Tidligste bilde av Billy Preston og en Beatle

16 år gamle Billy Preston i fanget til Ringo Starr. Ellers: bandet Sounds Incorporated.

Dette bildet dukket nylig opp, takket være en pågående auksjon. Det er fra desember 1962 da både Beatles og Little Richard spilte på Star-Club i Hamburg. Little Richard hadde med seg seksten år gamle Billy Preston på orgel, i tillegg benyttet han seg av den britiske gruppen Sounds Incorporated som backingband.

Dette er siste gangen Beatles spilte på en av Hamburgs klubber, etter som de nå hadde begynt å få suksess i England etter å ha utgitt “Love Me Do” som single, og var gjengangere i BBC radio. Bildet er ett av mange som tilbys på Omega Auctions sin Beatlesauksjon.  Bildene har tilhørt Alan “Boots” Holmes fra gruppen Sounds Incorporated, og sammen med et bilde av det som nå heter “Beatles-Platz” i Hamburg, er disse de to eldste bildene som er avbildet i auksjonen.

“Beatles-Platz” slik den så ut ca 1962.

Bildene selges uten copyright, siden man ikke kunne finne negativene, og derfor ikke er sikker på at de er tatt av Alan Holmes. Men samlingen hans inneholder ellers masse snacks, deriblant tidligere upubliserte bilder fra 1964 og 1965 av Beatles og andre. Holmes døde 8. januar 2022, så det er nok de etterlatte som nå har henvendt seg til Omega Auctions med samlingen.

Samlingen består både av filmruller, negativer og papirkopier av noen av bildene.

Sounds Incorporated ble dannet tidlig i 1961, i Dartford, Kent, og fikk rykte på seg i det nærliggende Sør-London for fyldige saksofoner i deres instrumentallyd. I august 1961, etter at Gene Vincents band, The Blue Caps, hadde blitt nektet tillatelse til å jobbe i Storbritannia, fikk Sounds Incorporated muligheten til å backe Vincent på hans britiske turné og på innspillinger i London. Dette førte til ytterligere muligheter for å backe andre besøkende amerikanske artister, blant andre Little Richard, Jerry Lee Lewis, Brenda Lee og Sam Cooke.

Mens de opptrådte i Hamburg i Tyskland i desember 1962 møtte de og ble venner med The Beatles og i 1963 signerte de kontrakt med Brian Epsteins administrasjonsselskap, NEMS.

Sounds Incorporated har to melodier med på denne live LPen fra 1963 på Philips: “Twist Im Star-Club Hamburg”.

I desember 1964 kunne NME melde at Sounds Incorporated ville dukke opp på Hammersmith Odeon på “Another Beatles Christmas Show”. Gruppen turnerte senere verden rundt som support for Beatles, blant disse konserten i august 1965 på New York Citys Shea Stadium. I TV-spesialen om The Beatles på Shea Stadium fremfører Sounds Incorporated “Fingertips”.

Eksempler fra auksjonen, disse bildene er tatt 3. oktober 1964 på TV-opptakene av “Shindig!”.

Alan Holmes har tydeligvis vært en ivrig hobbyfotograf, og hans bilder blir nå solgt på auksjon, sammen med alle publiseringsrettigheter. Bildene over er fra TV-innspillingene til det amerikanske programmet “Shindig!”, denne episoden ble innspilt i London med kun britiske artister og grupper, deriblant både Beatles og Sounds Incorporated.

I 1967 forkortet de gruppens navn til Sounds Inc. Det var intet mindre enn tre saksofonister med, og John Lennon rekrutterte disse til å utgjøre blåserseksjonen på en av hans sanger for Sgt Pepper-albumet, nemlig “Good Morning, Good Morning”.

Den Beatlesrelaterte fotosamlingen (lot 159) består av 12 ruller med film, rundt 50 fargetransparenter og rundt 40 originale bilder (for det meste 13 x 8,5 cm) fra negativene. Bildene er fra de før nevnte TV-opptakene til “Shindig!” og fra Beatles USA-turné i 1965 (stadioner, fans, scenebilder, inkludert Shea Stadium), fra Ed Sullivan Show-filmingen og fra pressekonferansene. Ellers er det også andre gjenstander fra Holmes’ samling i andre lots på auksjonen.

Platene til Sounds Incorporated er spredt på flere plateselskaper. De startet med en singel på Parlophone i 1961, deres neste plateselskap var Decca hvor de ga ut tre singler i 1962-3 før de gikk videre til Columbia Records i 1964-65 for seks singler, en EP og et album. I 1966 ble det gitt ut et nytt album, da på EMIs nye Studio 2-etikett. I 1967 ga de ut sin siste singel på Polydor-etiketten. Gruppen hadde liten til moderat suksess med sine utgivelser, største platesuksess var en andreplass på singlelistene i Australia med en versjon av Wilhelm Tell-overtyren.

Dette gjorde sitt til at gruppen stort sett opptrådte i Australia på slutten av karrieren. Sounds Inc brøt til slutt opp i 1971.

Lenker:

Omega Auctions Beatles-auksjon 28. mars 2023.
Lot 159 på auksjonen (Alan Holmes’ bilder)

Legg inn en kommentar