Dropper surroundlyd på fysiske plater

Det røde og det blå samlealbumet i 2023-utgaver.

På enkelte av luksusboksene med The Beatles har det tidligere fulgt med Blu-ray discer med Dolby surroundmikser. Nå har Apple Corps Ltd tatt en avgjørelse om at dette ikke lenger skal tilbys. Apple-direktør Jeff Jones sier at denne ekstra discen fordyrer pakken, og at de færreste av konsumentene benytter seg av discen. Fra nå av vil Dolby Atmos derfor kun være tigjengelig fra utvalgte strømmetjenester.

Når det gjelder de nye utgavene av “1962-1966” og “1967-1970” oppdaget vi ved avspilling fra TIDAL at vi ikke lenger fikk høre sangene i Dolby Atmos, slik TIDAL tidligere har hatt som praksis når det gjelder de siste årenes Beatlesutgivelser. Vi avsluttet derfor vårt TIDAL-abonnement og gikk over til Apple Music, som leverte varene.

Imidlertid er Apple Musics strømmevennlige utgave av Dolby Atmos ikke av så god kvalitet som man hadde på Blu-ray discene. Filene er “lossy”, altså lider av tap av kvalitet sammenliknet med utgangspunktet “True HD”, og har en maksimal bitrate på 768 kbps når du hører via høyttalere (omtrent tilsvarende én kanal med CD-kvalitet lyd), og skuffende 256 kbps hvis du bruker hodetelefoner. Når du tenker på at Atmos er en flerkanalsteknologi – spesifikasjonen tillater opptil 128 lydkanaler for inngang – skjønner man hvor tapsmessig det er i dette distribusjonsformatet.

Kilde: Stereophile.com

Legg inn en kommentar