Freddie Starr har gått bort

Ringo er ikke den eneste berømte Starr fra Liverpool. Freddie Starr døde 9. mai 2019 og var mest kjent i sitt hjemland, Storbritannia. Han hadde en mangslungen karriere, først som vokalist i flere Liverpoolgrupper: Derry and The Seniors tidlig på sekstitallet, deretter i gruppen The Midnighters og i 1965 The Delmonts. Likevel var det først og fremst i sin senere karriere som komiker at han ble et stort navn i hele landet.

Derry and the Seniors

Derry and The Seniors sent i 1961 eller tidlig i 1962. Freddie i midten, leende.

Født Frederick Leslie Fowell bare litt over en måned før George Harrison den 9. januar 1943, skapte Freddie seg en karriere som komiker, imitator og skuespiller, men også sangkunsten behersket han. Starr var hovedvokalist i popgruppen The Midnighters tidlig på sekstitallet men ble et kjent navn på tidlig 70-tall etter å ha deltatt på TV-program som “Opportunity Knocks” og “Royal Variety Performance”. På 90-tallet var han stjerne i flere TV-show, som “Freddie Starr” (1993–94), “The Freddie Starr Show” (1996–98) og “An Audience with Freddie Starr” i 1996. I 1999 var han programleder for TV-konkurransen “Beat the Crusher”. Han deltok også på det populære TV-programmet  “I’m a celebrity…get me out of here!” i 2011. Han ble funnet død i sitt hjem i Spania, 76 år gammel.

Freddie Starr var allerede et etablert navn i Liverpool før The Beatles kom inn i bildet, og The Midnighters fikk dobbelt så mye betalt som de andre gruppene. Brorparten av honorarene beholdt Freddie selv, for det var han som var trekkplasteret i gruppen. Ringo skal ha trommet for The Midnighters ved flere anledninger, og noen sier at han fikk lov av Freddie til også å kalle seg selv Starr.

Linda og Paul McCartney samt Freddie Starr øver på å blunke. Paul koret på “You’ve lost that lovin’ feelin'” på hans album “Freddie Starr” fra 1978.

The Beatles var supportband for The Midnighters ved mer enn 100 anledninger (ifølge the Daily Express), og John Lennon, som så stjernepotensialet i Freddie skal ha bedt ham inn i Beatles. Det er Freddies manager, Tony Cartwright som står bak historiene om Freddie og The Beatles (Tony var også manager for Tom Jones, Engelbert Humperdinck og Freddie Lennon). Tony Cartwright var barndomsvenn og nabo med Freddie Starr og hadde dette å si til Daily Express i 2012, mens han drev og skrev sine memoarer:

freddie_starr_obituary

Freddie Starr (1943-2019)

“Freddie var den første ekte rock’n’roll stjerna i Liverpool. Han hadde en flott stemme og ble raskt velkjent. Han covret sanger fra Amerika som ingen i Storbritannia hadde hørt. Han hadde alt som skulle til for å bli en stor sangstjerne og gjorde gærne ting som å hoppe ut blant publikum. Da The Beatles startet var Starr allerede etablert. For å være hovedattraksjonen fikk han og gruppen hans £25 – en liten formue på den tiden – og Freddie beholdt brorparten for det var han som var trekkplasteret. Litt lenger ned på plakaten fant man The Beatles, ett av horder med band i Liverpool på den tiden. The Beatles spilte support for The Midnighters ved rundt 100 anledninger og de ble gode venner, alle sammen. Liverpool var som en stor rock’n’roll familie og spesielt John Lennon elsket Freddie. Freddie hadde en god sans for humor. Det var masse rampestreker (pranks), noe Lennon fant hysterisk morsomt. Det var aldri noen sjalusi. På den tiden var det sånn at når Beatles kom på scenen gikk folk i baren, de var der for å se Freddie. Starrs utrolige appell unnslapp ikke Lennons oppmerksomhet og en gang spurte John Freddie om han ville bli med i The Beatles. Freddie bare lo. Ha sa til John ‘Hør her, jeg har mitt eget band og jeg er større enn dere’. John tilbød også Freddie noen av sangene han hadde skrevet, men Freddie likte dem ikke.”

Tony Cartwright snakket også litt om forbindelsen mellom Freddie og Ringo:

Fra Cavern Club

“Trommeslageren Pete Best hadde ikke lenger gruppens gunst og Lennon begynte å se seg om etter en ny rekrutt. På den tiden var Ringo Starr en session-trommis som spilte sammen med flere grupper, deriblant Freddie Starr and the Midnighters. Han var en nær venn og det påstås at Freddie til og med lot Ringo – hvis egentlige navn er Richard Starkey – dele sitt scene-etternavn. Ringo hoppet på  muligheten til å bli med i The Beatles. John snakket med Ringo. Han fortalte Ringo at The Beatles hadde platekontrakt og at han kunne være med på den. Da Ringo fortalte at han ikke lenger kunne spille trommer for The Midnighters, lot ikke Freddie seg affisere mye av det. Trommeslagere gikk det tretten av på dusinet i Liverpool på denne tiden. John ringte senere for å beklage, men Freddie sa han ikke trengte å bekymre seg. Det ble ingen krangel ut av det”.

Cartwright mener også at det var sagt at Brian Epstein hadde vært interessert i å være manager for Freddie og hans gruppe før han inngikk avtale med The Beatles. Imidlertid var det Joe Meek, produsenten og komponisten av den store hiten “Telstar” med The Tornados som skulle signere kontrakt med Freddie og en single med tittelen “Who Told You” ble utgitt i 1963. Den sank som en stein.

Freddie og bandet hans skled etter hvert lenger ned på plakaten.

Beatleshistoriker Spencer Leigh hadde et helt kapittel om Freddie Starr i sin bok om Merseybeat, “Twist And Shout!” Han sier at Freddie var sin egen verste fiende: “Han var utvilsomt talentfull, men noen av folkene i bransjen ville helst ikke ha noe med ham å gjøre. Han hadde en god stemme i stil med Eddie Cochran, men han ville ha oppmerksomhet hele tiden. Freddie ga faen i hva han sa. Lennon var ganske sjarmert og likte hans grove skolegutthumor”.

Howie Casey (Derry and the Seniors, Wings’ blåserekke): “Så forferdelige nyheter om bortgangen til Freddie Starr. Han var et av de større talentene, komiker, sanger, skuespiller. Jeg hadde glede av at jeg kjente ham i det tidlige sekstitallet, han ble med i min gruppe “The Seniors”, og via ham fikk vi platekontrakt med Fontana. Med ham og Derry Wilkie som førsterekke kunne bandet slå ut publikum over hele landet. Han var en av de første sangerne jeg visste om som kunne imitere hvilken som helst av stjernene fra den gangen og drite ut den han imiterte, noe som fikk publikum til å ramle over ende av latter. Han ble en av de beste komikerne dette landet har produsert og vil bli savnet veldig. Skål, Freddie og takk for all latteren du ga oss”.

Legg inn en kommentar