det virker å ha vært standard praksis i en periode å ikke ta vare på negativene til bilder som ble benyttet som plateomslag. Eller de kan ha forsvunnet i brann eller flytting.

Et annet bilde fra samme filmrull.

Jean-Marie Periers Beatlesbilder har vært benyttet på flere plateomslag, dog ikke i de britiske eller amerikanske utgivelser, men plater fra andre land.

Italiensk “Help!” LP.

Legg inn en kommentar