Fiona Adams

Det kjente bildet blir ofte forvekslet med et liknende foto tatt av Dezo Hoffmann.

Fotografen bak det berømmelige «Twist and Shout» bildet, Fiona Adams er død. Hun tok bilder av The Beatles ved flere anledninger, men dette er det ikoniske, takket være at det ble benyttet på flere plateomslag.

De fleste av plateomslagene var i forbindelse med sangen «Twist and shout», på den britiske EPen, den norske singlen og den kanadiske LPen.

Men det var på oppdrag for bladet «Boyfriend» at Fiona tok dette – og flere andre – på location i London 18. april 1963. Senere utgas det et spesialnummer som kan være det første med Beatles på forsiden, idet det kom ut i juli 1963.

Iscenesatte bilder i fotostudio var noe Fiona Adams ville komme bort fra, likevel er dette et av hennes bilder.

Våren 1963 var hun ute med porteføljen sin på jakt etter arbeid, og tok en ukes vikariat på Picture Story Publications. Hennes første portretter var av sangerne Billy Fury og Adam Faith, og talentet hennes vistes umiddelbart. Bare noen uker senere oppdaget hun fra andre etasje på en buss bombeplassen hun brukte til Beatles-bildet. Hun var fast bestemt på å komme seg vekk fra studiobilder og scenesett. “Musikk var i endring, og jeg ønsket å reflektere dette med en mer dynamisk, naturlig bakgrunn.”

Flere av bildene Fiona tok den dagen.

Fiona var fem år eldre enn John og Ringo, født i 1935. Hun påpekte alltid at «Swinging London» varte en kort periode, fra 1963-1967. Og det var i den perioden hun virket som fotograf av musikere som var i London. I 1964 begynte Fiona å ta bilder for popbladet «Fabulous». I 1966 fulgte hun med Beatles på Tysklandsturneen og tok bilder av dem der. Hun avsluttet karrieren som popfotograf med noen bilder av Jimi Hendrix i 1967. På slutten av det året skiftet hun beite og begynte som reklamefotograf for American Express. Etter hvert ble det mann og barn og karrieren ble lagt på hylla.

Hun tok opp igjen fotograferingen på sine eldre dager, og tok bryllupsbilder og liknende oppdrag lokalt. Hun døde 26. juni 2020.

 

«Twist and Shout» motivet ble egentlig klippet ut av et større bilde.

Det var egentlig en alternativ versjon av det ikoniske bildet som ble trykket i et nummer av «Boyfriend» i juli 1963 med bildeteksten «The day we took off». Andre bilder Fiona tok kom i et spesialnummer med tittelen Big new beat. Lennon plukket ut bildet han ville benytte på «Twist and shout» EPen.

Fiona i 2009 med en versjon av bildet slik det sto på trykk i Boyfriend

Det var en utstilling på National Portrait Gallery i 2009 med tittelen «Swinging Sixties: Beatles to Bowie» som gjorde at Fiona fikk mer oppmerksomhet fra Beatlesfansen.

Spesialutgaven med Beatles på forsiden

Du finner disse og flere andre bilder fra 18. april 1963 på denne siden.

Legg inn en kommentar