HMV åpner igjen

Sjefredaktør for Norwegian Wood, Roger Stormo på åstedet i 2021.

Gode nyheter fra England: HMV-butikken ved Oxford Circus i London åpner igjen etter å ha vært stengt i fire år.

Butikken har en plass i Beatleshistorien da den var åstedet for hvor Brian Epstein gjorde det som skulle føre til at The Beatles fikk platekontrakt med EMI. Han hadde med seg båndopptak av gruppens prøveinnspillinger for plateselskapet Decca. Det hadde seg slik at HMV, som var eid av EMI, hadde en tjeneste hvor man kunne få båndopptak overført til plater. Epstein hadde erfart at ikke alle kontorene han hadde banket på for å selge inn gruppen han var manager for hadde båndspiller. Men de fleste kontorene var utstyrt med platespiller!

Overføringen av bånd til plate foregikk i sanntid, så man hørte musikken samtidig som den ble gravert inn på platen. Og ekspeditøren bak disken likte det han hørte. Han foreslo at Brian tok med seg musikken og presenterte den for musikkforlaget Ardmore & Beechwood som holdt til noen etasjer over, i samme bygget. Der traff han Sid Colman.

Etiketten på platen Epstein fikk lagd.

Den andre siden

Forlaget ville gjerne ha komponistene Lennon-McCartney i sin stall og satte i sving de tingene som gjorde at Beatles fikk innspillingskontrakt med EMI.

For i utgangspunktet fikk de ikke platekontrakt, men kunne foreta innspillinger i EMIs studiokompleks i Abbey Road. Så var det opp til EMI om de var interessert i å utgi noen av innspillingene på plate. Noe de var, og dermed ble det platekontrakt. Ardmore & Beechwood fikk bare glede av å være musikkforleggere for den første singlen, Love Me Do / P.S. I Love You, før forlegger Dick James slo kloa i komponistparet og dannet eget forlag for dem, Northern Songs, hvor James satt med flertallet aksjer.

En blå minneplakett henger på bygningen til minne om Edward Elgar og Beatles, den ble i sin tid avduket av George Martin.

Minneplakett

Ettersom det ikke lenger er veldig etterspørsel etter film og musikk på fysiske medier kommer dette til å være en forholdsvis liten del av butikkens forretninger, nå er det det som kalles merchandise som kommer til å være hovedgeskjeften i HMV-butikken når den åpner igjen.

Lenke: BBC news

Legg inn en kommentar