Fotoseansen i Sheriff Road

Ett av bildene fra denne dagen i Sheriff Road. Foto:Robert Whitaker

Robert Whitaker tok i løpet av sin tid som Beatlesfotograf en rekke ganske absurde bilder, som likevel har vist seg anvendelige i årenes løp.

Robert Whitaker var Beatles’ fotograf i perioden 1964-1966. Brian Epstein traff Whitaker under turnéen i Australia i juni 1964, og ble imponert over et bilde fotografen hadde tatt av manageren og deretter dekorert bildet med strutsefjær. Epstein inviterte Whitaker til London, og han ble mer eller mindre fast fotograf for The Beatles.

Blant de mest kjente bildene Whitaker tok av bandet er der de poserer med slakterfrakker, kjøttstykker og ødelagte dukker. Som man forstår hadde Whitaker en ganske kunstnerlig tilnærming til det å ta PR-bilder.

West Hampstead Studios i Londons Sheriff Road er åstedet Beatles kom til andre gang de skulle ha en formell fotoseanse med Whitaker. Eksakt dato vites ikke, men en eller annen gang i oktober eller november 1965 må det ha vært. Vanligvis vet man jo nærmest fra dag til dag hva Beatles foretok seg på sekstitallet, men her er man altså usikker. Whitaker holdt dagbok, og etter hans død i 2011 er det sønnen som har hånd om arven etter faren, så kanskje kan man finne ut av dette.

Denne dagen, uansett hvilken dag dette nå måtte være, tok man en bråte bilder i forskjellige settinger. Dette var veldig anvendelige bilder, og vi i Norwegian Wood har mange ganger valgt bilder fra denne dagen til forskjellige forsider av bladet vårt.

Liggende på gult gulv, med aluminiumsfolie. Foto: Robert Whitaker

Blant annet en gul bakgrunn som f.eks. ble benyttet til det tyske bladet Das Sind Die Beatles og “Yesterday” EPen, for ikke å snakke om Norwegian Wood nr 129. De poserte også sammen med kyllinger til bilder som man ofte ser rundt påsketider (se f.eks. Norwegian Wood nr 132), og på andre bilder holder de hver sin Beatles-LP, som på forsidene av Norwegian Wood nr 118 og 131.

Beatles med LP-plater. Foto: Robert Whitaker

Noen av bildene var foran en stor tegning av bl.a. et øye. Et av disse ble senere benyttet i flere sammenhenger, blant annet på forsiden av “Real Love”-singlen i 1996. Men da hadde de retusjert vekk både øyet og sigarettene.

Beatles poserer med sigaretter foran en tegning. Foto: Robert Whitaker

Stuart Brisley og teaterdesigner Carol Russel lagde et annet sett, hvor de brukte aluminiumsfolie, ruller med plast og store isoporblokker.

Plast og aluminiumsfolie. Foto:Robert Whitaker

Isopor. Foto:Robert Whitaker

Mot en rød bakgrunn poserte Beatles sammen med instrumenter som var ukjente for dem, blant annet en harpe. Et slikt bilde dekorerte forsiden av Norwegian Wood nr. 110.

Med instrumenter på rød bakgrunn. Foto: Robert Whitaker

Men de sjeldneste bildene fra denne dagen er der de iførte seg forskjellige hatter. John hadde Sherlock Holmes’ deerstalker-hatt, Ringo en bredbremmet gangstervariant, Paul med bowlerhatt a la den TV-serien som var pop den gangen, “The Avengers” og George var hatteløs. Rekvisitter var pistoler og et forstørrelsesglass. Disse bildene ble også tatt mot en rød bakgrunn, men noen av dem har vi kun sett gjengitt i sort hvitt.

Ett av bildene prydet forsiden av det brasilianske bladet Cinelandia. Foto: Robert Whitaker

Alle disse bildene ble altså tatt samme dag. YouTube-brukeren “Elena” samler på bilder fra Beatles og har systematisert samlingen sin. Fra tid til annen legger hun ut videoer på YouTube med temaer. Her har hun tatt for seg de bildene hun har av Beatles i den sistnevnte settingen, som hun har kalt “Gangster Photo Shoot”.

Her er en nettside hvor du kan se et utvalg bilder tatt denne dagen.

Legg inn en kommentar