Blå plakett for George i Liverpool

En uoffieiell plakett henger på veggen til 25 Upton Green i Speke.

Det er satt opp mange slike blå minneplaketter for Beatles eller medlemmer av Beatles rundt om i England. De fleste er imidlertid ikke offisielle plaketter, men er satt opp på privat initiativ fra folk, firmaer eller organisasjoner. de offisielle plakettene er hengt opp av det statlige “National Heritage” som nylig skiftet navn til “Historic England”. I 150 år har organisasjonen hengt opp minneplaketter – utelukkende i London. Nå skal George Harrison bli minnet med en slik plakett – en av de få offisielle plakettene utenfor London.

Nyheter om George Harrison blå plakett har blitt ønsket velkommen av Dr Holly Tessler, som leder “Beatles, Music Industry and Heritage” masterstudiet ved University of Liverpool.

Hun sa at det var gode nyheter for Harrisons familie “men også flott for populærmusikk å bli anerkjent av Historic England”.

For å komme i betraktning for en offisiell blå plakett, må mottakeren ha vært død i over 20 år. Dette fordi man regner med at dersom personen fortsatt er aktuell og husket 20 år etter sin død – fortjener de å bli husket. Det finnes allerede en slik blå offisiell minneplakett i Liverpool, den henger på huset Mendips, barndomshjemmet til John Lennon fra han var 5 til han var 22 år gammel, i Menlove Avenue 251. Plaketten ble avduket 8. desember 2000, på dagen tyve år etter at John ble skutt og drept i New York City. Dette var den første offisielle minneplaketten som ble satt opp et annet sted enn i London.

George bodde i flere hus i løpet av barne- og ungdomsårene: 174 Mackets Lane, 12 Arnold Grove og 25 Upton Green. Det sistnevnte huset er kjøpt av amerikanske Beatlesfans og leies ut til besøkende fans via Airbnb. Her henger det allerede en uoffisiell blå plakett på veggen. I Liverpool sies det at den nye minneplaketten skal settes opp på veggen til 12 Arnold Grove. En av de som tidligere bodde i det huset protesterte mot en privat minneplakett som ble hengt opp der uten hennes samtykke. Den måtte da fjernes, men nå kommer det opp en offisiell plakett og damen som protesterte bor ikke der lenger.

Den nye plaketten skal ifølge Historic England bli hengt opp i løpet av året. det blir helt sikkert en avdukingsseremoni.

 

Legg inn en kommentar