Get Back-film i september med hele tak-konserten

Foto © 1969 Paul McCartney / Fotograf: Linda McCartney

11. mars ble det offisielt annonsert: Peter Jacksons dokumentarfilm om Get Back Sessions med Beatles vil bli vist på kino i september i USA, distribuert av Disney. Det lokkes med hele tak-konserten og en flue-på-veggen opplevelse. Den restaurerte “Let It Be”-filmen vil foreligge senere.

Ny film inneholder omfattende, aldri tidligere viste filmopptak av det legendariske bandets “Let It Be” innspillingssamlinger sammen med hele den ikoniske takkonserten, fullstendig restaurert

BURBANK, California (11. mars 2020) – Walt Disney Studios har anskaffet verdensomspennende distribusjonsrettigheter til den anerkjente filmskaperen Peter Jacksons tidligere annonserte Beatles-dokumentar. Filmen vil vise frem varmen, kameratskapen og humoren fra det legendariske bandets studioalbum, “Let It Be”, og deres endelige live-konsert som gruppe, den ikoniske tak-konserten i Londons Savile Row. “The Beatles: Get Back” blir utgitt av The Walt Disney Studios i USA og Canada 4. september 2020, ytterligere detaljer og datoer for filmens globale utgivelse følger. Kunngjøringen ble gjort tidligere i dag av Robert A. Iger, konsernsjef i The Walt Disney Company, på Disneys årlige aksjonærmøte.

“Ingen band har hatt den slags innflytelse på verden som The Beatles har hatt, og ‘The Beatles: Get Back’ gjør deg til flue på veggen med utsikt de interne hendelsene til disse geniale skaperne i et sentralt øyeblikk i musikkhistorien, med spektakulært restaurerte opptak som ser ut som det ble filmet i går, sier Iger om kunngjøringen. “Jeg er en stor fan selv, så jeg kunne ikke være lykkeligere over at Disney klarer å dele Peter Jacksons fantastiske dokumentar med globale publikum i september.”

“The Beatles: Get Back,” presentert av The Walt Disney Studios i samarbeid med Apple Corps Ltd. og WingNut Films Productions Ltd., er et spennende nytt samarbeid mellom The Beatles, det mest innflytelsesrike bandet gjennom tidene, og Oscar-tre-tiden ® -vinnende filmskaper Peter Jackson (“Ringenes herre” -trilogien). Kompilert fra over 55 timers usett film, filmet av Michael Lindsay-Hogg i 1969, og 140 timer med for det meste uhørte lydopptak fra albumene “Let It Be”, “The Beatles: Get Back” er regissert av Jackson og produsert av Jackson, Clare Olssen (“They Shall Not Grow Old”) og Jonathan Clyde, med Ken Kamins og Apple Corps’ Jeff Jones som utøvende produsenter.

Opptakene er strålende restaurert av Park Road Post Production i Wellington, New Zealand, og er redigert av Jabez Olssen, som samarbeidet med Jackson om 2018-produksjonen “They Shall Not Grow Old”, den banebrytende filmen som inneholdt gjenopprettede og fargelagte arkivopptak fra første verdenskrig. Musikken i filmen blir mikset av Giles Martin og Sam Okell i Abbey Road Studios i London. Med denne uberørte restaureringen bak seg, vil “The Beatles: Get Back” skape en livlig, glad og oppslukende opplevelse for publikum.

Peter Jackson sier: ”Å jobbe med dette prosjektet har vært en gledelig oppdagelse. Jeg har vært privilegert som en flue på veggen mens det største bandet gjennom tidene jobber, spiller og skaper mesterverk. Jeg er henrykt over at Disney har dukket opp som distributøren vår. Det er ingen bedre som vil sørge for å få filmen vår sett av flest mennesker.”

Paul McCartney sier: “Jeg er veldig glad for at Peter har dykket ned i arkivene våre for å lage en film som viser sannheten om The Beatles-innspillingen. Vennskapet og kjærligheten mellom oss vises og minner meg om den vanvittige vakre tiden vi hadde.”

Ringo Starr sier: “Jeg gleder meg veldig til denne filmen. Peter er flott, og det var så kult å se på alle disse opptakene. Det var masse timer der vi bare lo og spilte musikk, ikke i det hele tatt som den versjonen som kom ut. Det var mye glede og jeg tror Peter vil vise det. Jeg tror denne versjonen vil være mye mer fred og kjærlig, som vi virkelig var. ”

“The Beatles: Get Back” lages også med entusiastisk støtte fra Yoko Ono Lennon og Olivia Harrison.

Selv om den originale “Let It Be” -filmen, regissert av Michael Lindsay-Hogg, og det medfølgende albumet ble filmet og spilt inn i januar 1969, ble de ikke utgitt før i mai 1970, tre uker etter at Beatles offisielt hadde brutt opp. Responsen på filmen den gangen av både publikum og kritikere var sterkt forbundet med denne kunngjøringen. I løpet av det 15 måneder lange gapet mellom filmingen av “Let It Be” og lanseringen, spilte The Beatles inn og ga ut sitt endelige studioalbum, “Abbey Road,” som kom ut i september 1969.

Den 80 minutter lange “Let It Be” -filmen ble filmet i 16mm og blåst opp til 35mm, og ble bygget rundt de tre ukene filmingen var inkludert en redigert versjon av takkonserten. Det GRAMMY®-vinnende albumet “Let It Be” toppet listene i USA og Storbritannia.

Den nye dokumentaren viser mye mer av bandets intime innspillingsøkter for “Let It Be” og hele deres 42-minutters konsert på taket på Apples Savile Row London-kontor. Mens det ikke er mangel på materiale fra The Beatles omfattende turnéer tidligere i karrieren, har “The Beatles: Get Back” det eneste bemerkelsesverdige opptaket av bandet som er i jobb i studio, og som fanger John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr mens de lager sine nå klassiske sanger fra bunnen av, ler, skravler og gjør seg til for kameraene.

The Beatles’ overraskende tak-konsert ble filmet 30. januar 1969, og markerte bandets første liveopptreden på over to år og deres endelige liveoppsett. Opptakene fanger samspill mellom bandmedlemmene, reaksjoner fra fans og ansatte fra nærliggende virksomheter, og komiske forsøk på å stoppe konserten ved at to unge politimenn i London rykker ut på grunn av støyplager.

En fullstendig restaurert versjon av den originale “Let It Be” -filmen vil bli gjort tilgjengelig på et senere tidspunkt, heter det til slutt i pressemeldingen.

Dermed er katten ute av sekken: Det blir kinovisninger i USA den 4. september. Ingen info om eventuell TV-distribusjon, ingenting om Europa og resten av verden, ingenting om eventuelle senere hjemmekino-formater, som blu-ray, dvd og strømmetjenester. Det sies heller ikke noe om nyutgivelse og eventuell remiksing av “Let It Be”-albumet, eller hvordan Michael Lindsay-Hoggs restaurerte 1970-film vil offentliggjøres. Det vi vet er at ifølge Hollywood-reporter Roger Friedman, så er lydmiksingen i regi av Giles Martin og Sam Okell lagt til juli i Abbey Road Studios. Og dette er da miksing av både Jacksons “Get Back” – film og Lindsay-Hoggs “Let It Be” film….og kanskje “Let It Be”-albumet?

En ting pressemeldingen heller ikke sier noe om, er The Beatles:Get Back boken som Amazon har liggende som forhåndsbestilling, med utgivelse 6. oktober 2020.

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Hadde jo håp om at den opprinnelige filmen hadde vært med som bonus, men det er vel en del kroner som skal melkes også i år…

Legg inn en kommentar